Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vánoční trhy na "Staromáku": Kolik tu projíme a propijeme?

14. prosince 2006
12:00

300 tisíc denně nechají lidé u stánkařů na Staroměstském náměstí

Denně zavítá na vánoční trhy v centru metropole několik tisíc návštěvníků. A většina z nich určitě neodolá podmanivé vůni tradičního svařáku, medoviny či klobásek na Staroměstském náměstí. Máte ale představu, kolik se tu čeho za jeden den sní a vypije a kolik za to lidé zhruba utratí? Blesk obešel šest stánků s občerstvením a suma je ohromující: 301 500 Kč!


Krkonošská medovina Karel Kouba (22), student "Prodej medoviny mám jen jako brigádu přes známého, který ji vyrábí. Denně jí lidé vypijí až 50 litrů! Já v Praze studuju na fakultě tělovýchovy a dálkově na záchranáře. Jednou bych chtěl pracovat u horské služby v Krkonoších, odkud pocházím." * 50 l medoviny = 14 000 (1,2 dcl = 35 Kč)
Langoše Stanislav Nový (35), zahradník "Prodávám tady každý den a je to taková sezónní práce. Udělám tak určitě 500 langošů za den, ale přes víkend je toho určitě víc, to se prodá i 600 kousků." * 600 langošů = 30 000 Kč (1 langoš = 50 Kč)
Pečené kaštany Pavlína Bulířová (22), studentka "Studuji tady v Praze na "zemědělce" a prodej kaštanů, které jsou dováženy z Itálie, mám jako brigádu. Prodám tu za den tak asi jeden a půl barelu kaštanů, což je 75 kilo, o víkendu je to ale až 150 kilo." * 150 kg kaštanů = 67 500 Kč (100 g kaštanů = 45 Kč)
Staročeský trdelník Lenka Halušková (21), studentka z Košic "Studuji v Praze lékařskou fakultu a na trzích si trochu přivydělám. Denně tu s kolegy vyrobíme tak 700 trdelníků, ale o víkendu i až 1000. A to tu jsem jen 4x do týdne." * 1000 trdelníků = 40 000 Kč (1 trdelník = 40 Kč)
Svařák a klobásky Michal Koška (32), manažer restaurací "Na Staromáku prodávám již třetím rokem a stále stejné zboží. Jsem tu o Vánocích, ale i o Velikonocích. Denně prodám asi 1000 klobás a 3 až 4 třicetilitrové barely svařáku. O víkendu jich je nejmíň pět." * 150 l svařáku = 30 000 Kč (0,2 l svařáku = 40 Kč) * 1000 klobás = 40 000 Kč (1 klobása = 40 Kč)
Šunka od kosti Jan Reichl (40), číšník "Na trzích prodávám už tak pět let, ale tady jsem druhým rokem. Ty kejty jdou pěkně na odbyt. Udělám jich tak 10 až 12 za den a jedna váží zhruba osm až dvanáct kilo." * 100 kg šunky = 80 000 Kč (100 g šunky od kosti = 80 Kč)