Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Láva na Kanárech už je kousek od moře. Vědec zmínil mrtvé ryby i příležitost

Aktualizováno -
28. září 2021
15:43
Autor: ČTK, tsv - 
27. září 2021
11:45

Lávový proud ze sopky Cumbre Vieja na Kanárských ostrovech se dnes ráno přiblížil k moři. Podle agentury Europa Press se láva nacházela dnes ráno kolem osmé hodiny SELČ zhruba 800 metrů od pobřeží a do kontaktu s mořem by mohla vstoupit velice brzy. Úřady vyhlásily nová varování, obyvatelé dalších obcí a osad v blízkosti lávového proudu by neměli vycházet z obydlí.

Kontakt lávy o teplotě vyšší 1000 stupňů se slanou mořskou vodou vytvoří podle odborníků menší výbuchy a hlavně povede ke vzniku toxických emisí. Podle kanárského vulkanologického ústavu (Involcan) je však nebezpečí jedovatých zplodin omezené na oblasti v blízkosti lávového proudu, uvedla agentura EFE. Ústav upozorňuje, že zplodiny mohou způsobit problémy s dýcháním nebo podráždit oči a kůži.

Vedle lávy způsobuje komplikace i sopečný popel. Letiště na ostrově La Palma, kde vulkán leží, je sice otevřené, aerolinky ho však zatím nevyužívají. Společnost Binter v neděli ohlásila, že by lety mohla obnovit nejdříve dnes odpoledne. Na části ostrova je kvůli popelu přerušeno vyučování ve školách a lidem se radí, aby vycházeli co nejméně.

V neděli se rychlost lávového proudu, který se v předchozích dnech téměř zastavil, výrazně zvýšila. Proud vstoupil do osady Todoque, kde zničil několik budov. Kvůli lávě se zřítila zvoniční věž místního kostela.

Sopka Cumbre Vieja začala svou erupční aktivitu v neděli 19. září. Od té doby láva zničila a pohltila přes 500 budov a způsobila rozsáhlé škody na zemědělských porostech. Mrtví hlášení nejsou. Podle odborníků by aktivita mohla trvat i přes dva měsíce.

Ekosystému neuškodí, naopak

Pokud se láva dostane do moře, uhyne u pobřeží mnoho ryb a dalších živých organismů. Z dlouhodobého hlediska ale bude tento jev zřejmě příznivý pro ekosystém, řekl serveru eldiario.es oceánograf Eugenio Fraile.

„V prvních chvílích láva, stejně jako při postupu ostrovem, zničí všechno. Mnoho ryb uhyne, stejně jako všechno živé na dně, co nemůže uniknout,“ řekl Fraile ze španělského institutu pro výzkum oceánů. Připomněl výbuch podmořské sopky z října 2012 u pobřeží ostrova El Hierro, který je jako La Palma rovněž součástí Kanárských ostrovů. I tam sopka zničila vše živé v moři, ale už za dva roky vědci v místě podle Fraileho pozorovali „působivé obnovení a obohacení mořského života“.

Vědecké studie, včetně těch od expertů z havajské univerzity, podle španělského oceánografa potvrzují, že láva po vstupu do moře může vyvolat takzvaný upwelling, jenž vyústí v obohacení mořského ekosystému. Láva tak podle něj vstupem do moře zdvihne masu na živiny bohaté vody z hlubokého dna směrem k povrchu moře. Láva také do moře přinese například sloučeniny železa, vápníku či hořčíku.

„V tomto smyslu to nebude ekologická katastrofa, nýbrž naopak. Sopky jsou život. Zdůrazňuji ale, že hovořím z pohledu vědce,“ upřesnil Fraile. Až láva dorazí do moře, nastane chemická reakce a do vzduchu se dostane obrovské množství páry, toxických plynů a také možná malých kousků vulkanického skla. „Nebezpečí pro lidi ale nehrozí, celá oblast je perfektně uzavřena, takže toxické plyny nikomu neublíží,“ ujistil Fraile.

Video  Situace na Kanárských ostrovech po výbuchu sopky  - Reuters/AFCI PRESS
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MAMKA2316 ( 28. září 2021 17:58 )

Okamžitě by tam měli poslat všechny eko odborníky co bojuji za zelenou planetu až jdou s vědry hasit lávu tak do toho a zadara !!!Samozřejmě tak aby jste za sebou nenechali uhlíkovou stopu tak nasedat do dřevěných loděk vzít dřevěné pádla a plujeme !!!

Omasta ( 28. září 2021 17:18 )

To jsme se toho dozvěděli! Přitom je i u nás cítit poprašek ve vzduchu, špatně se dýchá, člověk se necítí dobře. Ale nezjisí nám, co je v tom popílku.

Zobrazit celou diskusi