Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Biden spadl na schodech do Air Force One. Po třetím škobrtnutí šel k zemi, pak zasalutoval

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. března 2021
18:22
Autor: sova - 
19. března 2021
18:05

Americký prezident Joe Biden (78) v pátek ráno spadl ze schodů. Stabilitu ztratil při stoupání do leteckého speciálu Air Force One na ploše Andrewsovy spojené základny (Joint Base Andrews) v americkém Marylandu. Poté, co se Biden rychle postavil zpět na nohy, nastoupil na palubu a prezidentský stroj odletěl do Atlanty. V Georgii se šéf americké administrativy má sejít se zástupci asijské komunity v USA v reakci na úterní střelbu vyšinutého útočníka v masážních salonech.

Biden po třech škobrtnutích během stoupání po nástupních schodech do letadla ztratil rovnováhu a musel se v krátkém okamžiku podepřít o schůdek levou dlaní a kolenem. Pravou rukou se po celou dobu přidržoval zábradlí.

Po vystoupání zbytku schodů na vrcholu plošiny zasalutoval a úspěšně vstoupil do letadla, kterým odletěl. Spolu s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou se v georgijské Atlantě plánuje sejít s lídry tamní asijské komunity, která v úterý přišla o šest svých členek.

Video  Biden upadl na schodech při cestě do Air Force One. Hned natřikrát  - Reuters
Video se připravuje ...

Prezident měl ještě nedávno zraněnou nohu

Biden se přitom ještě před necelým půlrokem, na konci loňského listopadu, potýkal se zlomeninou zánártí pravé nohy. K incidentu na konci loňského listopadu došlo při hře s prezidentovým německým ovčákem Majorem.

Ortoped, který Bidenovo zranění vyšetřil, tehdy oznámil, že u politika došlo k vlasové zlomenině na laterální a střední kosti klínovité, které jsou ve střední části chodidla. Tehdy ještě „pouze“ zvolený americký prezident musel nosit na pravé zraněné noze několik týdnů ortézu. Se speciální botou tehdy fotografům i zapózoval.

Zástupkyně mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová následně na palubě novinářům řekla, že je prezident „na 100 procent v pořádku“ a že jeho klopýtnutí má zřejmě na svědomí silný vítr.

Biden dal Čechům vzpomenout na Zemana

S udržením rovnováhy na schodech měla v minulosti často potíže také česká hlava státu Miloš Zeman (76). Notoricky známý je jeho pád v budově zpravodajství České televize krátce po vyhlášení výsledků prezidentské volby v lednu 2013.

Zeman a jeho ochranka přehlédli schod vedoucí z chodby do lobby budovy, přes který prezident přepadl. Svižný pád zabrzdilo až křeslo, o které se tehdy čerstvě zvolený prezident zapřel.

Američan vystřílel podniky kvůli závislosti na sexu

Za útokem Američana Roberta Aarona Longa (21) na masážní salony, který si celkem vyžádal osm životů a jedno zranění, neměly podle dostupných informací stát rasové motivy, ale jeho závislost na sexu.

Vražednou střelbu, ke které měl použít poloautomatickou pistoli ráže 9 mm, uskutečnil z přesvědčení, že masážní salony poskytují právě sexuální služby a mohou tak za jeho závislost. Případ je stále ve fázi vyšetřování státními policejními složkami.

Stojí za útoky na Asiaty Trumpovo neuctivé označení viru?

Střelba v Atlantě je zatím poslední ze série stupňujících se útoků na občany asijského původu ve Spojených státech. Případy jsou dávány do souvislosti s rozšířením covidu-19, který v minulém roce způsobil globální ekonomickou a společenskou krizi. Onemocnění způsobuje koronavirus, který se na podzim 2019 rozšířil z čínského Wu-chanu.

Mnoho Američanů i pod vlivem nesnášenlivé rétoriky bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa považuje covid-19 za „čínskou nemoc“ a viní z ní právě Asiaty. Sám Trump označení „čínský virus“ dodnes veřejně používá.

Video  Donald Trump vyzval novináře, aby odložil roušku  - Reuters
Video se připravuje ...

roxin ( 22. března 2021 06:52 )

Ale na špatném místě se nachází jeho příspěvek, proto je dobré si přečíst článek.

Soliter56O ( 21. března 2021 20:11 )

Nejsem si zcela jist, jestli bylo šťastným počinem instalovat tohoto člověka do prezidentského úřadu ...

roxin ( 21. března 2021 07:31 )

Ty PPP150W musíš být taky pod parou, když nevíš ani kde se nacházíš, toto je článek o Bidenovi a ne o našem prezidentovi, musíš psát střízlivý a přečíst si kam píšeš, abys nebyl za deb..., víš?

PPP150W ( 20. března 2021 23:25 )

A vy, Brandisi? Co vy děláte?

PPP150W ( 20. března 2021 23:24 )

To je zvláštní teorie. To jste vymyslel sám? A neuvažoval jste o návštěvě psychologa?

Zobrazit celou diskusi