Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Válek hájí zachování nulové daně na tiché víno: Jedno pivo není problém. Experti nesouhlasí

Autor: ČTK - 
25. května 2023
16:13

Na pivu po obědě nebo vychutnání si kvalitního koňaku nic není, problémem je nadměrné pití, hájí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na twitteru návrh daňového balíčku, který zachovává nulovou spotřební daň na tiché víno. Podle odborníků ale neexistuje žádná bezpečná dávka alkoholu, uvádí to například vládou schválená zpráva o závislostech. U jiných legálních drog, například nikotinu, ale vláda míru škodlivosti různých výrobků se stejnou účinnou látkou ve zdanění nezohledňuje.

Válek se na sociální síti vyjadřoval k rozhovoru, který dal deníku Aktuálně.cz. „Jsem si stoprocentně jistý, že mezi zdravím Čechů a spotřební daní na alkohol je nulová souvislost,“ uvedl v něm. „Mimo jiné jsem řekl, že pokud si dá člověk pivo k obědu nebo si vychutná kvalitní koňak, nic na tom není. Problém ale je, když požíváme tyto nápoje kvůli alkoholu jako takovému, excesivní pití alkoholu, jeho prodej nezletilým a společenská tolerance velké spotřeby alkoholu jako taková,“ napsal ministr, který dříve působil jako náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno.

Doplnil, že vláda DPH na alkohol zvedá. Vlnu kritiky ale vyvolalo ponechání nulové spotřební daně na tichá vína. Naopak zvýšit by se měla spotřební daň z lihovin, náplní do elektronických cigaret nebo nikotinových sáčků. Proti tomu se v tiskové zprávě ozvala Komora elektronického vapování, která sdružuje jejich výrobce. Poukazuje na nižší zdravotní riziko proti klasickým cigaretám.

Vyšší zdanění alternativ cigaret chystá i Evropská komise, podle komory plánuje 20 procent u slabších náplní a 40 procent u silnějších. V návrhu české vlády je daň deset korun na mililitr náplně a 3,45 koruny za gram u nikotinových sáčků. „Návrh zveřejněný tento týden je ale oproti evropskému minimálně šestinásobně vyšší. Je zdaleka nejvyšší v celé EU,“ uvedl prezident komory Robert Hrdlička. Desetimililitrové náplně podle něj v současné době stojí 65 až 100 korun, po zdanění zdraží plošně o stokorunu.

„Lidé ale dvojnásobné nebo ještě vyšší zdražení jednoduše nepřijmou. Budou nakupovat v zahraničí, případně daň obcházet, jak se ostatně děje i u jiných produktů,“ uvedla komora v tiskové zprávě. Podle průzkumu, který si zadala, by se po zdražení k cigaretám vrátilo 22 procent uživatelů. Vláda chce vyšším zdaněním vybrat až 800 milionů korun.

Lékaři upozorňují, že bez negativních zdravotních dopadů nejsou ani alternativy cigaret, kde nedochází k hoření tabáku. Nebezpečný je podle předsedkyně ligy a lékařky Ústavu radiační onkologie Fakultní nemocnice Bulovka Michaely Fridrichové i nikotin, na kterém vzniká silná závislost. „Dobrovolně otravujeme svůj vlastní organismus. Nikotin je vlastně nervový jed, který rostliny produkují, aby se zbavily škůdců,“ uvedla na letošní tiskové konferenci k Českému dni proti rakovině.

V některých zemích jsou sice elektronické cigarety doporučované jako efektivní prostředek k odvykání kouření, v Česku k tomu oficiální lékařské autority nepřistoupily. Alternativy cigaret podle nich způsobují vyšší riziko onemocnění srdce a cév.

„Užívání výrobků s nikotinem je obecně zdraví škodlivé. Ministerstvo zdravotnictví nedoporučuje takové výrobky používat, přičemž není klíčové, jestli je jeden výrobek méně škodlivý než druhý,“ uvedl na dotaz ČTK k plánu vyššího zdanění mluvčí úřadu Ondřej Jakob.

Čtvrtinu úmrtí v ČR v letech před covidovou epidemií bylo možné spojit s kouřením (20 procent) nebo alkoholem (6 procent). Téměř desetina dospělých v Česku denně pije alkohol, je to kolem 900.000 lidí. Celkem zhruba 1,5 milionu žen a mužů popíjí rizikově. Zatímco závislí muži častěji pijí lihoviny a pivo, ženy víno.

Video  Tisková konference vlády k reformám a škrtům  - Blesk Zprávy - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 28. května 2023 07:54 )

Zjištění od obětí očkování: Vakcinační mRNA a s-protein jsou v těle stále detekovatelné 2 roky po očkování
http­s://re­port24­.new­s/be­funde-von-impfopfern-impf-mrna-und-spike-protein-noch-2-jahre-nach-impfung-im-koerper-nachweisbar/

nemok ( 26. května 2023 08:58 )

Válek možná umí dobře píchat injekci nebo změřit tlak až tak dobře ho neznám, ale na ministra zdravotnictví prostě nemá. Já si myslím že ministr zdravotnictví který se stará o víno místo toho, aby se postaral o léky kterých je nedostatek by ministrem už dávno neměl být.

Jirik-ta ( 25. května 2023 20:47 )

přesně. Hlavně mi chutná Itálie.

Jirik-ta ( 25. května 2023 20:46 )

panda zákon. Měl by odstoupit.

sorgedoktor ( 25. května 2023 19:50 )

Ono hrozi odtroubeni nasemu vinarstvi.Jiz ted se sem vozi nektera levna vina z Italie, Francie. U nas nejsou takove teploty, nektereb roky se musim doslazovat, neb Kloster Neubrg stupnice musi byt 21 az 22.Cena cukru se pak promita do ceny vina...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa