Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Junckera po náročné operaci břicha pustili z nemocnice. Zotavuje se prý dobře

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2019
14:41

Dosluhující předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker opustil po operaci nemocnici a příští týden se vrátí k práci. S odvoláním na mluvčí Evropské komise o tom dnes informovala agentura DPA. Junckera by měla od 1. prosince ve funkci nahradit Ursula von der Leyenová.

Čtyřiašedesátiletý Juncker minulý týden v úterý absolvoval dlouhodobě plánovanou operaci aneurysmatu, což je odborný výraz pro výduť dutého orgánu, nejčastěji tepny.

Junckerovi operovali výduť aorty v oblasti břicha. „Zotavuje se dobře,“ uvedla dnes mluvčí Evropské komise. Do práce se Juncker podle ní vrátí příští týden.

Video  Šéf Komise Juncker nebyl na sumitu NATO ve formě, museli ho podpírat  - Reuters
Video se připravuje ...

Náhlé prasknutí aneurysmatu končí v naprosté většině smrtí pacienta. Podle agentury DPA je ale vysoce riziková i operace, při které se výduť odstraňuje. Lucemburský politik byl po operaci krátce na jednotce intenzivní péče. Junckerovi už v srpnu lékaři operovali žlučník. Musel kvůli tomu tehdy přerušit dovolenou a vrátit se do Lucemburska.

V prosince Junckera v čele EK nahradí Němka von der Leyenová

Už 1. prosince, tedy na konci příštího týdne, by měla Junckera a jeho Evropskou komisi vystřídat v bruselském paláci Berlaymont bývalá německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová a její nový tým. Evropský parlament bude její komisi schvalovat na plenárním zasedání ve Štrasburku příští středu.

Junckerovi měl oficiálně mandát skončit už na konci října. V čele EK ale zůstal kvůli problémům a průtahům se schvalováním nových eurokomisařů. Výbory Evropského parlamentu odmítly původní kandidáty Maďarska, Rumunska a Francie. Náhradní kandidáty už ale europoslanci potvrdili a ve středu by tedy měla nová komise hlasováním bez potíží projít.

Zobrazit celou diskusi