Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslední velký boss sicilské mafie zemřel (†61). 30 let unikal zatčení, trpěl rakovinou

Aktualizováno -
25. září 2023
06:36
Autor: ČTK - 
23. září 2023
18:21

V Italské nemocnici zemřel vězněný mafiánský boss Matteo Messina Denaro, informovala agentura ANSA. Jednašedesátiletý Messina Denaro, šéf sicilské mafie Cosa Nostra, trpěl rakovinou.

Messinu Denara teprve v lednu dopadla policie poté, co tři desetiletí unikal spravedlnosti. Zatčen byl během toho, co byl na cestě na jednu z nejprestižnějších palermských klinik, kde se měl podrobit chemoterapii.

Podle dostupných informací se Denaro po svém zatčení léčil ve vězeňské nemocnici v L'Aquile ve střední části Itálie. Už v noci na sobotu agentura ANSA informovala, že mafiánský boss je v kómatu. Lékaři mu nedávali žádnou naději a odpojili ho od umělé výživy.

Italský tisk označuje Messinu Denara za posledního velkého bosse sicilské mafie. Vedení Cosa Nostry převzal poté, co byli zatčeni její předchozí šéfové Bernardo Provenzano v roce 2006 a Salvatore Lo Piccolo o rok později.

Před justicí se Messina Denaro skrýval od roku 1993. K doživotí byl odsouzen kvůli bombovým útokům v roce 1993 ve Florencii, Římě a Miláně, při kterých zemřelo deset lidí, a za podíl na vraždách dvou známých soudců Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina v roce 1992. Prokurátoři ho obžalovali i v souvislosti s mnoha dalšími vraždami, které se připisují italské mafii. Do svého dopadení patřil mezi deset nejhledanějších zločinců světa.

Video  Italská policie zatýká obávaného mafiánského bosse Antonia Pelleho  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi