Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mše za zavražděnou školačku: Zvony pro Elišku ukradli zloději!

Autor: simao, uá, ČTK - 
23. září 2014
17:00

Pohřeb zavražděné školačky Elišky K. (†9) proběhl v Klášterci v pondělí, na dnešek pak připadla další část rozloučení s dívenkou, kterou její strýc znásilnil a zamordoval. Veřejná mše za Elišku, která se neobešla bez komplikací.

V Klášterci nad Ohří opět nebylo příliš veselo. Město dál trne hrůzou kvůli případu zavražděné školačky, se kterou se její zdrcená rodina rozloučila na včerejším soukromém pohřbu. V úterý odpoledne se pak začali scházet lidé ke mši za Elišku do místního kostela Nejsvětější trojice. 

Tamní farář Blesk.cz před mší prozradil, že obřad začne v 17:00, trvat bude přibližně hodinu a zazní během něj jeho vzpomínka na Elišku i náboženské písně. Elišku však do nebe nevyprovodí varhany, protože nebyl k dispozici varhaník. A ani kostelní zvony, které pro změnu ukradli zloději!

Video Mše za zavražděnou Elišku - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Na mši však zazněly písně Blíž k tobě, Bože můj, Ave Maria, Já chci jen to, co chci od Terezy Kerndlové a Říkej mi táto od Jakuba Smolíka.

Jedna z účastnic mše, která Elišku znala osobně, přinesla na tohle rozloučení kytičku s porcelánovým andělíčkem. "Byla to ta nejhodnější holčička, andílek," říkala smutně. Další lidé pak vzpomínali na to, jak si Eliška ještě nedávno hrála s jejich dětmi na hřišti.

Přímo v kostele pak postavili před oltář velkou fotku Elišky s andělskými křídly. A naaranžovali všudy přítomné plyšáky. Mši si nenechala ujít ani Eliščina Babička, která přišla s jednou z Eliščiných tet. Dorazili i nedávno propuštěný strýc Jan, biologický otec Elišky Jaroslav a také starostka Klášterce Kateřina Mazánková.

"Celé naše město, ale i zbytek republiky její smrt zasáhla... Bůh nám může dát sílu. Přestože cítíme bolest, musíme žít dál. Proto děláme tuto mši," pronesl farář během rozloučení s Eliškou, který přál rodině sílu překonat těžké chvíle. Oslovoval přitom především Eliščinu babičku.

Eliška se v úterý 9. září nevrátila ze školy právě k babičce, u níž bydlela. Tělo dívenky našli policisté při rozsáhlé pátrací akci o den později. Podezřelého, který je bratrancem dívčiny matky, zadrželi ve čtvrtek 11. září. "Kriminalisté zjistili, že muž zřejmě děvče nejprve oslovil a potom vylákal na odlehlé místo nedaleko obce Ciboušov. Tam byla dívka později nalezena bez známek života," řekla už dříve krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Roman K. se v první fázi vyšetřování, ještě před tím, než ho kriminalisté obvinili, k činu přiznal. Policisty také navedl na místo, kam schoval věci zavražděné dívky. Soud ho poslal do vazby, protože by prý mohl ovlivňovat svědky, pokusit se uprchnout nebo opakovat trestnou činnost. V minulosti už byl třikrát soudně trestaný, především za majetkové skutky. Za znásilnění a vraždu dítěte mu hrozí až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Video Žal a slzy pro andělíčka Elišku: Takhle se s ní loučila rodina! - Pavel Schuster, Petr Soukup, David Malík
Video se připravuje ...

naser ( 23. září 2014 23:25 )

a hele, potrefena corka se ozvala

ninunka ( 23. září 2014 22:31 )

ninunka ( 23. září 2014 22:30 )

zelena.karkulka ( 23. září 2014 22:24 )

do roka ta ludra je oplodněná nějakým nýmandem,vsaď se

popocatepetl ( 23. září 2014 22:03 )

Nesedí strýc Honza za ty zvony?

Zobrazit celou diskusi