Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svědectví z povodňového pekla: Horor, kráter pohlcuje celé domy. Němci čekají další mrtvé

Autor: ČTK, Mii - 
17. července 2021
05:00

Erftstadt, Ahrweiler nebo Schuld - některá města na západě Německa vypadají po ničivých bouřích a povodních jako po tsunami. Voda smetla celé domy, ve městě Erftstadt zůstal po sesuvu půdy mohutný kráter, který se nadále zvětšuje a pohlcuje další a další domy. Přírodní pohroma s více než 130 oběťmi na životech je pro Německo nejhorší od druhé světové války. Nadále se pohřešuje kolem tisícovky lidí.

Mnoho vesnic na západě Německa poskytuje obraz zkázy. Na rozsáhlém území zasaženém povodněmi po několikadenních lijácích v pátek počet potvrzených obětí překročil podle místních úřadů stovku. Lidé umírali i v Erftstadtu, kde se v pátek brzy ráno v důsledku sesuvu půdy zřítilo mnoho domů.

Obrázky z oblasti katastrofy, vzdálené asi 40 kilometrů od Kolína nad Rýnem, ukazují rozsáhlý kráter, který pohltil masy hlíny, bahnité vody a sutin. Aktuálně je velký zhruba 300 metrů a neustále se z důvodu podmáčené půdy rozrůstá. Pohltil dokonce i část místního hradu a propad hrozí dalším okolním domům. 

Záchranné práce často nejsou možné, uvedly místní úřady. Situaci komplikuje únik plynu, který se nepodařilo uzavřít. I oběti z tohoto místa zhoršily tragickou bilanci přírodní pohromy. Mnoho lidí přitom úřady ještě pohřešují. Na 80 osob bylo evakuováno do bezpečnější lokace, někteří obyvatelé však odmítají své domovy opustit. „Stále existuje smrtelné nebezpečí,“ upozornil pro deník Bild místní záchranář.

Silnice v okolí Erftstadtu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko jsou nesjízdné a záchranné týmy se pokoušejí dostat k obyvatelům alespoň na člunech. „Infrastruktura se zhroutila. Nemocnice nemohou nikoho přijímat. Pečovatelské domy musely být evakuovány,“ řekla podle agentury Reuters mluvčí regionální vlády. Ve městě nefungují ani nemocnice, provizorní ošetřovny byly postaveny na silnici B265.

„Počet obětí zřejmě v následujících dnech ještě vzroste,“ uvedl pro televizi SWR ministr vnitra Roger Lewentz. „Když jste o lidech neslyšeli tak dlouho... musíte se bát toho nejhoršího,“ doplnil s odkazem na pohřešované.

Jako kdyby přišla tsunami

Ve městě Ahrweiler v Porýní-Falci se několik domů doslova sesunulo. Město v troskách působí, jako kdyby se stalo obětí tsunami. „Ve 23:30 (ve středu) tady byla jen trocha vody, v jednu ráno bylo pod vodou všechno. Náš byt, naše kancelář, domy našich sousedů, vše bylo pod vodou. Během patnácti minut. Šlo to velmi rychle,“ řekl agentuře AFP místní obyvatel Agron Berischa.

Celé obce leží v troskách, jak se velká voda z řek přehnala městy a vesnicemi západoněmeckých zemí Severní Porýní-Vestfálsko, Porýní-Falc a také v Belgii a Nizozemsku. „Bylo to tak strašné, nemohli jsme nikomu pomoci. Lidé mávali z oken,“ řekl agentuře Reuters Frank Thel před hromadou sutin ve městě Schuld, kde se také zřítilo několik domů.

„Bydleli jsme ve Schuldu přes 20 let a nikdy jsme nic podobného nezažili. Je to jako válečná zóna,“ potvrzuje pro RTL Hans-Dieter Vrancken ze stejného města. „Karavany a auta to smetlo, stromy vyvrátilo, domy zbořilo“.

Podle premiérky Porýní-Falce Malu Dreyerové nyní voda všude opadává. Proto se budou objevovat těla lidí, kteří při katastrofě utonuli. „Je to horor. Je to naprosto zlé, když to zasáhne lidské existence. Když jsou ničeny domy, když ulice vypadají tak, jak jsme to viděli. Ale to, že při této pohromě umírají lidé, to je opravdu strašné,“ řekla Dreyerová.

„Všechno bylo pod vodou do 15 minut,“ popisuje katastrofu Agron Berischa, 21letá obyvatelka z lázeňského města Bad Neuenahr-Ahrweiler. „Náš byt, naše kacelář, domy našich sousedů - všechno bylo pod vodou,“ konstatovala.

Zkázu si natáčí „čumilové“

Policejní odbory Severního Porýní-Vestfálska v pátek odsoudily jako nepřípustné chování zvědavců, kteří si natáčejí a fotografují dílo zkázy a záchranáře při práci. „Vidíme záběry záchranných sil při odklízecích pracích, které pořídili zvědavci z druhé strany ulice. To se nesmí stávat, musí se tomu učinit přítrž a je potřeba to odsoudit,“ řekl šéf policejních odborů v nejlidnatější spolkové zemi Erich Rettinghaus. „Domnívám se ale, že v příštích dnech budeme bohužel svědky takového chování častěji,“ posteskl si.

Video  Záběry z dronu: Apokalypsa v Německu. Záplavy způsobily extrémní bouřky i rozvodnění řeka Ahr  - Reuters
Video se připravuje ...

Ksel ( 17. července 2021 12:43 )

Nepopsatelná tragédie. Ale snad napomůže k vystřízlivění z merkelovského imigračního opojení.

Zobrazit celou diskusi