Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Drama v Drážďanech: Útočník zabil matku, v centru držel rukojmí. Redaktor Blesku popsal detaily

Aktualizováno -
10. prosince 2022
15:03
Autor: ČTK - 
10. prosince 2022
11:52

Německá policie zadržela muže, který se dnes v obchodním domě Altmarkt-Galerie v centru Drážďan na několik hodin zmocnil dvou rukojmích. Rukojmí jsou v pořádku, oznámili policisté s tím, že naopak útočník utrpěl vážné zranění. Tomu později podlehl. Policie případ považuje za vyhrocené domácí drama, neboť zadržený byl podezřelý z vraždy své matky. Redaktor Blesku, který v saském městě je, detailně popsal atmosféru. 

Drážďanské trhy jsou během adventu hojně navštěvovány i Čechy, i dnes jich tam jsou až stovky.  Je mezi nimi i redaktor Blesku. Město proto na twitteru vydalo varování i v českém jazyce. „Na Starém městě probíhá policejní operace. Prosím, nechoďte sem. Tržnice Striezelmarkt je uzavřena a její okolí je ohraničeno,“ uvedly úřady.

„Případ s rukojmími v Drážďanech skončil! Dvě osoby bez viditelných zranění jsou v naší péči,“ uvedla saská policie na twitteru. Následně upřesnila, že muž zadržoval zaměstnankyni obchodu a jedno dítě. Později oznámila, že útočník zemřel.

Případ je podle dřívějšího prohlášení policie rodinným dramatem. V drážďanské části Prohlis, která leží asi pět kilometrů jihovýchodně od centra, policie v 07:20 nalezla mrtvou starší ženu. Z její vraždy je podezřelý syn, který se zhruba o hodinu později pokoušel proniknout do sídla rozhlasové stanice Radio Dresden u hlavního drážďanského nádraží. Šéf stanice Tino Utassy řekl deníku Bild, že novináři se včas ukryli.

Muž, který měl podle svědků pistoli a kterého média označují za Němce, pak odjel autem k nedalekému obchodnímu centru Altmarkt-Galerie, kde se zabarikádoval v drogerii. Policie s ním navázala telefonické spojení a krátce poté oznámila, že ozbrojence dopadla.

Redaktor Blesku: Na místě není panika, trhy v sobotu budou zavřené

Redaktor Blesku, který je v Drážďanech, po poledni uvedl, že celý areál Altmarktgalerie zůstává uzavřený, přičemž místo hlídá ochranka a policie. Vstup je momentálně zakázán i na přilehlé vánoční trhy. „Policie obehnala prostor páskou a dovnitř nikoho nepouští. Sděluje sice, že uvnitř probíhá zásah, více však zatím neinformuje. Stánkaři na trzích zatím zavírají.“

Útok v Drážďanech. (10.12.2022) Útok v Drážďanech. (10.12.2022) | ČTK / Jörg Schurig

Podle všeho však ve městě nepanuje panika. „Něco hlásí v městském rozhlase, když se ale vracíme z centra po Prager Strasse, tak proti nám jdou stále davy lidí. Takže ve městě to v obecném povědomí není a panika na místě není. O dvě ulice dál vlastně už nikdo nic neví. Pokud ti lidé ale dojdou k trhům nebo obchodnímu centru, pošle je samozřejmě policie zpátky.“

Podle všeho zůstanou Altmarktgalerie a vánoční trhy zavřené po celý den. Na místě o tom momentálně informují příslušníci policie kolemjdoucí. V oblasti totiž minimálně po zbytek soboty bude probíhat vyšetřování.

Kvůli policejní operaci byla v centru města zavedena dopravní omezení, která se týkají i hromadných spojů.

Nákupní středisko Altmarkt-Galerie se nachází v centru Drážďan nedaleko hlavního železničního nádraží a vánočního trhu Striezelmarkt, který patří k nejoblíbenějším v Německu. Trh je prozatím uzavřen.

Jste v Drážďanech? Pošlete své svědectví na tip@blesk.cz

Video  Drážďany: Muž, který trpí duševní chorobou zřejmě zabil svou matku. V obchodním centru držel rukojmí. (10. prosince 2022)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

LUF3 ( 10. prosince 2022 20:02 )

"média ho označila za Němce" - a co ostatní lidi?

zuzakirsch ( 10. prosince 2022 14:55 )

Jen ta věta, že někdo zabije vlastní maminku je naprosto mimo normální chápání. Trest smrti by byl v některých případech ten nejvhodnější.

verka1 ( 10. prosince 2022 14:05 )

Zabít svoji vlastní matku 😱

verka1 ( 10. prosince 2022 13:39 )

Na západě čoud a na východě válka. 👎

lucie13 ( 10. prosince 2022 12:40 )

Gynekolog samouk…

Zobrazit celou diskusi