Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman úřadoval: Oslavil 100. narozeniny generála Bočka a přijal velvyslance USA

Autor: ČTK, Mii - 
23. února 2023
18:47

Končící prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě přijal amerického velvyslance Bijana Sabeta s manželkou Lauren. Schůzka se odehrála devět dní potom, co Zeman od Sabeta převzal pověřovací listiny a ambasador tak začal oficiálně v Česku působit. O přijetí informoval bez dalších podrobností mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček na twitteru. Ten také uvedl, že Zeman dnes přijal i armádního generála v.v. Emila Bočka u příležitosti jeho 100. narozenin.

Sabet v České republice pobývá od 31. ledna. Posledním americkým velvyslancem v Praze byl Stephen King, na konci roku 2020 oznámil, že se této pozice s nástupem nového prezidenta Joea Bidena vzdá. Od té doby byl post velvyslance USA v Praze neobsazený, ambasádu dočasně vedla chargé d'affaires Christy Agorová.

Sabet je jedním ze zakladatelů a generálním partnerem společnosti Spark Capital, která se zabývá rizikovým kapitálem. Předtím pracoval jako vedoucí pracovník v řadě začínajících technologických společností v Silicon Valley v Kalifornii a v Massachusetts. Je členem správní rady vysoké školy Boston College, na které získal bakalářský titul.

„100 let Řádu Bílého lva“

Boček oslaví 100. narozeniny v sobotu 25. února. Je posledním žijícím českým pilotem, který usedl v britské RAF do kokpitu stíhacího letounu. Bočkovi dnes s dalším veteránem druhé světové války, bojovníkem z východní fronty Miloslavem Masopustem, Zeman předal předal medaili „100 let Řádu Bílého lva“.

Video  Křest životopisné knihy Strach jsem si nikdy nepřipouštěl o českém stíhači RAF Emilu Bočkovi  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa