Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Výborný po smrti Markéty (†45): Strach o Vendelína (10), omdléval kvůli nemoci mámy?

Autor: Jakub Veinlich - 
22. listopadu 2019
05:02

Předseda lidovců Marek Výborný a jeho tři děti prožívají nejtěžší období svého života. Stále se vyrovnávají s náhlou smrtí své manželky a maminky. Markéta zemřela nečekaně na konci září na arytmogenní kardiomyopatii, tedy skrytou vrozenou srdeční vadu. Výborný v otevřeném rozhovoru pro Blesk Zprávy popsal poslední chvíle se svou manželkou i to, jak se o smutné zprávě dozvěděl. Promluvil i o tom, jak s dcerami Amálkou, Míšou a synem Vendelínem překonávají těžké chvíle. A jak pro něj bylo důležité, že se děti účastnily pohřbu.

Bylo 30. září, běžné pondělní ráno. Markéta Výborná vypravila nejmladší dceru na autobus a šla si ještě na chvíli lehnout. Už se ale neprobudila. „Amálka (nejstarší dcera manželů Výborných, pozn. red.) se vzbudila někdy v půl sedmé a Markétku našla v posteli už bez známek života,“ popsal v otevřeném rozhovoru pro Blesk Zprávy Marek Výborný, končící předseda lidovců.

Sám byl tou dobou na pracovním výjezdu do regionu, přejížděl do Plzně. „Pamatuji si to velmi přesně, když mi zazvonil telefon na dálnici někde u Berouna, když mi mamka tu věc sdělila,“ připomněl moment, kdy se o smrti své ženy dozvěděl.

Tou dobou se ještě Amálka snažila maminku zachránit. Po telefonu šestnáctiletou dívku instruovali záchranáři. „Ale bohužel, i kdyby vedle Markéty byl lékař, tak by ji nezachránil. Ta skrytá srdeční vada se projevila bez jakékoliv šance to zvrátit,“ řekl. Dcera Amálka se ale podle otce zachovala velmi statečně a dospěle, navíc ještě ve chvíli, kdy byla sama doma jen s desetiletým bratrem Vendelínem.

Co předcházelo tragické události a jak rodina strávila poslední společné chvíle, popsal Výborný v první části otevřeného rozhovoru pro Blesk Zprávy.    

Bylo to něco, na co se nikdo nemohl připravit. Rodina zůstala bez ženského elementu – bez maminky a manželky. Děti první dva dny nešly do školy. Táta Výborný je nechal raději vyšetřit, aby vyloučil možnost, že mohou trpět stejnou vrozenou vadou jako jejich máma.

Video  Výborný o smrti manželky: Poslední slova a obejmutí. A jak ji oživovala dcera.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Největší obava byla krátce po smrti Markéty podle Výborného především u malého Vendelína, který občas omdléval.

„Měl drobné zdravotní trable, vyplývající skutečně z té rozkolísané psychiky. Ten následující týden jsem s ním byl proto den v nemocnici. Měl jsem trochu obavy, protože to mohly být některé věci, které mohly souviset s diagnózou mamky, tedy Markéty, ale to jsme zaplať pánbůh vyloučili,“ neskrýval Výborný další obavy z další skryté vady v rodině.

Apel na ostatní: S problémy jděte za lékařem

Po své tragické zkušenosti Výborný apeloval na veřejnost, aby nepodceňovala sebemenší potíže. Právě jejich včasné odhalení totiž může zachránit život. „Chtěl bych apelovat i na širokou veřejnost, že když se opravdu objeví nějaké problémy, aby je nepřehlížela a obrátila se na odborného lékaře, kardiology a podobně, protože je potřeba ty věci okamžitě řešit,“ uvedl.

Jenže jeho žena do poslední chvíle žádnými příznaky netrpěla. Lékaři podle Výborného mají vysledováno, že se vrozená arytmogenní kardiomyopatie projeví u lidí ve třetí či čtvrté dekádě života. A to i paradoxně u těch, kteří jsou pod odborným dohledem. „Je to mimochodem i častá příčina úmrtí sportovců, kteří jsou pod profesionálním dohledem sportovních lékařů a pak se najednou skácí uprostřed zápasu na trávníku,“ upozornil Výborný na slova lékařů.

„Srdce přestane být najednou pumpou. Přestane fungovat. Není to ale jako u infarktu, kdy praskne. Problém je v tom, že se tato skrytá vada srdeční u některých projeví dopředu například arytmiemi nebo omdléváním, ale pak jsou velmi vzácné případy, kdy ten první projev je naprosto neavizovaný a ten člověk umírá,“ popsal průběh vážného srdečního onemocnění Výborný tak, jak mu o něm říkali lékaři v souvislosti se smrtí jeho milované manželky.

Markéta Výborná si prý nikdy na žádné potíže nestěžovala, takže nebylo nutné, aby vyhledala odbornou pomoc lékařů. „Ani na bolesti hlavy, ani, jak se někde nepravdivě objevilo, bolesti srdce, nic podobného,“ zmínil vdovec Výborný.

Těžké chvíle prožívala rodina i v den, kdy se konalo v Heřmanově Městci poslední rozloučení s jejich Markétou. Smutečních hostů bylo tolik, že se ani všichni nevešli do kostela.  

Video  Šéf KDU-ČSL Marek Výborný pohřbil manželku Markétu: Matka tří dětí náhle zemřela kvůli skryté srdeční vadě.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Za plný kostel jsem byl rád, protože si to Markéta zasloužila. Tam nejen byla naše široká rodina, ale byly tam i desítky našich kamarádů z Heřmanova Městce i okolí. Byla tam spousta lidovců, protože jsme jedna lidovecká rodina. Ta obrovská vlna solidarity a podpory, které se mně a nám dostalo bezprostředně po té události a které se nám dostává dodnes, to je něco, čeho si obrovsky vážím,“ uvedl Výborný.

„Měl jsem radost, jestli se to tak dá vůbec říct, i z toho pohřbu, protože to nebylo nějaké truchlení ve smyslu beznaděje. Za slzy se člověk nemá stydět, my jsme samozřejmě plakali a občas brečíme dodnes, ale současně v tom vidíme, že to tím nekončí,“ popsal Výborný další ze smutných dní.

Nikdy prý nic podobného nezažil. „Ale těšilo mě to vnitřně kvůli Markétě.“ Markéta Výborná byla podle místního faráře živel, ale v tom dobrém slova smyslu. Učila na konzervatoři, byla dirigentkou, i když občas podle Výborného pěkně splavenou.

„Když dirigovala náš pěvecký sbor, tak po každé zkoušce byla zpocená, protože u toho skákala půl metru vysoko, když to přeženu,“ vzpomíná na svou ženu.

Děti pohřbu ušetřit nechtěl, „smrt není konečnou stanicí“

Do kostela se s ní přišli rozloučit i lidé zdaleka. Výborný podle svých slov nerozumí statistikám, podle kterých se vysoký počet lidí se svým blízkým nerozloučí. Někteří na pohřby ze strachu z jejich psychiky nevezmou ani své děti.

„To znamená, že tam může zůstat přeseknutá linka. To rozloučení je důležité i pro ty, kteří tady zůstávají. Bylo by to takové nedokončení příběhu. I když to pro nás nebylo jednoduché, tak jsem rád, že jsme se s mamkou mohli takto rozloučit,“ popisuje důležitost posledního rozloučení včetně smutečního průvodu Výborný.

To, že jeho manželka odešla tak náhle, stále prý nedokáže pochopit. A nechce se s tím ani nijak smířit. Je to prý ale víra, která jemu, dětem a celé rodině pomáhá těžké chvíle zvládnout.

„Pro křesťana není smrt konečnou stanicí, ale je to přechod k naději do nějaké nové dimenze. S dětmi moc dobře víme, že se s mamkou jednou uvidíme,“ je přesvědčený.

„My tomu nerozumíme a nemám touhu ani ambici tomu porozumět, ale věřím, že to nějaký smysl pro naši rodinu, pro mě, celé má. Ovšem nerozumím tomu. Zároveň víme, že Markéta je v tuto chvíli naší nejmocnější ochránkyní a oporou a určitě to z nebe diriguje tak, jako dirigovala náš pěvecký sbor. A my se musíme snažit to tady moc nekazit,“ prohlásil trochu s úsměvem při vzpomínkách na svou ženu.

Na Markétu vzpomíná i u žehlení košil

Celou dobu byla Výborným oporou především blízká rodina. Jeho maminka, maminka Markéty i bratři. Teď se učí i to, co v domácnosti zastávala naplno právě jeho žena.

„Nikdy jsem nežehlil. Jako malý ručníky nebo kapesníky. Ale teď jsem pochopil, proč Markéta tak nenáviděla žehlení košil. Když máte doma předsedu strany a poslance, tak víte sám, že o těch košilích to je… to je opravdu utrpení. Žehlím košile a vzpomínám na Markétu, proč jsem vždy na ty košile čekal,“ vzpomněl na to, v čem praktickém mu jeho žena například chybí.

Aby se dětem mohl Výborný věnovat naplno, oznámil konec v čele lidovců. Strana svolá nejspíš na 25. ledna mimořádný sjezd, kde by měli zvolit delegáti nového předsedu. Podle Výborného by bylo logické, kdyby šéfem strany byl někdo z poslanců nebo poslankyň. A to i proto, aby KDU-ČSL udržela při jednání Sněmovny dva přednostní hlasy pro vystupování. Jeden pro předsedu klubu a druhý právě pro šéfa strany.

„Politika se tvoří přednostně v Poslanecké sněmovně a byla by ideální situace, kdyby příštím předsedou byl poslanec nebo poslankyně, to tak prostě je. Na druhou stranu otevřeně říkám, že to není nutná podmínka. Jsou tu i strany, které tu nemají svého předsedu,“ naráží například na TOP 09, jejich předseda Jiří Pospíšil je europoslancem.

Na nástupce Výborný neukázal

Jestli si sjezd zvolí jen nového předsedu, nebo rezignují i ostatní členové vedení, není v tuto chvíli vůbec jasné. Podle Výborného by ale bylo logické, kdyby se jen zvolil předseda, který by mohl mít mandát do řádného sjezdu, tedy zhruba do března v roce 2021.  

„Za sebe říkám, že ani v takové situaci nejsem připravený kohokoliv označovat za favorita nebo, že bych sám někoho nominoval. To by nebylo správné,“ odmítl Výborný ukázat na svého možného nástupce či nástupkyni.

O rezignaci na svůj post podle svých slov uvažoval od skonu své manželky. „Samozřejmě jsem mohl rezignovat 14 dní nebo v prvním týdnu po té době, co se to stalo. Samozřejmě že mě ty věci napadaly, ale právě s vědomím té odpovědnosti jsem nechtěl dělat nějaké dramatické, unáhlené rozhodnutí a způsobit tím ještě větší škody KDU-ČSL a dělat to rozhodnutí v emocích,“ řekl.

Svůj odchod z čela strany prý konzultoval hlavně s dětmi, kterým slíbil, že s nimi bude doma častěji. V jeho rozhodnutí ho prý nakonec podpořili i spolustraníci, kteří lidsky vše pochopili. Stejně tak prý vyjadřují podporu Výbornému a jeho rodině i obyčejní lidé.

„Za tu podporu všem jsem nesmírně vděčný,“ uzavřel Výborný, který končí v čele strany se slovy, že „rodina je víc než politika“. Post poslance si prý zatím nechá a zkusí svou práci skloubit s výchovou svých tří dětí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa