Samoživitelka Tereza chodila před nařízenou karanténou brigádně uklízet do cizích domácností, takže ví, že ve velkém množství rodin nejsou čisticí prostředky rozhodně uloženy bezpečně. Přesto jako spousta dalších rodičů spoléhala na dětskou pojistku na skříňce.

Pak ale přišel osudný den a Terezina doživotní noční můra. „Byla jsem zrovna v kuchyni a vybalovala nákup. Malá byla tak rychlá, že se během dvou minut dostala do koupelny. Poprvé si do ní otevřela dveře. Poradila si i s pojistkou na skříňce a s pojistkou na přípravku,“ popisuje Tereza.

Malá Terezka málem přišla o život poté, co chtěla ochutnat čistič na odpady.
Autor: archiv paní Terezy

Louh na podlaze i rtech

Když za ní maminka doběhla, čekal ji děsivý pohled. „Kuličky čističe na odpady, lidově krtka, byly rozsypané po podlaze a Terezka je měla nalepené na rtech!“ vzpomíná na hrůzné okamžiky maminka.

Okažitě jí očistila rty a spojila se se záchranáři. „Ti mě po telefonu přepojili na toxikologii. Do deseti minut jsme byli v nemocnici v Motole na urgentním příjmu,“ popisuje Tereza.

Okamžitá narkóza a vyšetření

Holčička musela podstoupit celkovou narkózu a endoskopické vyšetření. Celý zákrok trval třicet minut a pro Terezu to bylo nejhorších třicet minut v životě. Štěstí ale naštěstí stálo při mamince i její dcerce. „Terinka měla poleptané rty a jazýček, ale naštěstí to nestihla spolknout,“ dodala Tereza, která se svůj příběh rozhodla zveřejnit jako varování, aby nikdo další nemusel prožívat to, co ona a její holčička.

Toxikolog Jaroslav Klán: Nekróza tkáně i propálený žaludek

Co se děje, pokud nedopatřením dojde k požití hydroxidu sodného?

„U dětí jsou tyto události bohužel poměrně časté. Někdy ty pecičky opravdu cucají jako bonbon nebo dokonce spolknou. Hydroxid sodný je silná zásada, takže popálí sliznici, v ústech vzniknou puchýře, a pokud ty pecičky dojdou až do žaludku, tak mohou žaludeční stěnu i propálit. Je to pochopitelně velmi nebezpečné. Všude, kde se ta látka dotkla sliznice, dojde k nekróze tkáně.“

Jaká je první pomoc?

„Okamžitě podáme vodu, vodu a zase vodu.  Čím víc vody, případně i okyselené, tím více tu zásaditou reakci snižujeme.  A je samozřejmě nutné vždy navštívit lékaře.“

Toxikolog Jaroslav Klán
Autor: Jaroslav Malý, scom

Hydroxid sodný (dříve louh)

Silně leptá veškeré tkáně v organismu. Při požití způsobuje zejména poleptání jícnu. Při větších požitých množstvích však může být vážně poleptán i žaludek a tenké střevo.

Častá jsou pozdější zúžení jícnu, komplikující polykání potravy. Mohou se vyskytnout i pozdní následky (po řadě let od poleptání) v podobě rakoviny jícnu. Velmi vážné následky způsobuje hydroxid sodný při zasažení očí, rychle proniká do rohovky a přední oční komory, i přes zdánlivě malé časné příznaky může způsobit slepotu.

Kam se obrátit o radu?

Toxikologické informační středisko: akutní telefonní linky: 224 91 92 93 a 224 91 54 02 

 

Video
Video se připravuje ...

Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET Blesk TV

Fotogalerie
7 fotografií