Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ohnivé peklo na Kanárech: Sopka zničila 20 domů. Proudy lávy a 5 tisíc evakuovaných

Aktualizováno -
20. září 2021
10:48
Autor: ČTK, sova - 
20. září 2021
10:13

Na španělském ostrově La Palma na Kanárských ostrovech evakuovali kvůli nedělní erupci sopky Cumbre Vieja na 5000 lidí. Oběti ani zranění nejsou hlášeni, zničena byla asi dvacítka domů.

Sopka stále chrlí lávu a během 48 hodin by se mělo vědět, jak dlouho bude ještě erupce trvat, uvedla televize RTVE s odvoláním na předsedu regionální vlády Ángela Víctora Torrese. Na ostrově La Palma je od dnešní noci i španělský premiér Pedro Sánchez, který kvůli tomu odložil cestu na Valné shromáždění OSN.

Na ostrově bydlí přes 20 českých občanů a podle dosavadních informací jsou všichni v pořádku a bez nutnosti evakuace. Naše honorární konzulka je ve spojení s většinou z nich. Situaci nadále sledujeme,“ uvedla pro Blesk Zprávy vedoucí oddělení komunikace s médii Ministerstva zahraničních věcí ČR Mariana Wernerová.

Zatím bylo kvůli erupci sopky evakuováno na 5000 lidí, připraven je ale plán evakuace dalších 5000 osob. Podle rozhlasu Cadena SER bylo převezeno i 400 lidí z hotelu v Puerto Naos, kteří byli pak ubytováni na ostrově Tenerife. Podle premiéra Kanárských ostrovů Torrese nebylo nutné uzavřít na ostrově La Palma leteckou dopravu.

Láva podle simulací Národního geografického ústavy míří k západnímu pobřeží ostrova. Torres dnes potvrdil, že nejsou hlášeny oběti ani zranění. Místnímu rozhlasu řekl, že během 48 hodin by se mělo vědět, jak dlouho ještě bude erupce trvat. Už dříve místní média psala, že to bude možná i několik týdnů.

Evakuována byla celá obec El Paso, podle jejího starosty Sergia Rodrígueze bylo zničeno asi 20 domů, které sežehl oheň. Kromě vytékající lávy sopka chrlí žhavou horninu, uvedla RTVE.

Na ostrově La Palma zažívají erupci sopky poprvé po půlstoletí. Televize RTVE zveřejnila na svých stránkách audionahrávku z místa vzdáleného asi dva kilometry od tekoucí lávy, na níž je postup lávy slyšet. Reportér, na něhož padal při reportáži popílek ze sopky, uvedl, že místní v noci strachem nespali, ač nejsou bezprostředně ohroženi.

Situaci na místě sleduje i španělský premiér Sánchez a ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska. V plánu dnes mají návštěvu evakuovaných v centru zřízeném místními úřady a Červeným křížem a účast na jednání krizového štábu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

antipodas ( 20. září 2021 16:57 )

Španělé oplývají všeobecně vysokou inteligencí. Taky třeba zřídili kemp v původním korytu řeky. Biescas 1996 - 87 mrtvých

smradlavamakrela ( 20. září 2021 10:32 )

Postavit si barák vedle kráteru sopky je velice inteligentní.

Zobrazit celou diskusi