Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Co zabíjí včely? Mobilní telefony!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Lukáš Pfauser, Kjos - 
7. května 2011
22:10

Dopad technologického vývoje na přírodu má mnohdy opravdu nepříjemnou podobu. Švýcarský vědec zveřejnil studii, kterou vysvětluje zvýšený počet uhynulých včel.

Podle badatele plete včelstva signál z mobilních telefonů, který způsobuje, že se předčasně vyrojí.

Najít na jaře prázdný úl představuje pro každého včelaře zlý sen. Tuhle stále častější situaci nedokázal doteď nikdo pořádně vysvětlit. Teď vše objasnil Švýcar Daniel Favre.

Vědec změřil hlasitost bzučení ve dvou úlech, na které připevnil mobilní telefony. Když byly přístroje v pohotovostním režimu, hlasitost v úlech se držela konstantně na 450 hertzích. Pokud ovšem telefony aktivoval na hlasové volání, během 35 minut vzrostlo bzučení skoro desetinásobně – až na 4000 hertzů.

To je podle badatele jasný důkaz, že mobilní signál včely ruší. Smrt jim přinese zmatené chování, při kterém se vyrojí v zimě ještě se starou královnou a novou nenechají v úlu dospět.

vcelars ( 18. června 2011 15:06 )

Nejlepší je ta poslední věta:" Smrt jim přinese zmatené chování, při kterém se vyrojí v zimě ještě se starou královnou a novou nenechají v úlu dospět." Jako včelař Vám mohu říci,že v zimě se včely nevyrojí i kdybyste jim vedle úlu postavil třeba celou rozvodnu a stavěl se u toho na hlavu.Doporučuji autorovi prostudovat něco o chování včel ,aby nepsal takové hlouposti.Včely se rojí z narosto jiných pohnutek,než z toho,že jim u úlu někdo aktivuje telefon.Navíc,při rojení opouští úl "jen" zhruba polovina včel se starou matkou,pokud je to prvoroj, a druhá zůstává v úle se zavíčkovanými matečníky,ze kterých se líhnou nové matky.To co v článku autor popisuje je syndrom náhlého mizení včelstev, CCD.To jest,že se do úlu nevrací létavky,takže vyletují z úlu stále mladší včely až tam zůstane jen hrstka nejmladších včel s matkou a plodem.Zatím se přesně neví,ale došlo se k tomu,že to způsobuje nespíše nějaký pesticid,který oslabuje včely,které pak, napadeny nějakým prvokem, s oslabenou nervovou soustavou nenajdou cestu zpátky k úlu.Co se týče mobilních telefonů,dělaly se zkoušky tady u nás také a bez viditelného vlivu na chování včelstev.Jednoduše řečeno,včelám to bylo jedno.Včely se orientují podle postavení slunce v závislosti na čase,t.j. vnímají zdánlivý pohyb slunce po obloze.Dokáží si udržet si v paměti jeho polohu a i po několika dnech strávených v úplné tmě vypuštěny ven ,odpočítají čas a neomylně přistanou na česně svého úlu.

janstanek ( 8. května 2011 09:30 )

"Když byly přístroje v pohotovostním režimu, hlasitost v úlech se držela konstantně na 450 hertzích" - Autor zřejmě rozumí technice, jako koza petrželi. Ne hlasitost, ale frekvence zvuku v úlech se zřejmě držela na 450 Hz ... . Články tohoto typu by neměli překládat nedoučení laikové.

sluka ( 8. května 2011 09:02 )

Typický příspěvek člověka, který sám neví nic a nedokáže připustit, že by lidé, kteří se o něco zajímají mohou vědět víc než on. Příspěvky těchto psychicky narušených osob se skládají výhradně z nadávek bez jakékoliv sovislosti s předchozími příspěvky nebo původními texty.

hutnik ( 8. května 2011 07:12 )

Lukáš Pfauser by měl vrátit honorář za špatně opsaný a zkreslený text. V originále je pochopitelně správně "The fundamental frequency of A. mellifera carnica was in the range of 450 to 500 Hz." Ostatně zájemci si snadno dohledají tuto výzkumnou zprávu např. zde http://www.springerlink.com/content/bx23551862212177/fulltext.pdf

jima ( 8. května 2011 06:54 )

s mobilem ? Kdo plati takove studie ? Vcely hynou po pesticidech, ktere jsou dnes jiz na vsech polich. "Az vyhynou vcely, vyhyne lidstvo" (Einstein)

Zobrazit celou diskusi