Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Detaily útěku princezny Latify: Šejch dopadl dceru i za pomoci FBI. „Zastřelte mě,“ křičela

Autor: Darina Jíchová - 
10. července 2021
10:35

Některé střípky z případu princezny Latify (35), dcery dubajského korunního prince, premiéra Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnějšího muže země, šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma (71), jsou dobře známé. Před třemi lety s kamarádkou utekla z Dubaje, nalodila se na jachtu a za pomoci exšpiona se chtěla dostat do Indie a odtud do Spojených států. Loď ale dopadli šejchovi muži. Podle investigativních novinářů deníku USA Today šejchovi asistoval americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

V únoru 2018 se princezna Latifa rozhodla utéct z domova, vedlo ji k tomu kruté zacházení ze strany vlastního otce. Svým krokem se chtěla dostat na svobodu, doufala, že v USA dostane politický azyl, chtěla také pomoct své starší sestře Šamze, která je přes 20 let v domácím vězení. Nebyl to Latifiin první pokus o útěk, zkoušela to už jako teenagerka.

Poučila se a svůj útěk pečlivě plánovala, pomáhala jí kamarádka a učitelka bojových umění Fina Tiina Jauhiainenová a bývalý francouzský agent s americkým občanství Hervé Jaubert. Právě on na dvojice žen čekal na palubě jachty Nostromo. Latifa svůj útěk chystala 7 let, byla připravená i na to, že se to nepovede. Nahrála přes 40 minut dlouhé video, kde vylíčila, co se v královské rodině děje. Video poskytla pracovníkům organizace Detained in Dubai.

„Zastřelte mě tady, jen mě neberte zpátky,“ tohle křičela Latifa na ozbrojené muže, kteří v březnu 2018 dostihli jachtu jen kousek od indických břehů. Vojáky vyslal její otec, nepomohlo ani to, že loď byla v mezinárodních vodách či fakt, že plula pod americkou vlajkou. Princeznu z paluby odvlekli pryč a posádka včetně Jauhiainenové a Jauberta byla zatčena.

Šokující video vyvolalo akci

Latifu do prosince 2018 nikdo neviděl, před koncem roku královská rodina zveřejnila snímky ze setkání s irskou exprezidentkou a bývalou vysokou komisařkou OSN pro lidská práva Mary Robinsonovou. Pak Latifa zcela zmizela a nebyly o ní žádné zprávy, to se zlomilo letos v únoru, kdy pořad stanice BBC Panorama přinesl video z vily, kde ji otec držel.

Členové kampaně za princeznino osvobození Free Latifa, jejíž spoluzakladatelkou je Jauhiainenová, následně odhalili, že se jim podařilo Latifě předat mobil. Zdůraznili, že video není úplně aktuální, nedalo se přesně datovat, svěřili se s tím, že zprávy od Latify přestaly chodit. Záběry, na kterých princezna prohlašuje, že neví, jestli přežije, šokovaly svět a zvýšily nátlak OSN, USA či Británie na SAE. Požadovaly důkazy o tom, že Latifa žije.

Královská rodina vzkázala, že Latifa je v pořádku v péči rodiny a odborníků, to OSN a dalším lidsko-právním organizacím nestačilo. Od května se na instagramu začaly objevovat fotky s Latifou, nejprve z dubajského obchodního centra a restaurace. Ta poslední je ze španělského letiště, snímky naznačují, že Latifa má určitou míru svobody včetně pasu a možnosti cestovat.

Princezna Latifa na dovolené ve Španělsku. Princezna Latifa na dovolené ve Španělsku. | Reuters

Pomoc FBI

USA Today nově přinesla informace o razii na jachtu, která měla před 3 lety Latifu dostat do bezpečí. Šejch lstí získal pomoc FBI, na úřad se obrátil s „naléhavou prosbou“, že jeho dcera byla unesená. Novináři s odkazem na několik zdrojů přímo z FBI uvedli, že agenti šejchovi poskytli údaje o tom, kde se jachta nachází.

Reportéři USA Today záležitost konzultovali s právníky, kteří upozorňují na to, že agenti obešli protokol, FBI podle expertů měla čekat na soudní povolení. Zástupci FBI odmítli záležitost komentovat a USA Today dodává, že není známé, zda agenti věděli, že tvrzení dubajského šejcha jsou zavádějící. USA Today má k dispozici výpovědi svědků, mailovou komunikaci, fotky, šifrované zprávy, satelitní snímky a audio i videonahrávky, které vnášejí nové světlo do princeznina případu. Novináři z toho vyvodili jasný závěr, bez pomoci FBI by šejch svou dceru nikdy nedostihl a Latifě by se útěk zdařil.

K zapojení FBI se odmítly vyjádřit také Ambasáda SAE ve Washingtonu, Bílý dům nebo americké ministerstvo zahraničí. Prezident Joe Biden slíbil, že otázky lidských práv budou klíčovým bodem jeho zahraniční politiky, soustředit se na ně chtěl jak u amerických spojenců, tak nepřátel. Zapojení FBI, i když pod falešnou záminkou, by tak Bidenovi mohlo způsobit problémy.

Agenti věřili, že Latifu zachraňují

Zdroj z FBI vypověděl, že agenti skutečně věřili tomu, že jde o únos a že jejich akce princeznu zachrání. Podle bezpečnostních protokolů se však měli obrátit na soudce, ten měl vydat povolení o vydání polohy jachty Nostromo SAE. Agenti ale potřebné dokumenty neměli. „Opravdu si mysleli, že se jedná o únos, že USA budou v roli zachránce,“ vysvětlil zdroj s tím, že FBI se je vědoma toho, že u únosu jde také o čas.

Podle zdrojů z FBI šejch Muhammad tvrdil, že jedná v nejlepším zájmu své dcery, která se dostala do rukou kriminálníků. „Obáváme se, že naše dcera je v rukou zločinců, kteří ji drží v zajetí pro výkupné a kteří jí můžou ublížit,“ prohlašoval šejch, na svém tvrzení trval i před soudem s exmanželkou, jordánskou princeznou Hajou bint al-Hussajn, která i s dětmi rovněž utekla z Dubaje. Tento případ řešil nejvyšší soud v Británii, který dal za pravdu Haje a nepřímo i Latifě, podle rozsudku šejch manželku zastrašoval a dcery, u soudu se jednalo i o Šamze, unesl a věznil.

Princeznu prozradil e-mail

Latifě s Jauhiainenovou se při útěku z Dubaje podařilo dostat z Dubaje a přejet do Ománu, zde se nalodily na člun, který pak vyměnily za vodní skútry. Zamířily k jachtě, kde už na ně čekal Jaubert. Jachta Nostromo se vydala směrem na jih, plula 8 dní. Jaubert trval na informačním embargu, upozornil ženy, aby s nikým nekomunikovaly. Latifa to ale porušila, přihlásila se na svůj mail i instagram. Zdroj z FBI uvedl, že právě tohle může být jeden ze způsobů, jak se agenti dopátrali polohy jachty.

Královská rodina se po princeznině útěku obrátila na agenta FBI, který působí při americkém konzulátu v Dubaji. Šejch chtěl vědět, kdy a odkud se Latifa naposledy přihlásila do svého mailu, tuto informaci má většinou poskytovatel internetu a FBI potřebovala povolení, aby ji mohla získat. Agent z Dubaje jednal s vedením FBI ve Washingtonu, jasné instrukce však nedostal, záležitost konzultoval i s nadřízeným v Dubaji.

Agent se obrátil na satelitní společnost KVH Industries, pod kterou spadala jachta, zástupci si vyžádali soudní povolení. Když jim však agent vysvětlil, že jde o únos dcery lídra spojenecké země USA, společnost vydala informaci i bez povolení. Takto podle zdroje probíhalo zapojení FBI.

Dubajská princezna Latifa a Finka Tiina Jauhiainenová jsou nejlepší kamarádky. Finka ji pomáhala i při útěku. Princezna se před krutostí svého otce pokusila utéct letos v únoru, od března o ní nejsou žádné zprávy, (12.12.2018). Dubajská princezna Latifa a Finka Tiina Jauhiainenová jsou nejlepší kamarádky. Finka ji pomáhala i při útěku. Princezna se před krutostí svého otce pokusila utéct letos v únoru, od března o ní nejsou žádné zprávy, (12.12.2018). | Archiv Tiiny Jauhiainenové

Proč šejchovi pomohli i Indové?

Během šestého dne plavby si Jaubert všiml, že je sleduje jiná loď, zaznamenal také zvýšenou frekvenci letecké hlídky indické pobřežní stráže. O dva dny později na palubu vniklo ozbrojené komando šejchových mužů a indických vojáků. Byla noc a posádka spala, probudil je křik, střelba a kouř z dýmovnic. „Kdo je Latifa?“ dožadovali se ozbrojenci podle výpovědi Jauhiainenové.

„Věděli, že princezna je na palubě,“ doplnil Jaubert, kterého vojáci zbili. Několik ran utržila i Finka a zbylí členové posádky. Všichni byli následně převezeni do Dubaje, vyslýchání a uvězněni.

Vojáci indických zvláštních jednotek nabídli svou asistenci, protože SAE měly Indům slíbit, že jim za jejich pomoc vydají Christiana Michela, který je v Indii zapleten do korupčního skandálu. Také indické ministerstvo zahraničí odmítlo žádost deníku USA Today o komentář.

Zapojení FBI zpochybnil bývalý náměstek ředitele

„To nezní správně, takhle se to nemělo stát,“ reagoval na zapojení FBI bývalý agent Ústřední zpravodajské služby (CIA), který určitou dobu působil i na Blízkém východě. Podle něj mají SAE vlastní zdroje a nechápe, proč se obracely na FBI a americkou soukromou firmu. Také bývalý náměstek ředitele FBI Tom Fuentes uvedl, že neví o jediné internetové společnosti, která by informace poskytla bez patřičných dokumentů.

Fuentes zdůraznil, že po takové žádosti od SAE by se do případu museli zapojit výše postavení agenti nejen z FBI, ale i z kanceláří ministerstva zahraničí, spolupracoval by na tom také velvyslanec a další osoby. „Muselo by proběhnout jednání, kde by se řešilo právě i to, jestli se někdo USA nesnaží zneužít,“ objasnil Fuentes. Pro USA Today doplnil, že jemu osobně se zdá zapojení FBI nemožné, bez toho, aby agenti postupovali podle protokolu.

Mluvčí Barbary Leafové, která v roce 2018 působila jako americká velvyslankyně v SAE, reportérům sdělil, že si nevybavuje, že by se FBI podílela na šejchově snaze najít svou dceru. Leafová podle mluvčího neměla tušení, co se s Latifou stalo, dokud o tom nepsal tisk. Reportéři USA Today připomněli, že případ se odehrál v úplně jiném polickém klimatu, než je nyní. V čele USA stál tehdy Donald Trump, o kterém se tradovalo, že je schopen přivřít oči nad porušováním lidských práv, pokud se jedná o spojence. Ani exprezidentova mluvčí se nechtěla k záležitosti vyjádřit.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi