Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Utajované setkání mocných začalo. Konferenci Bilderberg hostí Drážďany

Autor: mb - 
9. června 2016
20:50

Zákaz vstupu novinářům, betonové zátarasy a naprostá mlčenlivost zúčastněných. Ve čtvrtek začala v Drážďanech každoroční konference Bilderberg, kterou střeží bezpočet ozbrojených bodyguardů v civilu i 400 policistů, které platí němečtí daňoví poplatníci. Veřejnosti je přesto upíráno právo na informace o akci v luxusním hotelu Taschenbergpalais.

Bilderberg je slovo, které vyvolává u zastánců konspiračních teorií horečku. Zatímco jedni mluví o svobodných zednářích, jiní zase o stínové světovládě a další pro změnu tvrdí, že chce nikým nevolená elita zavést jednotnou vládu po celém světě.

Konference předních politiků, finančníků, podnikatelů i zástupců médií se konala poprvé v roce 1954 v nizozemském hotelu Bilderberg – odtud tedy jméno. Donedávna byla konference natolik tajná, že její organizátoři nepřiznávali dokonce existenci každoročního setkání mocných a už vůbec nezveřejňovali jména zúčastněných. Světová média o konferenci Bilderberg v době konání neinformovala.

S příchodem informačních technologií se však i to změnilo. Organizátoři před pár lety zřídili strohé stránky, kde nyní „informují“ veřejnost o projednávaném programu. Letos se bude diskutovat o „Číně, Rusku, migraci i geopolitice ve vztahu k cenám komodit“.  Na stránkách Bilderbergu je dokonce i seznam těch, kteří se letos zúčastní, což bylo ještě před pár lety naprosto nemyslitelné.

Nechybí mezi nimi americký generál Breedlove, který ještě začátkem května velel vojskům USA v Evropě a který označil Rusko za „hrozbu“. Stejně tak dorazí bývalý ředitel CIA Petraues.

Nebude chybět ale například ani šéf Google Eric Schmidt, šéfka MMF Christine Lagarde nebo Peter Thiel, předseda investičního fondu KKR, který spravuje astronomických 126 miliard dolarů. Ti všichni a mnoho dalších zástupců ze světa financí, armády i politiky obětují tři dny ze svého času, aby se zúčastnili „neformální konference, kde je podporován dialog“.

Zatímco se většina zúčastněných každý rok mění, prakticky každý rok se konference účastní bývalý ministr zahraničí USA Henry Kissinger. Na konferenci se samozřejmě nejde přihlásit, je pouze pro předem vybrané a pozvané.

Tajnosnubné chování organizátorů konference dalo vzniknout mnoha spikleneckým teoriím a v poslední době nabírá na síle protestní hnutí. Policie se ovšem v takových případech chová naprosto nekompromisně a jakoukoliv snahu o proniknutí do areálu nemilosrdně potlačuje.

V každém státě, kde se konference koná, přitom o bezpečnost zúčastněných pečuje policie, která je financována z peněz daňových poplatníků. Veřejnost však kromě obecných frází o dialogu nemá žádné konkrétní informace z konference. Neexistují žádné záznamy, je zakázáno pořizovat fotografie či natáčet v prostorách hotelu, kde se konference koná.

Taková opatření jen vzbuzují nevoli lidí a dávají munici kritikům Bilderbergu, kteří poukazují na netransparentnost konference. Z českých zástupců se letos nikdo do Drážďan nedostavil, ale v minulých letech se Bilderbergu zúčastnili Vladimír Dlouhý, Michael Žantovský, Jiří Pehe či Karel Schwarzenberg, který konferenci popsal jako „neformální setkání, kde jsou vynikající přednášky“.

Jeden ze zakládajících členů Bilderbergu, britský ministr obrany Denis Healey, přitom neformální společenství popsal takto: „V Bilderbergu jsme si řekli, že nemůžeme pokračovat v nesmyslném válčení jeden proti druhému a zabíjení lidí… Takže jsme si uvědomili, že jediné společenství na celém světě by byla dobrá věc.“

Zobrazit celou diskusi