Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Právo šaría: Sekání rukou a domácí vězení pro ženy. Tálibán slibuje „mírnější“ výklad

Autor: mav, sky news - 
19. srpna 2021
05:00

Návrat Tálibánu k moci znovu zažehl obavy z jeho extrémních výkladů práva šaría, které by mohly omezit práva žen a dívek. Islamisté už teď říkají, že Afghánci mají rovnou zapomenout na demokracii, slinují ale „mírnější“ výklad práva šaría, píše portál Sky News.

Mnozí lidé (nejen) v Afghánistánu aktuálním slibům hnutí Tálibán nevěří a obávají se, že jejich vláda bude opět krutá a utiskující. Někteří se obávají natolik, že při panických pokusech o útěk ze země riskují, ba ztrácejí své životy. Představitelé Tálibánu nyní slibují mírnější přístup, třebaže trvají na islamistické formě vlády – a k ní patří i tradiční právo.

Šaría znamená arabsky „cesta“. Je to právní systém islámu založený na koránu, výrocích a činech proroka Mohameda (sunna), ale také na výkladech a konsensu učenců (idžmá) a odvozených analogiích (kijás). Slouží jako návod pro moderní muslimy, jak mají žít v souladu s božím přáním, od každodenních činností po osobní víru.

„Existuje spousta rozličných interpretací, co vlastně šaría znamená. Někde ji lze poměrně snadno začlenit do politických systémů,“ říká Steven A. Cook z think tanku Council of Foreign Relations.

Některými výklady se ospravedlňují kruté tresty včetně amputací a kamenování, jakož i nerovné zacházení se ženami, ať už jde o oblékání, nezávislost nebo třeba dědictví.

Zločiny šaría rozděluje do tří kategorií:

  • Ta’zír jsou nejméně vážné přečiny, o trestu rozhoduje soudce. Například krádeže v rodině či pokus o loupež, jakož i křivé svědectví nebo lichva.
  • Kisás je princip odplaty za zabití a zranění, v podstatě krevní msta – oko za oko, zub za zub.  V případě vrahova odsouzení připadne pozůstalým oficiální nárok jej zabít.
  • Hudúd jsou nejvážnější přečiny, zločiny proti bohu, pro které má šaría jasně vymezené tresty. K nim patří krádež (amputace ruky), loupežné přepadení (smrt), nezákonný sexuální styk (ukamenování či sto ran bičem) a křivé obvinění z něj (80 ran bičem), pití alkoholu (rovněž 80 ran) a odpadnutí od víry (smrt či vyhnanství). Takové přísné tresty se však uplatňují málokde, neboť je pro ně zapotřebí silných důkazů a svědeckých výpovědí.

„V realitě většina muslimských zemí tradiční klasické tresty nepoužívá,“ řekl pro Voice of America keňský islámský akademik Ali Mazrui. „Velká většina z padesáti členských zemí Organizace islámské konference má civilní trestní řády, které jsou od dávných přísných trestů na hony vzdálené.“

Mezinárodní společenství odsuzovalo Tálibán, že za své vlády nad Afghánistánem v letech 1996-2001 uplatňoval striktní a extrémní verzi šaríi, včetně veřejného kamenování, bičování a poprav. Zlodějům se sekaly ruce.

Tálibán masakroval civilisty, odepřel potravinovou pomoc OSN 160 tisícům hladovějících a uplatňoval taktiku spálené země – bojovníci zničili desetitisíce domů a spálili ohromné rozlohy úrodné půdy.

Militantní skupina také zakázala hudbu, jakož i zobrazování lidí a živých tvorů na obrazech, fotografiích a videu. Ženy byly v podstatě v domácím vězení, nesměly pracovat ani se vzdělávat. Od osmi let musely venku nosit burku a vycházet směly jen v doprovodu mužského příbuzného. Nesměly se ukázat ani na balkoně. Pokud bylo z ulice vidět do domu, musela se zamalovat okna, aby snad pohled na nezahalené ženy nepokoušel kolemjdoucí muže. A zákaz vstupu měly ženy i do rozhlasu a televize i na veřejná shromáždění. Neposlušnost se trestala bičováním na ulicích, radnicích, ba ve velkém na stadionech.

V posledních letech se však Tálibán snaží prezentovat umírněněji. Představitelé slibují ctít práva žen a odpouštět vládním vojákům. „Všichni lidé by si měli být rovni, ve společnosti by neměla být žádná diskriminace,“ uvedl pro Sky News jeden z mluvčích Tálibánu Suhajl Šahín. Zároveň dodal, že ženy nebudou muset nosit burku, jen hidžáb – tedy šátek, který jim zakrývá vlasy, nikoli obličej. „To nejsou naše pravidla, to jsou pravidla islámu. Je to pro jejich bezpečnost,“ argumentoval Šahín.

„Tálibán k nikomu necítí zlobu,“ pronesl další mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid na úterní tiskové konferenci z obsazeného prezidentského paláce v Kábulu. Hnutí si prý nepřeje žádné vnější ani vnitřní nepřátele, citoval ho portál Sky News. „Afghánci učinili velké oběti pro ustanovení islamistické vlády a mají nárok zavést právo šaría. Různé země mají své zákony a Afghánci mají právo žít pod svými vlastními zákony,“ pronesl dále mluvčí Tálibánu. „Naše ženy jsou muslimky a budou rády žít v rámci našeho zákona.“

„Islámský emirát nechce, aby ženy byly oběťmi,“ prohlásil člen kulturní komise hnutí Inamulláh Samanganí v televizi TOLOnews (jejíž novinářky se po krátké opatrné pauze na obrazovky rychle vrátily). „Podle práva šaría by měly být ve vládní struktuře.“

„Řekli, že chtějí jednat se všemi různými stranami a že chtějí, aby se na vládě podílel každý. Zároveň řekli, že to bude silná islamistická vláda,“ komentovala tiskovou konferenci editorka zahraničních zpráv Sky TV Deborah Haynesová.

„Přišlo mi pozoruhodné, jak pořád opakovali, že ženy a dívky budou smět chodit do škol včetně univerzit, budou smět pracovat, vše v souladu s islámským právem," pokračuje žurnalistka. „Ale když se jedna novinářka zeptala, zda lidé jako ona budou nadále smět pracovat stejně jako posledních dvacet let, nedostala přímou odpověď."

Novinářky ano, ale v šátku

Zatím se hnutí alespoň zaručuje ctít svobodu médií. Zjevně už nemá takové výhrady k zobrazování lidí, když samo uspořádalo tiskovou konferenci i pro kamery a jeho představitelé dávají rozhovory i novinářkám. Zároveň však zaznělo upozornění, že média nesmí jít proti islámským hodnotám. To se pak dá vykládat různě.

„Tálibán měl řadu prohlášení, které jsou na povrchu uklidňující. Ale jejich činy jsou výmluvnější než slova a nyní je velmi brzo - je to proměnlivé,“ citovala ČTK mluvčího Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Ruperta Colvillea. „Pochopitelně vzhledem k jejich historii se tato prohlášení setkávají se skepsí. Nicméně sliby byly dány a budeme pečlivě kontrolovat, jestli je dodrží.“

Video  Tálibán oslavuje návrat řezníka Baradara  - Twitter
Video se připravuje ...

nemocna ( 30. srpna 2021 15:04 )

Jen co odletí všichni vojáci z jiných států tam nastane boj o vládnutí, o život, o potraviny, sekání ruk za krádež jídla bude na denním pořádku, znásilnování a bití žen ti na tom budou nejhůře a nemají se jak bránit, nedivím se že chtěly pryč a i s dětmi, ale tolik mladých chlapců, mužů by se měli postavit a bojovat za svou zem za svůj demokratický život v 21. století! ne ve středověku, život jde dál, ne zbaběle utíkat

Zobrazit celou diskusi