Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Krveprolití na Den nezávislosti: Střelec zabil v průvodu 6 lidí, 25 zranil. Policie ho dopadla

Aktualizováno -
5. července 2022
07:51
Autor: ČTK - 
4. července 2022
19:40

Po střelbě v průvodu k oslavám Dne nezávislosti na předměstí Chicaga zůstalo nejméně šest mrtvých a 25 zraněných. Policisté později v Highland Parku na předměstí města vypátrali podezřelého. Jmenuje se Robert E. Crimo III. Ve Filadelfii došlo k jinému incidentu. Byli tam postřeleni dva policisté, kteří v centru města dohlíželi na bezpečnost lidí při koncertu a ohňostroji při příležitosti svátku 4. července. 

Průvod ve městě Highland Park se náhle zastavil, když se asi deset minut po jeho začátku ozvala střelba a stovky lidí začaly hledat místo k ukrytí. Oslavy Dne nezávislosti byly v Highland Parku a několika okolních městech pozastaveny nebo zrušeny.

Policie popsala podezřelého jako bělocha v bílém nebo modrém tričku ve věku 18 až 20 let. Do davu pálil ze střechy a použil pušku, která byla na místě nalezena. Později uvedla, že jeho jméno zní Robert E. Crimo III.

Podle chicagské televize CBS 2 se lidé rozeběhli poté, co uslyšeli několik hlasitých ran. „Všichni utíkali, schovávali se a křičeli,“ řekla digitální producentka CBS 2 Elyssa Kaufmanová, která byla v průvodu. Stovky prchajících návštěvníků oslav, které začaly v 10:00 ráno místního času (17:00 SELČ), za sebou zanechaly židle, kočárky, deky a další osobní věci.

Do průvodu se chystala i Gina Troianiová se svým synem, když uslyšela hlasitý zvuk, který považovala za ohňostroj - dokud neslyšela, jak lidé křičí něco o střelci. „Prostě jsme začali utíkat opačným směrem,“ řekla agentuře AP. Na videu, které Troianiová natočila na svůj telefon, je vidět, jak jsou některé děti viditelně vyděšené hlasitým hlukem a běží na stranu silnice, zatímco nedaleko houká siréna.

„Byl to prostě strašný chaos,“ řekla. „Byli tam lidé, kteří se oddělili od svých rodin a hledali je. Jiní prostě opustili své vozy, popadli své děti a začali utíkat,“ dodala.

Debbie Glickmanová, další obyvatelka Highland Parku, uvedla, že se se svými kolegy chystala odbočit do hlavní části průvodu, když viděla, jak z místa utíkají lidé. „Lidé křičeli: 'Je tam střelec, je tam střelec, je tam střelec,'“ řekla Glickmanová. „Tak jsme prostě utíkali. Prostě jsme utíkali. Dole to vypadalo jako masový chaos,“ uvedla.

Podezřelý policii několik hodin po útoku unikal. AP uvádí, že policisté odmítli zveřejnit, na základě čeho Crima identifikovali jako podezřelého. Později obklíčili jeho dům. Policie už dříve uvedla, že zajistila pachatelovu pušku a sdělila také to, že jednou z jeho obětí je Mexičan.

Jde o další z řady násilných událostí s použitím střelné zbraně. Masakr s největším počtem obětí v poslední době spáchal 24. května 18letý mladík na základní škole v texaském Uvalde, kde zastřelil 19 dětí a dvě učitelky.

Střelec zaútočil na trase průvodu, kde se lidé sešli už dříve během dne, aby si zajistili místa s dobrým výhledem. Při střelbě se ale - někteří z nich viditelně zakrvácení, ve zmatku rozprchli. Zůstaly po nich věci, které svědčí o tom, že jejich běžný den cosi náhle narušilo: z půlky snědený sáček chipsů, na trávníků rozsypané čokoládové sušenky, ztracená dětská kšiltovka.

Incident ve Filadelfii

Ve Filadelfii policie pátrá, kdo střílel v centru města při koncertu a ohňostroji. Když lidé zaslechli výstřely, rozprchli se pryč a policie řekla lidem v okolních domech, aby se v nich ukryli. Dva zranění policisté jsou ve stabilizovaném stavu.

Americký prezident Joe Biden a jeho manželka Jill po pondělních událostech z Highland Park uvedli, že jsou šokováni "nesmyslným násilím spáchaným zbraní, které na letošní Den nezávislosti znovu rozselo smutek mezi Američany".

Šéf americké administrativy nedávno podepsal nový zákon o větší regulaci prodeje a držení zbraní. Agentura Reuters ho označila za nejvýznamnější normu v této oblasti za posledních 30 let, i když žádné převratné změny nepřináší. Biden v pondělí proto řekl, že je potřeba udělat více. "Boj proti epidemii, jakou je násilí způsobené střelnými zbraněmi, nevzdám," prohlásil šéf Bílého domu.

bestteckaie ( 5. července 2022 12:24 )

Na první pohled úplně zdravý držitel zbraně.

viho ( 5. července 2022 10:48 )

Ale co když se bránil před zvůlí vlády dle druhého dodatku Ústavy USA? Má právo, aby to posoudil nezávislý soud. Bohužel jeho oběti mají právo už jen na boží soud. Tak zvrácené jsou některé zákony USA...

Jokl ( 5. července 2022 09:35 )

Nejlepší by bylo vyhlásit týden tolerance,kdy je možné střílet beztrestně kohokoliv.Blbci Se vystřílí sami a vzduch se vyčistí.

horaIysa ( 5. července 2022 09:21 )

Kde jsi tenhle statistický údaj našel?

Zobrazit celou diskusi