Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Badatelé prohledávají potopený křižník nacistů: Najdou ztracenou Jantarovou komnatu?

Autor: ran - 
7. září 2021
05:00

Výzkumná skupina s potápěči,kteří v pondělí začali prozkoumávat potopený křižník v Baltském moři, si brousí zuby na válečný poklad. Badatele totiž čeká vyzdvihování beden z nacistické válečné lodě Karlsruhe, která se s koncem druhé světové války potopila do hloubky téměř sto metrů. Vezla náklad o hmotnosti několika set tun, odborníci proto doufají, že nitro lodě ukrývá i poklad z proslavené Jantarové komnaty.

Už zřejmě jen krátkou dobu dělí potápěče a odborníky z gdaňského týmu Baltictech od chvíle, kdy odhalí, co se skrývá v bednách, jež ležely desítky let pohřbené ve vraku nacistického lehkého křižníku Karlsruhe na mořském dně. Vrak se nachází severně od polského města Ustka v hloubce 88 metrů. 

Už minulý rok tým v potopeném vraku objevil vojenská vozidla, porcelán a hromady bytelných beden se zatím nezjištěným obsahem. Celý svět čeká na to, zda se prokáže, že tyto bedny skrývají zlato a další cennosti ze slavné Jantarové komnaty, které se za druhé světové války staly nacistickou kořiští při Hitlerově nepovedené invazi do Sovětského svazu.

Poklad s artefakty, zlatem, jantarem a dalšími cennými materiály měl být při německém úprku před Spojenci naložen právě na křižník Karlsruhe. Ten na samém konci války v roce 1945 zamířil z dnes ruského Kaliningradu neznámo kam, do cíle nedoplul. Potopil se po útoku sovětských pilotů.   

Loď nepřevážela jen vojáky, ale i mnoho civilistů, protože se nacisté snažili evakuovat své lidi z polského území před blížícími se spojeneckými silami.   

Křižník vezl celkem 360 tun nákladu a nyní se z tohoto obrovského množství konečně začnou zásluhou týmu Baltictech první věci dostávat na denní světlo, poprvé od doby, co se Karlsruhe potopil.

Jantarová komnata s bohatou nástěnnou výzdobou vznikla v 18. století na zakázku pro pruského krále Fridricha I., později byla přestěhována coby strategický dar do ruského Petrohradu. Tam se jí carská rodina kochala po dalších dvě stě let, než bylo její obložení posázené zlatem, jantarem a drahokami v roce 1942 jako válečná kořist přesunuto zpět na Německem ovládanou půdu, tedy do přístavu Königsberg (dnes ruský Kaliningrad).

Komnata a její výzdoba bývala někdy označována jako osmý div světa. V roce 2003 byla v Petrohradu zhotovena věrná kopie celé komnaty.

XLADI ( 7. září 2021 10:50 )

Slavná Jantarová komnata přece lehla popelem ještě za války. Tedy krom té jedné desky co se našla

Tara-Tara ( 7. září 2021 10:16 )

Putin ale nechal udělat duplikát té Jantarové komnaty, ne ?

Zobrazit celou diskusi