Po letech strávených ve Švýcarsku a Spojených státech se manželé Petra a Ulrich Schmidtovi rozhodli vrátit do rodného kraje Markgräflerland na jihozápadě Německa, nedaleko hranic s Francií. Tato oblast je nejteplejší z celého Německa a na svazích nízkých kopců sopečného původu se tu daří vínu a ovocným stromům.

Fotogalerie
19 fotografií

Potřebovali jsme se usadit a být v kontaktu se zemí, s půdou,“ vysvětluje usměvavá brunetka. Její vášní a zároveň obživou je výroba užitkové i dekorativní keramiky, proto si přála dům, v němž by mohla mít i keramickou dílnu. Ulrich je sice lingvista a zkoumá německá nářečí, ale i on toužil vyzkoušet si něco jiného a začal se zajímat o domácí pálení destilátů. Po obhlídce více než třiceti domů se na manžele konečně usmálo štěstí. „Všechno bylo buď moc načančané a honosné, nebo naopak úplně v dezolátním stavu. Nakonec jsme v městečku Endingen našli přesně to, co jsme hledali. Dům z 19. století, ke kterému přiléhala dílna, stodola, chlévy. Za nimi se pak rozkládala velká svažitá zahrada plná třešní a višní,“ vypráví Petra. Nemovitost patřila starému pánovi. Ten však na její údržbu už neměl sílu. „Vyprávěl nám o svých předcích, mistrech kolářích,“ vzpomíná Ulrich. „A ukázal nám dílnu, kde zůstaly ještě nějaké staré nástroje. Měl velkou radost z toho, že se také věnuju řemeslu, i když jinému než jeho rodina,“ doplňuje ho Petra. „Museli jsme mu slíbit, že domu zachováme jeho původní tvář. Duch jeho prapradědečka by se prý v moderním prostředí necítil dobře a chodil by nás strašit,“ smějí se oba manželé.

S ROZUMEM A CITEM

Petra a Ulrich se okamžitě pustili do realizace svých velkých plánů. Obytný dům udržovala rodina předešlého majitele v dobrém stavu a manželé se rozhodli, že v něm zřídí apartmány pro hosty k pronájmu. Vlastní bydlení se rozhodli vybudovat z přilehlé stodoly a stájí. „Líbil se nám velký prostor ve stodole. Rozdělili jsme ji na tři úrovně. Dole jsme chtěli mít obývák a kuchyň, nad nimi polootevřenou knihovnu a pracovnu a pod střechou ukrytou ložnici a koupelnu,“ popisuje Petra. Na stodolu navazují chlévy, ze kterých se měl stát Petřin keramický ateliér a Ulrichův sklad ovoce a palírna. Největším oříškem bylo zachovat původní kolorit staveb, které měly začít sloužit pohodlnému bydlení a práci. Manželé zvládli do budov přivést elektřinu i vodu a hospodářská stavení se postupně pod jejich rukama měnila v útulný domov. „Snažili jsme se pracovat s tradičními materiály. Zdi jsme opravovali kamením a starými cihlami, podlahová prkna jsou ze dřeva z nedalekého Černého lesa. Místo moderních omítkových směsí jsme bílili vápnem. Kde to šlo, nechali jsme vyniknout oprýskané zdi bez příkras,“ vypočítává Ulrich.

POKRAČOVÁNÍ TRADICE

Přestože přestavba probíhala v roce 2010, majitelé usilovali o zachování patiny. „Některé původní nosné trámy se nám podařilo zachránit. Jiné byly ztrouchnivělé a potřebovaly vyměnit. Na jejich výrobu jsme proto sháněli staré dřevo,“ vzpomíná Petra. Okna a dveře nakoupil Ulrich u prodejce, který se specializuje na rekonstrukce historických domů. Nábytek si pak vzala na starost Petra. „Objížděla jsem bleší trhy a lidi, kteří inzerovali na internetu. Nakonec jsem sehnala nádherný jídelní stůl i s židlemi, bytelnou almaru a několik stylových lustrů a lamp,“ vypráví. Své místo v interiéru našel i pracovní stůl z kolářské dílny.

ŘEMESLO A KULTURA

Během několika let manželé z původní stodoly vytvořili útulné vesnické bydlení s vůní dřeva. Starý chlév se přeměnil ve vzdušný, světlý ateliér a inspiroval Petru k výrobě sošek býků vypalovaných japonskou technikou raku. Hlavní dům, který je jako jediný vidět z ulice, dostal novou střechu, fasádu a okenice a přivítal první hosty. Přilehlý sad Ulrich omladil a každý rok se těší z bohaté úrody třešní a višní. Dvůr mezi kamennými zdmi se zazelenal a rozkvetl a Petra na něm často vystavuje svá keramická díla nebo tu Ulrich pořádá degustace pálenek a likérů, na které se sjíždějí lidé z širokého okolí.

Článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. V tištěné či elektronické verzi si ho můžete pohodlně objednat z domova v našem iKiosku.

Video
Video se připravuje ...

Na co se můžete těšit v novém vydání časopisu Blesk Bydlení? Czech News Center