Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pozor, včely krade mafie!

Včelař Martin Köppl ukazuje, co zbylo ze včelína. Někdo mu ho zapálil.
Včelař Martin Köppl ukazuje, co zbylo ze včelína. Někdo mu ho zapálil.  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: Zbyněk Schnapka, Kjos - 
26. dubna 2011
07:33

Velký pozor na své úly a včelíny by si měli dávat všichni včelaři. Zloději totiž nyní kradou úly ve velkém. Už se o tom přesvědčili včelaři z Karlovarska a severního Plzeňska, kteří o své úly přišli. Tito včelaři dokonce mluví o včelařské mafi i, která úly krade na objednávku.

Zisky z této zlodějny jsou prý opravdu slušné. Cena jednoho úlu i s včelami se teď na jaře pohybuje kolem 6,5 tisíce korun. I kdyby zloděj dostal jen polovinu, jsou to pro něj velké peníze. Vydělá ale i ten, který si kradené včely koupí. Včely jsou teď po zimě připravené produkovat med a ten se letos draze prodává.

„Nám teď ukradli 46 úlů se včelami. I kdyby se o ně vůbec nestarali a nechali je vymřít, tak ještě než včely zahynou, získají od nich med zhruba za 100 tisíc,“ řekl Blesku včelař z Toužimi na Karlovarsku Martin Köppl (30). Se svým společníkem Jaroslavem Poláčkem (53) se již 15 let starají o včely. Zloději jim je teď téměř všechny ukradli a dokonce jim u obce Nežichov na Karlovarsku zapálili i pojízdný včelín. Škoda je asi 350 tisíc korun.

„Není to náhodná krádež. Působí tady včelařská mafi e. Kradou včelstva na objednávku. Ale proč nám zapálili i včelín? Někomu asi vadil,“ kroutí hlavou Poláček. Zloději včel kradou také na severu Plzeňska. „Mezi Krašovem a Bezvěrovem vzali jednomu včelaři čtyři úly i se včelami,“ řekl Josef Aubrecht z ředitelství policie Plzeň-sever. Místo, odkud úly zmizely, je vzdálené od Nežichova asi šest kilometrů.

„Ano, přišel jsem teď o čtyři úly. Ale loni mi dokonce ukradli 16 včelstev a 150 medníků. Museli to naložit na nákladní automobil nebo vlečňák za traktorem. Škoda byla asi 150 tisíc Kč,“ je přesvědčený včelař z Bezvěrcova na severu Plzeňska Jiří Kydlíček.

sakra ( 26. dubna 2011 10:58 )

V Česku se ukradne opravdu vše. Od úlu až po plnící pero.

lucka-300 ( 26. dubna 2011 09:12 )

Více než unikátní zpověd...čtěte dnes aktuálně: www.***

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa