Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Výzkum přišel se šokujícím zjištěním: Plasty jsou plné škodlivých látek, ohrožují i miminka?

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: reprofoto/Twitter, iStock)
Autor: btk - 
18. března 2024
09:22

Podle nového výzkumu se v plastech vyskytují tisíce neregulovaných chemikálií. Některé z nich jsou podle vědců nebezpečné pro lidské zdraví. Při přímém kontaktu s plasty může hrozit větší riziko rakoviny, snížení hladiny testosteronu či poškození jater. Vědci zjistili, že potenciálně nebezpečné látky obsahují například plastové lahve, vaky pro transfuze, ale i hračky pro miminka.

Ve čtvrtek zveřejnil norský projekt PlastChem výzkum se šokujícím zjištěním. Vědcům se podařilo sepsat 16 000 různých chemikálií obsažených v plastech. Zpráva obsahuje o několik tisíc látek víc než v dosavadních výzkumech mezinárodních institucí.

Jak komentuje Daily Mail, z celkového počtu jich asi 4000 vyvolává obavy, jelikož mohou představovat zdravotní riziko. Co víc, spousta z nich se vyskytuje v běžně používaných předmětech. 

Nebezpečí hrozí i miminkům?!

Mezi nebezpečné plasty mohou patřit například krevní vaky pro transfuze, plastové lahve či dětské hračky na prořezávání zubů. „V plastových výrobcích se vyskytují stovky, někdy i tisíce chemikálií. Některé z nich mohou mít dopad na zdraví,“ uvedl autor studie Martin Wagner.

Obsažené chemikálie mohou způsobit problémy s plodností, ale i srdeční choroby. Studie také uvedla 15 takzvaných „věčných“ chemikálií s nejvyšší prioritou. Ty jsou spojovány s rakovinou štítné žlázy, sníženou hladinou testosteronu a poškozením jater.  

Pouhá čtvrtina nebezpečných látek je pod regulací!

Obavy vyvolává také to, že z uvedených 4000 nebezpečných chemikálií je pouze 980 pod přísnou regulací. Podle vědců může být ve skutečnosti nebezpečných látek mnohem víc. Jen o nich neexistuje dostatek informací. Každý typ plastu přitom může obsahovat stovky různých látek.

Video  Jak skladovat igelitky, aby nezabíraly místo a byly po ruce?  - Irena Sládečková
Video se připravuje ...

krapotkin ( 18. března 2024 11:00 )

Tak proč to dovolujete vyrábět a používat ? Orlen vás bude určitě za tento objev chválit.

Uživatel_5825645 ( 18. března 2024 09:42 )

No, to je tedy překvapení!!! 🙉

Zobrazit celou diskusi