Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sopka a zemětřesení na Kanárech: Z nové pukliny se valí třetí proud lávy

Autor: ČTK - 
1. října 2021
13:17

Již více než týden aktivní sopka na jednom z Kanárských ostrovů vytvořila další puklinu, z níž začala vytékat láva. Úřady dnes zároveň zaznamenaly osm zemětřesení o síle až 3,5 stupně, informovala agentura AP.

Jedná se o třetí puklinu, která se na úbočí sopky Cumbre Vieja objevila od jejího výbuchu 19. září. Exploze na španělském ostrově La Palma donutila k evakuaci přes 6000 lidí, žádné oběti si nevyžádala. Láva zatím zasáhla přes 1000 budov a překryla zhruba 338 hektarů půdy.

Úřady nyní čekají, zda se láva z nové pukliny spojí s hlavním lávovým proudem, který ve středu dosáhl břehů Atlantického oceánu. Sledují také kvalitu ovzduší na pobřeží, kde se po styku lávy s vodou zvýšila hladina jedovatého oxidu siřičitého.

Koncentrace nicméně zatím nepřesahuje zdraví ohrožující hodnoty, uvedla vláda ostrova La Palma. Doporučila však obyvatelům, aby se zdržovali doma a nosili roušky a ochranu očí proti vulkanickému popílku.

La Palma, kde žije zhruba 85.000 lidí živících se nejčastěji pěstováním ovoce či cestovním ruchem, je součástí Kanárských ostrovů, španělského souostroví několik set kilometrů od pobřeží severozápadní Afriky.

Video  Situace na Kanárských ostrovech po výbuchu sopky  - Reuters/AFCI PRESS
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi