Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tálibánci v Afghánistánu popravili ženu: Nebyla prý dostatečně zahalená

Autor: jel - 
18. srpna 2021
17:39

Extremistické islamistické hnutí Tálibán o víkendu obsadilo hlavní město Afghánistánu - Kábul. Když byla tato skupina v zemi u moci v letech 1996-2001, ženy v zemi neměly téměř žádná práva a byly naprosto vykořisťované. Mohly se zdržovat téměř výhradně ve svých domovech. V případě, že vyšly na veřejnost, musely být zcela zahalené, a to včetně obličeje. Nyní panuje oprávněná obava, že bude situace podobná. V jednom ze svých proslovů sice Tálibánci tvrdili, že zajistí, aby práva žen byla dodržována, nicméně realita je zřejmě jiná. Objevil se případ ženy, která byla zastřelena údajně proto, že byla nedostatečně zahalená.

Podle informací kanálu Fox News byla v afghánském městě Taleqan extremisty zastřelena žena. Důvodem, proč byla tak krutě popravena, mělo být to, že byla podle Tálibánců na veřejnosti nedostatečně zahalena.

Vůdci hnutí přitom při jednom ze svých proslovů slibovali, že práva žen budou dodržena. V posledních dnech také ženy vybízeli, aby se vrátily do prací a škol.

Když byla země ovládána tímto hnutím naposledy, jediným přípustným oděvem pro ženy na veřejnosti byla burka. Burka je typ tradičního oděvu, který zahaluje celou postavu včetně obličeje. Kromě ní však existují i další varianty tradičních oděvů, některé odhalují pouze oči, jiné celou tvář či vlasy.

V posledních letech, kdy byla u moci v Afghánistánu vláda podporovaná Spojenými státy, ženy v zemi často nosily na veřejnosti i jiné typy tradičních oděvů. To, že se situace změnila poté, co se dostal k moci Tálibán, dokazuje i změna v oblékání reportérky kanálu CNN Clarissy Wardové.

„Vždy jsem nosila v ulicích Kábulu na hlavě šátek, i když ne tak, aby zakrýval celé vlasy… A ne s abájou (druh tradičního roucha, který zakrývá celé tělo, obvykle bývá doplněna šátkem - pozn. red.),“ napsala Wardová na sociální síti Twitter.

Je zřejmé, že ženy patří v zemi mezi skupiny, které jsou novým režimem nejvíce ohroženy.

Video  Tálibán oslavuje návrat řezníka Baradara.  - Twitter
Video se připravuje ...

Milos_S ( 19. srpna 2021 22:14 )

Tyto samé to evidentně určitě nejsou ;)

oliiiii3 ( 19. srpna 2021 17:16 )

Tyhle prasata neumějí nic jiného než vraždit, kéž by si je všechny čert odnesl

hejpockej ( 18. srpna 2021 22:37 )

nechce se mi tomu verit, vzdyt i ve svobodne rovnopravne Evrope se tyto zeny sami dobrovolne zahalujou,... nedavno se i tu v Cesku jedna emigrantka odtamtud soudila, aby mohla nosit hibjab u nas v Cesku do skoly, proto je mi tezko uverit, ze tyto same zeny chteji chodit u nich doma nedostatecne zahalene, kdyz v Evrope pak za prava nosit hidjab bojujou.

latecia ( 18. srpna 2021 19:45 )

Tak Amerika anglie, rusko a dalsi Eu zeme vcetne ceska tam byli a oni ty hloupe omezence nezlikvidovali? To je nejake fakt divne. Ale co to znaci? Ze az se zacnou roztahovat jeste dal, dalsi zeme jim ustoupi? No holky pripravte se budete nastavovat frndy temhle pastevcum ovci.

Ksel ( 18. srpna 2021 19:38 )

Návrat středověku - tak toto je výsledek demokratizačních snah Západu. Západ opět potvrdil svým útěkem před Talibanem, že vnitřně vyhnívá, že je stále slabší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání