Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bary i taverny bez hudby a zákaz nočního vycházení: Řecko v boji s covidem přitvrdilo

Autor: ČTK - 
5. srpna 2021
19:00

Řecko kvůli šíření koronavirové nákazy zakázalo hudbu v restauracích, barech a kavárnách a zavedlo zákaz nočního vycházení na turisticky oblíbeném ostrově Zakynthos a ve městě Chania na Krétě. S odvoláním na náměstka ministra civilní ochrany o tom dnes informovala agentura Reuters.

Opatření začnou platit v pátek 6. srpna v šest hodin ráno a potrvají nejméně do 13. srpna. O dalším prodloužení rozhodne ministerstvo civilní obrany s ohledem na epidemickou situaci.

Zákaz vycházení bude platit od jedné do šesti ráno s výjimkou těch, kteří se přemisťují kvůli práci nebo směřují do nemocnice. Přehrávání hudby bude bez výjimky zakázané ve všech pohostinských, volnočasových a kulturních zařízeních.

Na Zakynthosu a ve městě Chania na severozápadním pobřeží ostrova Kréty budou rovněž zakázána veřejná i soukromá shromáždění více než 20 lidí. Za porušení opatření o shromažďování hrozí pokuta ve výši 50 000 až 200 000 eur (asi jeden až 5 milionů korun), napsal list Ekathimerini.

Počet potvrzených případů onemocnění covid-19 vzrostl na Zakynthosu oproti minulému týdnu o 69 procent a ve městě Chania o 54 procent.

V Řecku zemřelo zatím 13 tisíc lidí

Řecko, které má asi 11 milionů obyvatel, ve středu registrovalo 2856 potvrzených případů koronaviru a 16 úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19. Od začátku pandemie se v zemi prokázalo 503 885 nákaz a 13 103 úmrtí.

Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) na konci července přeřadilo 13 řeckých ostrovů v Egejském moři mezi oblasti s nejvyšším rizikem nákazy koronavirem. ECDC tím důrazně varuje před cestováním do těchto oblastí. Mezi ostrovy, které jsou na mapě ECDC vyznačeny tmavě červenou, jsou populární turistické destinace jako Santorini, Mykonos či Rhodos.

Řecká ekonomika z pětiny závisí na cestovním ruchu a po katastrofálním roce 2020, kdy se propadl počet zahraničních návštěvníků i tržby z nich plynoucí, letos zoufale potřebuje silnou turistickou sezonu. Země v současné době bojuje i se silnými lesními požáry.

Video  Dovolená v Chorvatsku 2021 covidu navzdory: Rajská pláž na ostrově Rab a Plitvická jezera.  - Blesk - Jaroslav Šimáček, hudebnibanka.cz / Mushrush, Dietrich, Kersting - Croatian vacation
Video se připravuje ...

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa