Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Válek: Kouření e-cigaret u mladých Čechů je obří problém. U darovaných vín si chválí rušení výjimky

Autor: ula, ČTK - 
30. května 2023
12:52

Tabákové výrobky podle průzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) loni kouřilo 24 procent obyvatel ČR. Další desetina populace užívala elektronické cigarety, 6,6 procenta zahřívaný tabák a 2,8 procenta nikotinové sáčky. U mladých jsou nejoblíbenější elektronické cigarety a nikotinové sáčky. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kuřáků v populaci mírně ubývá. Jako špatné ale hodnotí to, že s alternativami cigaret častěji začínají mladí, kteří klasické cigarety nekouří. Řekl to na dnešní tiskové konferenci, kde mluvil vedle cigaret i o alkoholu.

Ze studie vyplývá, že za posledních deset let stoupl desetinásobně podíl lidí, kteří užívají elektronické cigarety. V současné době jich je deset procent, proti loňskému roku dvojnásobek. Proti roku 2019 dvojnásobek lidí užívá zahřívaný tabák, je jich 6,6 procenta.

„Mezi nejmladšími jsou nejpopulárnější elektronické cigarety a elektronické sáčky,“ uvedla Marie Nejedlová ze SZÚ. Mezi lidmi ve věku 15 až 24 let je devět procent uživatelů nikotinových sáčků, za dva roky podíl vzrostl o třetinu.

Válek: Je to obrovský problém

„Vnímám obrovský problém, že přibývá uživatelů elektronických cigaret a nikotinových sáčků, zejména mladí od 15 let sahají po alternativách, a cílem rozhodně není lákat mladé na tyto alternativy, i když jsou méně rizikové než cigarety. Je potřeba zdůraznit, že se nejedná o žvýkačku či bonbon, ale návykovou látku, která obsahuje jed, a ten se jmenuje nikotin,“ uvedl šéf resortu zdravotnictví.

Dlouhodobé údaje o zdravotních rizicích alternativ cigaret zatím podle ministra nejsou k dispozici. „Přechod na alternativy ale není zanechání kouření,“ doplnila vedoucí české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) v Česku Zsofia Pusztaiová.

„V nikotinových sáčcích se nikotin v daleko větším množství dostává do těla, takže koncentrace nikotinu bude pravděpodobně daleko vyšší než u kuřáků standardních cigaret,“ doplnil ministr. Kardiologové podle něj varují, že to vede k vysokému riziku uzavírání cév.

Až 24 cigaret denně

Česká populace kouří převážně klasické cigarety. Podíl jiných tabákových výrobků určených ke kouření je malý. Denní kuřáci celkově kouří nejčastěji 15‒24 cigaret denně (30,2 %).  Mezi všemi kuřáky vykouří muži v průměru přibližně o 3 cigarety denně více než ženy. 

V porovnání let 2021 a 2022 stoupl podíl kuřáků, kteří průměrně vykouří 25 a více cigaret denně, ne však statisticky významně (2,9 % vs. 5,6 %, p = 0,171). Nejvíce silných kuřáků zaznamenáváme ve věkové kategorii 45‒64 let (9,8 %). U nejmladší věkové kategorie 15–24 let takto silné kuřáky již druhý rok nenacházíme.

Více než čtvrtina (27,1 %) současných kuřáků udává, že se v průběhu roku 2022 pokusila přestat kouřit (muži 28,9 %, ženy 24,1 %). Největší procentuální zastoupení těch, kteří se pokusili přestat, bylo ve skupině nejmladších kuřáků ve věku 15–24 let (33,3 %). Nejvyšší snahu zanechat kouření mají respondenti s vysokoškolským vzděláním, s nižším vzděláním toto úsilí klesá.

Muži pijí pivo, ženy víno

Průměrnou roční spotřebu na osobu lze na základě dat z dotazníkového šetření odhadnout na 7,2 litrů čistého alkoholu, resp. 8,5 litrů, pokud do výpočtu nezahrneme abstinenty. Roční průměrná spotřeba byla v roce 2022 srovnatelná s úrovní roku 2021, kdy dosáhla 6,9 litrů, resp. 8,3 litrů bez započtení abstinujících.

Alkohol pije denně podle průzkumu 15,9 procenta respondentů. Téměř 47 procent mužů pije týdně nebo častěji pivo, 24 procent dotázaných žen pije každý týden víno. Destiláty pije týdně 14 procent mužů a 5,4 procenta žen.

„Alkohol je po kouření označován jako druhý nejvýznamnější rizikový faktor pro vznik rakoviny,“ upozornila ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Válek si pochvaloval změnu u vína

Zatímco tiché víno i v souvislosti s chystanými vládními úsporami v rámci konsolidačního balíčku zůstává na nulové spotřební dani, ozdravný balíček se dotýká vinařů jinak - zrušením daňové výjimky pro darovaná vína.

„Pokud bychom se bavili například o víně, tak si myslím, že je velmi dobře, že vláda sáhla k tomu, že jsme zrušili po hrozně dlouhé době to, že si firma může dát do odpočtu daní láhev vína a taky darovat. To bylo zcela v rozporu s celou strategií boje proti závislostem, a to si myslím, že je výborný krok,“ pochvaloval si dnes Válek.

Češi holdují i destilátům

Časté pití nadměrných dávek alkoholu při jedné konzumní příležitosti (binge drinking), tj. týdně nebo častěji, udává 12,4 % dotázaných (muži 17,1 %, ženy 8,0 %). Destiláty pilo týdně a častěji 14,2 % mužů a  5,4 % žen.

Do kategorie „škodlivá spotřeba alkoholu“ spadá 8,0 % dotázaných, 8,9 % mužů a 7,1 % žen. Za škodlivou spotřebu alkoholu je v této studii považován průměrný denní příjem 60 a více gramů etanolu pro muže a 40 a více gramů etanolu u žen.

U 37,4 % respondentů zjišťovali lékaři jejich konzumní zvyklosti a 8,4 % doporučili omezit pití alkoholu. Omezit pití nejčastěji doporučovali osobám se škodlivou spotřebou alkoholu. Náhled na nutnost omezit svou spotřebu byl mezi respondenty nízký – potřebu omezit spotřebu reflektuje jen 2,0 % dotázaných.

„Chování Čechů ohledně alkoholu se výrazně nemění. Je potřeba zdůrazňovat nutnost prevence a posílit výzkum důvodu vzniku závislosti společensky akceptovatelných návykových látek,“ uvedl Válek.

V průzkumu odpovídalo asi 1800 lidí, stejný dělá SZÚ od roku 2012. „Jsou to údaje, které lidé uvádějí dobrovolně v dotazníku. Jsme si vědomi, že to nemusí korespondovat s údaji uváděnými ministerstvem průmyslu a obchodu o spotřebě,“ doplnila Macková.

Video  Adiktolog o nejzávažnějších následcích kouření: Rakovinou plic výčet nekončí  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Karel Kašpárek ( 6. prosince 2023 21:52 )

To je fakt zajímavý, jak se pořád všechno řeší kvůli "mladým" a přitom neznám široko daleko jediného mladého, co by kouřil něco jiného než travku. Teda, jednoho, co vapuje znám, abych byl spravedlivej. Jinak všichni kuřáci široko daleko jsou 40+, asi to za jejich mládí bylo víc in. Ale stejně se "kvůli mladým" pořád něco zakazuje, ochucené cigarety, slimky, teď ochucené náplně... já přešel z klasiky na elektronické jednorázovky Venix, protože holt nechci hrubej tabák, co škrábe v krku, a jen se děsím, kdy to taky začnou nějak omezovat. 😕

krapotkin ( 31. května 2023 06:38 )

Větší problém je Válkova existence, která zavinila nedostatek základních léků a neustálé zdražování těch "obyčejných".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa