Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Požáry v Řecku pomůžou hasit Češi. Ohnivé peklo si vyžádalo dva mrtvé, lidí umírali i v Itálii

Aktualizováno -
6. srpna 2021
23:20
Autor: ČTK, sova, tsv - 
6. srpna 2021
11:02

V souvislosti s lesními požáry, které zasáhly okolí Atén, zemřeli v pátek dva lidé. Informovala o tom agentura AFP. Tisíce dalších musely prchnout do bezpečí, když se opět rozhořel požár asi 20 kilometrů severně od řeckého hlavního města. Plameny, které měli hasiči ve čtvrtek ráno pod kontrolou, rozfoukal silný západní vítr a k jejich síle přispěly i teploty přesahující 40 stupňů Celsia. Řecku pošle pomoc i Česká republika. V sobotu tam vyrazí konvoj 15 vozidel a 36 hasičů, rozhodl vicepremiér Jan Hamáček po dohodě s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD). A dva mrtvé hlásí Itálie.

V nemocnici zemřel zraněný muž, na kterého kvůli požáru spadl sloup s elektrickým vedením. Ve městě Kryoneri, kde zuří silné požáry, nalezli v bezvědomí průmyslníka a předsedu aténské obchodní komory Konstantinose Michalose. Záchranářům se ho už nepodařilo oživit. Při požárech, které vypukly minulý týden, se zranilo nejméně 18 lidí, většina z nich se nadýchala kouře.

Snaha uchránit olivový háj skončila smrtí

V italském regionu Kalábrie na jihu země zemřeli muž a žena, když se snažili chránit před ohněm svůj olivový háj, uvedla agentura ANSA. Velký počet požárů zaznamenává od minulého týdne Sicílie, kde regionální vláda yhlásila krizový stav.

Řecká civilní ochrana v pátek večer uvedla, že za celý den hasiči bojovali s 154 lesními požáry, z nichž 64 bylo večer stále aktivních. Podle šéfa civilní ochrany Nikose Chardaliase hasiči čelí „mimořádně nebezpečným podmínkám, které nemají obdoby“. Ministr zdravotnictví Vasilis Kikilias řekl, že u Atén bylo zraněno nejméně devět požárníků. Dva z nich jsou na jednotce intenzivní péče.

Podle řeckých meteorologů požáry od začátku roku do 3. srpna zničily 35 000 hektarů lesů a porostů. To je několikanásobně více, než řiní dlouhodobý průměr za léta 2008 až 2020. V posledních třěch dnech odhadují, že požárům podlehlo dalších 15 000 hektarů.

Video  Katastrofa na řeckém ostrově: Plameny vyhnaly místní z Euboie  - Reuters
Video se připravuje ...

Řecku pomůže Kypr, Francie, Rumunsko, Švédsko, Švýcarsko i Češi

Do Řecka začíná plynout zahraniční pomoc. V rámci programu civilní obrany Evropské unie už do země dorazila letadla z Kypru, dnes a o víkendu by měly přijet další hasičské jednotky z Francie, Rumunska, Švédska a Švýcarska. V sobotu vyrazí z ČR do Řecka konvoj 15 vozidel a 36 hasičů, uvedl dnes český hasičský sbor.

Plameny znovu nabraly na síle ve čtvrtek odpoledne. Hasiči se pokusili vytvořit bariéry, aby požár nezasáhl město Marathón. „Oheň překonal přehradu v Marathónu a šíří se dál,“ uvedl šéf civilní ochrany Nikos Chardalias.

Lesní požár u Athén opět nabral na síle, do bezpečí utekly tisíce lidí (6. 8. 2021) Lesní požár u Athén opět nabral na síle, do bezpečí utekly tisíce lidí (6. 8. 2021) | Reuters

Na jihu bylo od čtvrtka evakuováno téměř 60 vesnic

Situace se zhoršila také na druhém největším řeckém ostrově Euboia. Pobřežní stráž spustila masivní záchrannou operaci. Od čtvrtečního večera z pláží evakuovala 631 lidí. Plameny od úterka spálily rozsáhlé oblasti na severu ostrova, na několika místech už dosahují k hladině moře. V tamním zdravotním středisku je s popáleninami nejméně 11 hasičů. Podle Chardaliase na druhém největším řeckém ostrově Euboia dosáhl požár „nebezpečných rozměrů“.

Nadále hoří také část Peloponéského poloostrova, kde hasiči před plameny zachránili starověkou Olympii. Na jihu bylo od čtvrtka evakuováno téměř 60 vesnic.

Za uplynulých 24 hodin se podle požárníků rozhořelo 86 nových požárů. Pět největších ale hoří už několik dní, na jejich uhašení pracuje přes 1000 hasičů, stovky dobrovolníků a téměř 20 letadel a helikoptér. Nebe je zbarvené do žluta desítky kilometrů od nejbližších plamenů, v některých místech padá popel.

Silný vítr a vysoké teploty mají pokračovat i v následujících dnech

V rámci programu civilní obrany Evropské unie už do Řecka dorazila letadla z Kypru, v pátek a o víkendu by měly přijet další hasičské jednotky z Francie, Rumunska, Švédska a Švýcarska.

„Naší prioritou je ochrana lidských životů, za kterou následuje ochrana majetku, životního prostředí a kritické infrastruktury. Naneštěstí nám současné okolnosti zabraňují dosáhnout všech těchto cílů ve stejnou chvíli,“ uvedl řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Předseda vlády v televizním projevu dodal, že za nepříznivým počasím stojí klimatické změny.

Silný vítr a vysoké teploty mají pokračovat i v několika následujících dnech, uvedli meteorologové.

Archeologie v ohrožení

Podle dosavadních výpočtů sežehl požár mezi prvním a čtvrtým srpnem kolem 14 826 akrů půdy. To je více než 50 procent celkového území spáleného za celé období požárů předchozích let. Loni shořelo 25 639 akrů a v roce 2019 celkem 23 240 akrů. 

Zatím nejsou hlášena žádná zranění ani oběti, podle vnitrostátní sítě je ale vysoká pravděpodobnost, že dojde k výpadku proudu na území celého hlavního města.

Úřady nyní vyčíslují způsobené škody a varují, že oheň může postupovat i k cenným archeologickým nalezištím. Přiléhající vesnice byly již dříve evakuovány.

hafblaf ( 7. srpna 2021 09:05 )

Tyhle požáry neovlivní jen Řeky, planeta bohužel není tak velká, aby si každý mohl hrál na svém písečku.

russoo ( 7. srpna 2021 06:30 )

Nevšiml jsem si, že by nám Řekové někdy pomáhali při živelných pohromách, ať už to byly několikeré povodně nebo naposled tornádo. Proč si Češi mají hrát na spasitele světa, když se na nás ostatní vy...Kolik jednotek k poměru velikosti státu a obyvatel posílají jiné země anpř. sousední Slovensko, Německo, Rakousko nebo i jiní např. USA? Kdyby to tak mělo být a i ostatní posílali pomoc tak po Řeckých silnicích by teď nejezdili jiné vozidla než hasičské vozy...

Zobrazit celou diskusi