„V růstu cen registrujeme poměrně velké regionální rozdíly. Zatímco v Karlovarském, Jihomoravském a Libereckém kraji vzrostly ceny o 15 procent, v Praze jen o pět procent,“ uvedl manažer Sreality.cz Michal Zadák.

Nejvíce podle něj vzrostla cena malých, maximálně dvoupokojových bytů. Jejich obvyklá prodejní cena vzrostla o sedm až 12 procent. Větší byty o rozloze 60 až 80 metrů čtvrtečních zdražily o procent osm. Průměrné měsíční nájemné ve sledovaném období kleslo o čtyři procenta na 9000 korun.

Realitní bublina nehrozí

Podle ředitele odboru nemovitostí Hypoteční banky Petra Němečka zatím nehrozí, že by se v Česku objevila realitní bublina. „V porovnání s koncem roku 2008, kdy začala krize, byly loni nové byty o 3,6 procenta levnější, starší byty dokonce o 11,2 procenta. Ceny rodinných domů jsou prakticky na stejné úrovni. Pouze pozemky zdražily o 10,3 procenta,“ uvedl.

Z ukazatele banky HB Index, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že byty za loňský rok zdražily o 6,3 procentního bodu na hodnotu indexu 103,6. Základní hodnotu indexu 100,0 bodu představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2008.

„Růst cen bytových jednotek táhla zejména krajská města. Absolutně nejvyšší cenový přírůstek jsme zaznamenali v Královéhradeckém, Karlovarském, Ústeckém a Jihomoravském kraji. Největší zájem panoval o malometrážní byty v Praze a krajských městech,“ dodal Němeček. U novostaveb v Praze a Brně vzrostly ceny meziročně o šest až deset procent.

Podle Českého statistického úřadu se počet bytů, které stavbaři začali loni stavět, meziročně zvýšil o 8,3 procenta na 26 378. Přibylo i dokončených bytů, a to o 4,8 procenta na 25 094.