Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Koryčany se loučily s dobrovolným hasičem Markem (†45): Tři lidé na pohřbu zkolabovali

Aktualizováno -
25. září 2021
18:03
Autor: rc, Pavel Ryšlink - 
25. září 2021
17:12

V Koryčanech se rozloučily s tragicky zesnulým hasičem Markem Vrbou (†45). Dobrovolnému hasiči se stal osudným zásah u výbuchu plynu v domě v Koryčanech. Spolu s ním tam zemřel i jeho kolega Jaroslav Fila (†35). Na pohřbu nechyběli jeho kolegové, kteří mu naposledy vzdali hold. Na rakvi byla položená hasičská čepice a bílé růže s věnováním od jeho rodičů. Posledního rozloučení se zúčastnilo až tři sta hostů. Na Marka všichni vzpomínají jako na srdečného člověka, který by se pro ostatní rozdal.

Ve středu 15. září se ozvala obrovská rána městem Koryčany ve Zlínském kraje. V jednom z tamních domů došlo k výbuchu plynu. Explozi předcházela rekonstrukce domu, při níž došlo k poškození plynového potrubí. Na místo byli přivolaní hasiči, mezi nimiž byla i šestičlenná jednotka dobrovolných hasičů z Koryčan.

Marek Vrba a Jaroslav Fila při zásahu zemřeli. Jeden z nich byl hodiny zavalený. Další osoby utrpěly vážná zranění. Smrt hasičů, kteří nasadili svůj život, aby pomohli druhým, zasáhla celé Česko. Hasiči po celém Česku uctili památku zesnulých minutou ticha. „Jsem na něho velice hrdá. Byl to skvělý, pohodový kluk. Nikdy nikoho nezarmoutil, až teď. Nebyl ženatý a pro hasiče žil. Byl u nich od roku 1996,“ uvedla maminka Marka Vrby pro Blesk.

300 smutečných hostů

Marek Vrba měl civilní pohřeb v Koryčanské obřadní síni, kam směla jen rodina a čestná stráž. Zhruba stovka příslušníků dobrovolných i profesionálních hasičských sborů a kolem tří set kamarádů, přátel a známých sledovali obřad na velkoplošné obrazovce před obřadní síní. V doprovodu čestné stráže s praporem dobrovolných hasičů po obřadu kamarádi hasiči smutečním špalírem odnesli do vozu pohřební služby a vyprovodili na poslední cestu. Ostatky mrtvého budou zpopelněny.

Tři lidé zkolabovali

Přijeli i hasiči ze širokého okolí. „Myslím, že jsme tu nejméně ze čtyř krajů. Ze Zlínského, Jihomoravského, Olomouckého i Moravskoslezského,“ prozradil jeden z přítomných hasičů. „Jsme zdrceni, když nás opustí člověk v plné síle, v plném rozletu. Marek Vrba za sebou zanechal hlubokou stopu, vykonal toho tolik, že jiným by na to nestačily dva životy,“ pronesl nad rakví ředitel HZS Zlínského kraje Vít Rušar a dodal: „Byl zárukou, že pomoc přijde vždy včas a kvalitně. V pomoci druhým viděl smysl života. Vyčníval hasičským srdcem, které tlouklo pro nás pro všechny.“ Emoce při obřadu byly natolik vypjaté, že během více než hodiny jeho trvání několik lidí zkolabovalo. Naštěstí díky velkému množství přítomných hasičů se jim okamžitě dostalo náležité pomoci.

Srdečný člověk

Marek byl v obci velice oblíbený. Neměl děti a nebyl ženatý, ale velice společensky aktivní. Všem, kteří potřebovali, pomohl. „Byl to vzácný druh člověka, který vždycky myslel víc na druhé, než na sebe,“ hodnotili kamarádi a přátelé Marka. "Byl to strašně hodnej člověk. Každému pomáhal, pro každého měl dobré slovo,“ řekla Blesku starší žena. „Pro každého to byl kamarád, na kterého se každý mohl spolehnout. Neuvěřitelně činorodý a aktivní člověk. A přitom neskutečně skromný. Těžko se člověk bude smiřovat s tím, že už tu není,“ konstatoval jeden z vrstevníků a přátel zesnulého. Jak nad rakví uvedla smuteční řečnice, Marek Vrba od dětství vynikal nezměrnou aktivitou a zájmem o dění ve svém okolí. Sportoval, věnoval se vojenské historii, vedl děti a organizoval nejrůznější akce. „Dobrý lidský život se neměří vteřinami, ale skutky,“ charakterizovala mrtvého řečnice. Pro ostatní by se doslova rozdal.  

Video  V Koryřanech se rozloučili s tragicky zesnulým hasičem Markem Vrbou.  - pavel ryšlink
Video se připravuje ...

Mikeal ( 26. září 2021 08:28 )

Nóó, předvedl jsi svoji ubohost.

Mikeal ( 26. září 2021 08:26 )

Chybu už opravili.

emilrasner ( 25. září 2021 20:59 )

Ty bys měl dostat po té nevymáchané držce, ***e.

Mikeal ( 25. září 2021 19:26 )

Hrubá gramatická chyba přímo v titulku. Opravdu vysoká novinářská úroveň ....

Zobrazit celou diskusi