Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Tálibán terorizuje homosexuály: Jsou jako nacisti, chtějí nás vyhladit, děsí se gayové

Autor: ula - 
23. srpna 2021
05:00

Velký strach o život nyní prožívají v Afghánistánu homosexuálové a prosí o pomoc. „Jsou jako nacisté,"“ říkají gayové a lesby na adresu Tálibánu. Homosexualita je totiž v Afghánistánu nezákonná, ale nebyla nijak trestána, protože USA a jejich spojenci vyhnali Tálibán ze země. Nyní, když opět převzal moc, homosexuálové se bojí, že budou odsouzeni k trestu smrti. Informaci přinesl portál New York Post.

„Jakmile se Tálibán dozví, že jsem homosexuál, bez přemýšlení mě zabijí,“ řekl Business Insideru 36letý Afghánec, kterého portál pojmenoval Sayed. Své pravé jméno se bojí prozradit.

„Bojíme se vyjít ven,“ přiznává 21letý vysokoškolák Ghulam. Když Tálibán převzal moc, utekl ze školy a nyní se schovává doma, stejně jako další homosexuálové.

Homosexualita je v Afghánistánu nezákonná už dlouhé roky, ale nebyla nijak stíhána či trestána, zejména když v roce 2001 vyhnali spojenci Tálibán ze země. Gayové a lesby tak žili v relativní svobodě.

Podle práva šaría je ale každý homosexuální styk trestán smrtí. Jak uvedla australská vláda, gayové byli za předchozí nadvlády Tálibánu brutálně ukamenováni, případně rozdrceni tanky či buldozery.

„Jsou jako nacisté“

„Není vůbec přehnané říkat, že homosexuální menšina bude Tálibánem pronásledována ve snaze je všechny zlikvidovat, stejně jako to dělali nacisté,“ řekl Nemet Sadat, bývalý profesor univerzity v Kábulu, který uprchl do Los Angeles v roce 2013 poté, co mu bylo vyhrožováno smrtí.

„Zoufalí lidé mi posílají čísla svých pasů s prosbami, abych je dostal z Afghánistánu, jinak zemřou,“ přiblížil zoufalství v Afghánistánu Sadat.

Video  Epicentrum - Cyril Svoboda  - Markéta Volfová
Video se připravuje ...