Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exministr Svoboda o Tálibánu: Teroristických útoků přibude! Chaos jsme si vyvolali sami

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
20. srpna 2021
05:00

To, že generální tajemník NATO Jens Stoltenberg označil vývoj posledních dní v Afghánistánu za nepředvídatelný, považuje bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) při nejmenším za zvláštní. Chaos, který nastal, zvládla česká vláda za pomoci armády dle něj velice dobře. To ale nemění nic na tom, že si za něj spolu s NATO sama mohla. Svoboda míní, že je na místě připravit se na zvýšený počet útoků teroristických organizací. Úspěch Tálibánu jim totiž přidal na sebevědomí a aroganci, řekl exministr v pořadu Blesk.cz Epicentrum.

„Sami jsme si vyvolali chaos. To, co se tam děje, bylo očekávatelné. Vojáci a zpravodajské služby věděly, jaký je vývoj,“ komentuje Svoboda výroky o nepředvídatelnosti rychlého postupu Tálibánu. 

„Jiné teroristické organizace, jako Ál-Kaida nebo Boko Hara mají najednou pocit, že jsou na té vítězné straně a získají vítr do plachet. Arogance těchto organizací stoupne. Řeknou si, že se zvládnou vypořádat s nejmocnější armádou světa. Nedokážou, ale musíme počítat, že to bude napjatější v celém světě,“ varuje.

Už způsob, jakým k odchodu vojsk z Afghánistánu došlo, vyvolal podle Svobody zoufalý dojem: „Biden dal najevo, že neměl na vybranou a to velitel největší armády světa nemůže. Ukázal, že nechal působit vnější okolnosti. K odchodu dojít muselo, ale měl to být řízený proces. Ne tak jak vidíme obrázky zoufalců připoutávajících se k letadlu.“

„Zabránilo se útokům z území Afghánistánu proti Evropě,“ rekapituluje úspěchy americké mise exministr. „Ale to, že jsme jako NATO budovali armádu, ozbrojené síly a systém na hliněných nohou prolezlých korupcí, to je taky naše odpovědnost. Ta krize vznikla hluboko v minulosti, kdy uplácel jeden druhého a a nikdo nevěděl kdo koho kontroluje,“ vysvětluje, proč dvacet let vojenského snažení přišlo během deseti dní  vniveč.

Michal Snobl ( 20. srpna 2021 13:32 )

Co nám furt cpete názory tady těch pravěkých, zlodějských, politických kreatur. Nám stačí poslouchat lži a nesmysly nynějších zlodějských, politických kreatur.
To snad každej z nich sežral Šalamounový 💩

Brichacek ( 20. srpna 2021 07:48 )

Od kdy podvodník a zloděj rozdává rozumy.

jaaa-a-jaaa ( 20. srpna 2021 07:12 )

Tomuhle se ve sněmovně řikalo Retarda. Retarda se ovšem rychle zorientoval, přisál cecík hezky ke státnímu a máme ho na krku do smrti. Jinak, ty útoky tady budou a protože jsme ***i, tak dobře nám tak...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa