Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Adiktolog: Kouření ročně zabije až 20 000 lidí, ani alternativy nejsou bez rizika. Co jsou popcornové plíce?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
30. května 2023
05:00

Z hlediska počtu úmrtí nebo počtu let ztracených v nemoci a v důsledku smrti je kouření nejvíce nebezpečnou závislostí. Předčasně totiž v Česku na následky kouření umírá téměř 20 000 lidí ročně. V pondělním Epicentru o tom hovořil adiktolog a vědecký poradce národního protidrogového koordinátora, Viktor Mravčík. Co dělat, když nemůžete přestat?

„Na druhém místě je alkohol, kdy v jeho důsledku umírá pět, šest tisíc lidí a pokud jde o jiné psychoaktivní látky, můžeme jim říkat dohromady nelegální látky, tak tam odhadujeme ten počet úmrtí ročně na 200-500,“ popsal smutné statistiky, kterým již dlouhodobě kraluje kouření tabáku.

V České republice kouří čtvrtina obyvatel a pětina dokonce denně. Třetina kuřáků se přitom snaží s tím to zlozvykem přestat, ale pouze 4 % z nich jsou úspěšní. Problémem podle šéfa výzkumu Společnosti Podané ruce  je právě to, že zůstávají u spalovaného tabáku, který pro jejich tělo znamená obrovská rizika.

„Pětina nemocnosti a úmrtnosti je v České republice v důsledku expozice tabákovému kouři, takže z toho veřejného zdravotního hlediska, snížení expozice spalovanému tabáku by měla být priorita číslo jedna. Samozřejmě, že by bylo lepší, kdyby lidé neužívali vůbec nic i pro ně samotné, ale když toho nejsou schopni, je lepší alespoň alternativa než ten spalovaný tabák,“ míní Viktor Mravčík.

Student si zničil plíce vapováním: Čtyři kolapsy a operační sál!

První volba je přestat podle Mravčíka jednoznačně přestat kouřit úplně, ale v případech, kdy dotyčný nedokáže nebo nechce  s užíváním nikotinu skončit, mohou mu být podporou alternativní náhrady. „V každém případě platí, že je lepší prostě s kouřením přestat i za cenu nebo s tím, že prostě ten nikotin tělo dostává jinak, než v tom kouření pokračovat,“ tvrdí Mravčík  a dodává: „Není pravda, že ty výrobky mají podobnou rizikovost jako cigarety, jsou mnohem méně rizikové.“  

Video  6 originálních tipů, jak se zbavit chuti na cigaretu  - Videoredakce ženských webů
Video se připravuje ...

Podle Mravčíka by se daly nikotinové přípravky rozdělit do tří skupin podle nebezpečnosti: „K těm nejméně rizikovým patří orální přípravky, ať už jsou to ty farmaceutické, anebo například nikotinové sáčky či porcovaný tabák. V tom středním riziku jsou výrobky, kde dochází ke vdechování aerosolu, ať již jde o elektronické cigarety, likvidy nebo zahřívaný tabák a ty nejvíce rizikové jsou výrobky, kde dochází ke spalování tabáku.“ Těmto rizikům by měla být přizpůsobenadostupnost jednotlivých výrobků. „Cigarety by neměly být dostupnější, než jsou ty alternativy a platí to i ceně i o jejich ceně,“ míní Mravčík.

Popcornové plíce

Ale i alternativy klasických cigaret nesou svá rizika. „Ve spojitosti s elektronickými cigaretami se hovoří o tzv. popcornových plících díky přítomnosti diacetylu,“ upozorňuje vědecký poradce národního protidrogového koordinátora. „Popcornové plíce je postižení plic v důsledku jedné té látky, která se nachází i v cigaretovém, kouři a velmi pravděpodobně vzniká i při zahřívání té směsi v likvidech elektronických cigaret,“ vysvětlil Mravčík. Toto zánětlivé onemocnění bronchiolů je nevyléčitelné a je proto potřeba jej zachytit včas.

krapotkin ( 30. května 2023 16:03 )

Třeba i na "odbornou" lékařskou péči.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa