Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Odpůrci migrantů pokořili stranu Merkelové v zemských volbách. Hlasy brali všem

Autor: ČTK - 
4. září 2016
18:40

I když v nedělních volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku podle odhadů nejvíce hlasů získala sociální demokracie (SPD), skutečným vítězem je Alternativa pro Německo (AfD), shodují se pozorovatelé. Všechny ostatní parlamentní strany ztratily, přičemž část hlasů jim odebrala právě AfD, která se do zemského parlamentu v severoněmecké zemi dostala poprvé.

„Píšeme v Meklenbursku-Předním Pomořansku dějiny,“ nechal se v neděli večer slyšet zemský lídr AfD Leif-Erik Holm. Krátce předtím se dozvěděl, že první odhady jeho straně přisuzují 21,5 procenta hlasů a tím pádem druhé místo před Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Právě této straně podle veřejnoprávní televize ARD Alternativa pro Německo odčerpala v Meklenbursku-Předním Pomořansku nejvíce voličů – 23 tisíc. AfD obrala ale i další strany - sociální demokraty o 16 tisíc, Levici o 18 tisíc a krajně pravicovou Národnědemokratickou stranu (NPD) dokonce o 19 tisíc voličů.

Alternativa pro Německo dokázala svou antiimigrační rétorikou a protestem proti tradičním stranám zároveň vyburcovat lidi, kteří normálně k volbám nechodí. Podle odhadu získala 61 tisíc takových voličů.

AfD podpořil v kampani i bývalý český prezident Václav Klaus

Úspěch AfD v Meklenbursku-Předním Pomořansku, kde strana bude mít asi 17 křesel v 71členném zemském sněmu, je letos již několikátým v řadě. Strana, kterou kritici označují za pravicově populistickou, se do parlamentu dostala už na jaře v Bádensku-Württembersku, Porýní-Falci a Sasku-Anhaltsku, kde shromáždila dokonce 24,2 procenta hlasů.

Získávat hlasy nespokojených voličů je pro Alternativu pro Německo, kterou ve volební kampani znovu podpořil bývalý český prezident Václav Klaus, o to jednodušší, že s ní žádná z dalších stran nechce vládnout. AfD tak často ani nemusí nabízet příliš konkrétní recepty řešení problémů v jednotlivých zemích. Dosud jí většinou stačilo důrazně se vymezit vůči migrační politice spolkové vlády.

jarypadlo ( 5. září 2016 08:30 )

Nejspíš prohlásí volby za zmanipulované a bude žádat změnu na Merkelbursko!Adolfíně narostla daleko větší křídla.

prycsnima ( 4. září 2016 23:41 )

 Afd nedostala ani 30℅,tak to je vidět jak je ten lid bl bej.A germáni chtějí asi do důchodu v osumdesáti aby mohli makat na ten importovanej ksindl.chce sr mi blejt.

zzz77 ( 4. září 2016 20:40 )

Kdepak, baba na to má.

sairait ( 4. září 2016 19:08 )

Další krůček k tomu, aby se dostala zaslouženě do tepláků.

Zobrazit celou diskusi