Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Povodňový horor: Vlna smetla dům s postiženými v Německu, utopilo se 12 lidí

Autor: ČTK, simao - 
16. července 2021
15:03

Mrtvých po extrémních bouřkách v Německu přibývá, kromě děsivých rozsahů  povodňové apokalypsy se obnažují i příběhy těch, kteří bojovali o život. A mnozí z nich bohužel neúspěšně. Velká voda zasáhla i dům v Sinzigu, kde se starali o postižené spoluobčany. 12 lidí zemřelo, píše německý Bild. Neměli šanci se zachránit, povodeň se přihnala velmi rychle...

„Je to hrozné. Naši zaměstnanci jsou traumatizováni, ale stále pomáhají, jak nejlépe mohou,“ říká výkonný ředitel sdružení starajícího se o postižené Stefan Möller.

Na děsivou noc, kdy se přihnala velká voda, vzpomíná se slovy, že na žádost hasičů měla být budova evakuována. Když však chtěl jeden ze zaměstnanců na noční směně zahájit evakuaci, bylo už pozdě. „Přišla přílivová vlna - a on se nemohl dostat ven a nemohl poskytnout žádnou pomoc,“ uvedl Möller.

Spoušť napáchala řeka Ahr, jeden z přítoků Rýna, která obvykle protéká 100 metrů od zařízení pro postižené, o které se stará sdružení Lebenshilfe Ahrweiler. Několik lidí v bezprostředním ohrožení života, kteří se nacházeli v nejvyšším patře budovy, bylo ze zařízení zachráněno hasiči, ale pro řadu z nich bylo bohužel již pozdě. Podle informací Bildu jsou oběťmi lidé s těžkým postižením. 

Původně bylo pohřešováno 13 osob, mluvčí ministerstva vnitra v Porýní-Falcku však v pátek uvedla, že jedna z nich byla zachráněna a převezena do nemocnice.  „Voda dosáhla ke stropu prvního patra za minutu,“ popisoval dramatické chvíle pro agenturu DPA Matthias Mandos.

Masa vody pronikla do budovy tak rychle, že nebyla šance zachránit lidi z přízemí. Když voda opadla, byla v pátek vidět na poničené budově vrstva bláta vysoká asi tři metry.

Video  Záběry z dronu: Apokalypsa v Německu. Záplavy způsobily extrémní bouřky i rozvodnění řeka Ahr  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi