Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrozba jedovatého bolševníku je zpět: Hrozí popáleniny třetího stupně i slepota

Autor: rc - 
17. května 2020
06:20

Až popáleniny třetího stupně může způsobit bolševník velkolepý. Rostlina, která dosahuje výšky až pěti metrů, na první pohled vypadá neškodně a díky bílým kvítkům by si ho kdejaká žena možná ráda natrhala do vázy. Bolševník je však vysoce toxický a díky příznivému počasí se mu v přírodě opět daří! Lidé by se tak měli mít na pozoru.

Listy, stonky, kořeny, květy i semena bolševníku velkolepého jsou vysoce toxické. Obsahují totiž fytotoxické furanokumariny a jestliže dojde ke kontaktu s lidskou pokožkou, do čtyřiadvaceti hodin se projeví podráždění. Na kůži se objeví velké puchýře, vředy a toxiny mohou způsobit i popáleniny třetího stupně! Pakliže člověk sáhne na rostlinu a posléze si protře oči, může dojít až k naprostému oslepnutí.

Bolševník velkolepý dosahuje výšky až pěti metrů a daří se mu v teplém počasí. Podle informací britského deníku Daily Mirror ve Velké Británii panuje nadprůměrně teplé počasí a v některých hrabstvích se nechvalně známé rostlině obzvláště daří. Úřady proto varují obyvatele, aby si dávali na procházkách pozor.

Na pozoru se hlavně mají mít rodiče s dětmi. „Je to bezpochyby nejnebezpečnější rostlina v Británii,“ uvedl expert pro Daily Mirror. S rostlinou přišel do kontaktu v roce 2015 zahradník Dean Simmons. „Cítím se tak hloupě - kvůli své práci mám znalosti o téhle rostlině. Byl jsem venku rybařit a neviděl jsem ji, dokud nebylo pozdě, a o den později jsem byl na morfinu,“ uvedl Simmons s tím, že utrpěl popáleniny na nohou a měsíce byl v péči lékařů.

Rostlina ohrožovala i české obyvatele na Berounsku. V březnu minulého roku podle informací Berounského deníku nebezpečná rostlina vyrůstala mezi obcemi Loděnice a Vráž. Zastupitelé obcí ji proto nechali odstranit.

V posledních letech byl výskyt bolševníku spíš na ústupu a mnoho lidí proto o existenci této nebezpečné rostliny nemá ani ponětí. Proto je třeba být v přírodě kolem neznámé flóry skutečně opatrný.

tojar ( 17. května 2020 07:42 )

Bolševník nespadnul z nebe. Na zámek Kynžvart ho dovezl kancléř Metternich jako ozdobnou rostlinu z Kavkazu. Vzpomínám si jak za minulého režimu, kdy ho byly plné břehy potoků , se likvidoval pomocí herbicidů a častým vysekáváním před odkvětem. Pak přišlo období "tvrdé" ochrany přírody ve stylu všechno jen ne herbicidy. No a bolševník se začal utěšeně množit.

lahny ( 17. května 2020 07:22 )

Ono když se louka, kde tato rostlina roste, neseče tak vyroste do takovéto výšky a je nebezpečný.Sám jsem za komunistů sekal louku, kde tato rostlina byla, kolem potoka pro králíky a těm nic nebylo.Ale tato louka byla sečená 3 - 4x za léto, takže bolševník neměl šanci takto vyrůst.První sečení v červnu na seno a pak na krmení.

Zobrazit celou diskusi