Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Králíci budou mít v Bruselu zastání. Život jim má zpříjemnit Čech

Autor: Tomáš Polák - 
10. června 2016
06:20

V rámci Evropské unie jsou králíci druhým nejčastějším hospodářským zvířetem chovaným na maso. Podmínky jejich velkochovů ale vůbec nejsou upraveny legislativou, dlouhodobě na to upozorňuje třeba evropská organizace Compassion in World Farming. Teď by se to ale mělo změnit. Významný vliv na to bude mít český europoslanec Stanislav Polčák (STAN), stal se stínovým zpravodajem evropské legislativy.

„Já sám jsem byl překvapen, že jsem tuhle agendu dostal,“ řekl Polčák, místopředseda Výboru pro regionální rozvoj, v rámci kterého dostal králíky na starosti. „To je věc, kterou můžete i v České republice uchopit z několika stran, samozřejmě jsou velkochovatelé, malochovatelé, ale ta základní debata je o tom, co je ještě příhodné prostředí pro chov králíků: to znamená, jaké jsou rozměry, se kterými mohou počítat v rámci svého relativně krátkého života, než jsou spotřebováni,“ řekl o své nové agendě.

Zraněné tlapky a stres z drátěných klecí

Právě na problematický chov králíků dlouhodobě upozorňují ochránci zvířat. Králíci jsou totiž nejčastějším chovaným zvířetem v kleci v Evropské unii a zároveň druhým nejpočetnějším zvířetem chovaným na maso.

Drátěné tzv. bateriové klece jim podle ochránců způsobují zranění tlapek a stres, v některých klecích se dokonce nemohou ani vzpřímit. „Takový chov je stále legální, momentálně totiž neexistuje žádná specifická legislativa, která upravuje chov králíků,“ popsala už dříve ve Studiu Blesk Romana Šonková z evropské organizace Compassion in World Farming.

„Je otázkou, jestli můžeme udělat unifikovanou klec nebo prostředí, ve kterém králík žije, pro celou Evropskou unii. Na jednu stranu všechny organizace ochránců zvířat volají po tom, že ano. Ale když se tak Evropa rozhodne, odpor půjde proti tomu, proč Evropa reguluje věc, kterou by si mohly regulovat národní státy,“ vysvětlil Stanislav Polčák, který je kvůli nové agendě v kontaktu s farmáři.

Iniciativy se tak ujal Evropský parlament, který má za úkol vypracovat směrnici, jež by chov králíků na evropské úrovni upravovala. Na výborové úrovni se bude schvalovat už letos na podzim, poté bude postoupena na plénum. Jen v Česku se ročně ve velkochovech narodí přes 175 tisíc králíků. V Evropě je to přes 332 milionů zvířat.

krakenken ( 10. června 2016 12:54 )

to je tak všechno, co naši europoslanci umí prosadit. Na každého zdravého králíka čeká 50 nemocných bezdomovců.

krkoun ( 10. června 2016 08:17 )

To jsou starosti,hrůza, děs!

joudajoudovy ( 10. června 2016 08:01 )

jak to lepe vystihnout? vlk se nazere a koza zustane cela.... aby se brblajici cesko utisilo, v eu parlamentu cesky eu poslanec bude rozhodovat o predem urcenem narizeni. korporatnici jiz maji pripravenou vyrobu kleci, kde si urcili: jaky bude rozmer, jaky material, jaka povrchova uprava a jake prislusenstvi. pred dnem platnosti zakona, vsechny kralici farmy jiz budou mit po nakupu kleci. skoda, ze nejsou uvedeny skutecne duvody pro naplneni zoku par vyvolenych, kterym o kraliky vubec nejde. doplnujici otazka: nebudou se kralici klece dovazet z usa? nerad byl pozil maso, plne "americkeho" jedu. a az se objevi dalsi rakoviny, vrozene vady, narusena dna, pak se s amiky lze dohadovat o skodlivinach na zdravi. takze, po dobu 15.-20.let, korporace maji klid na praci a shrabnou tucny zisk. jeste radi budeme vzpominat na RVHP, kdy jsme zdrave jedli, tvrde se dodrzovaly normy, lidi meli praci a byli jsme vyvozcem mnoha surovin, komponentu i technologii.

ejvm1712 ( 10. června 2016 07:56 )

V Bruselu projednávají takovéhle p í č o v i n y místo,aby hnali tu migranskou hordu tam odkud přišla. S králíky si poradí každý,ale co dělat milionem divokých negramotů neví a nechce vědět nikdo z politiků

panda82 ( 10. června 2016 07:48 )

Opravdu smyslutvořivá užitečná práce, to nemají jiné starosti ti senilní dědci než se starat o králíky, jak žijí běženci v blátě, mokru oproti králíkům, jedna hovadina za druhou, debilové k smíchu, no ale za ty prachy musí něco vymyslet

Zobrazit celou diskusi