Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vláda zastropuje regulovanou část cen plynu a proudu. A minimální mzda od ledna stoupne o 1100 korun

Aktualizováno -
21. prosince 2022
18:09
Autor: ČTK, for - 
21. prosince 2022
06:45

Vláda schválila zvýšení minimální mzdy o 1100 korun. Kabinet projednal i další  pokračování kontrol na hranicích se Slovenskem, nyní bude platit do 25. ledna, ale již v méně přísném režimu. Kabinet na zasedání také zřídil funkci vládního zmocněnce pro záležitosti romské menšiny a o pozice s okamžitou platností jmenovala Lucii Fukovou. Vznikla také funkce poradce pro národní bezpečnost, do které byl okamžitě jmenován Tomáš Pojar. 

  • Vláda schválila návrh o zvýšení minimální mzdy, a to o 1100 korun. Podle ministra práce a sociálních věcí je to sociální rozhodnutí. U navyšování zaručené mzdy se zvedne základ jen u první a osmé platové třídy, aby nedošlo k tlaku na zaměstnavatele a na vlnu propouštění.
  • Kabinet prodloužil kontroly na hranicích se Slovenskem do 25. ledna. Nově se ale bude kontrolovat jen namátkově a sníží se i počet vojáků, policistů a celníků na hranicích. 
  • Vláda zavedla dvě nové funkce. Vznikl poradce pro národní bezpečnost, čehož se ujal Tomáš Pojar. Zmocněnkyní pro záležitosti romské menšiny se stala Lucie Fuková.
  • Vláda dnes rozhodla o zastropování regulované části ceny elektřiny a plynu. Opatření ma zabránit růstu nákladu na distribuci energií. 
  • Kabinet projednal úpravy tzv. systemizace pracovních a služebních míst. Mělo by dojít ke snížení o 850 míst. 
  • Tuzemské teplárenské společnosti budou moci čerpat podporu od státu na řešení současné energetické krize. Vláda dnes schválila dotační program vycházející z evropského dočasného krizového rámce. 

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se vláda zabývala celkem 50 body, které byly extrémně důležité. 

Minimální mzda by se měla podle připravovaného nařízení od ledna zvednout o 1100 korun na 17.300 korun. Ze zaručených mezd, které se vyplácejí v osmi stupních podle náročnosti, odpovědnosti a odbornosti práce, se upraví jen ty nejnižší a nejvyšší. Zbývajících šest částek mezi nimi by se neměnilo, podle Jurečky proto, aby nebyl vyvíjen zbytečný tlak na zaměstnavatele. Zaměstnavatelé vítají oddělení minimální mzdy od zaručené, minimální mzdu by ale navýšili méně, odbory naopak od jara požadují, aby se minimální mzda zvedla o 2000 korun.

Kontroly na hranicích se Slovenskem spustila vláda v závěru září kvůli migrantům přicházejícím do EU takzvanou západobalkánskou cestou. Ministři je naposledy prodloužili o 14 dní tak, že mají skončit s 26. prosincem. Česká policie od té doby na hranicích se Slovenskem podle pondělních údajů zajistila 9292 lidí při nelegální migraci a 134 převaděčů. Podmínky pro vstup do ČR nesplnilo 2291 lidí, na Slovensko vrátila 3484 lidí.

„Kontroly pokračují a přecházejí z typu kontroly všech vozidel na kontroly namátkové,“ informoval na tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

„Situace se pozvolna lepší. V současné době budeme ubírat i co se do stavu policistů, vojáků a celníků týče. Snižujeme počet vojáků z 80 na 40, počet příslušníků celní správy ze 30 na 20 a celkově počet všech nasazených od počátku opatření klesl na třetinu. Opatření tedy již nemá tak velký finanční dopad,“ dodal ministr s tím, že se opatření prodlužuje do 25. ledna. 

Na programu vlády byl i návrh ministerstva zdravotnictví, aby se výše odškodnění za pracovní úraz nebo nemoc z povolání nově odvíjela od aktuální výše průměrné mzdy. Z iniciativy Zlínského kraje bude vláda jednat o novele zákona o státní památkové péči, díky níž by vznikl nový elektronický registr památek. Jednalo se i o nedostatku lékův Česku.

Ministr Vlastimil Válek informoval, že se již rozváží dětský sirup Nurofen. „V těchto chvílí se dodávky realizují,“ uvedl. Dodal, že podrobné informace podají zítra na tiskové konferenci, především k nedostatku dalších léků a jak se budou řešit další případné výpadky. Poprosil občany, aby si hlavně nedělali zásoby a aby opravdu tyto léky kupovaly jen ve chvíli, kdy jej potřebují. „Pokud je budeme zkupovat, zase nebudou pro ty, co je potřebují. Nehledě na to, že mají nějakou expiraci,“ dodal a vysvětlil, že za výpadky mohou i problémy ve firmách, které jsou třeba v Číně a výpadky ve firmách v Evropě. 

Podle Deníku N se řešily i úpravy tzv. systemizace pracovních a služebních míst vláda projednat plán, aby se zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková stala od ledna náměstkyní ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (za STAN). Zodpovídala by mimo jiné za začlenění ukrajinských uprchlíků.

Fiala o nové systemizaci informoval. „Dochází ke snížení zhruba o 850 systemizovaných míst. Tím se počet státních úředníků blíží na úroveň roku 2016. Chceme, aby stát fungoval efektivně a byl štíhlý,“ uvedl premiér. 

Dohoda s energetickými firmami

Vláda se dohodla s největšími obchodníky s energiemi na podobě kompenzačního systému za zastropované ceny elektřiny a plynu. Podle Fialy se schválí definitivně 4. ledna, protože se ještě dolazují. „Návrh mechanismu má za cíl na jedné straně kompenzovat oprávněné ztráty obchodníků, ale zároveň musí hlídat peníze daňových poplatníků před případnými neoprávněnými požadavky,“ řekl k dohodnutému systému kompenzací Fiala. Podrobnosti zatím neuvedl.

Kompenzace za zastropování podle materiálů ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vyjdou na 22,6 miliardy korun. Regulovanou složku ceny elektřiny a plynu určuje každoročně Energetický regulační úřad. Ten v listopadu oznámil, že státem regulované ceny elektřiny příští rok klesnou o 16,7 procenta, u plynu naopak regulované ceny vzrostou o 1,7 procenta. I přesto domácnostem energie v příštím roce výrazně zdraží, podíl regulované složky na konečné ceně kvůli vysokým tržním cenám energií totiž postupně klesá.

Dvě nové funkce

Tiskové oddělení kabinetu během zasedání informovalo o tom, že kabinet zřídil funkci vládního zmocněnce pro záležitosti romské menšiny. Do pozice s okamžitou platností jmenovala Lucii Fukovou. Se zřízením pozice počítala Strategie romské integrace do roku 2030, kterou loni v květnu schválila vláda.

„Chci se zasadit o efektivní koordinaci a komunikaci integračních politik na národní úrovni v rámci jednotlivých resortů,“ uvedla Fuková. Za zásadní dále považuje nastavit vhodné kroky a nástroje v návaznosti na Strategii romské integrace na regionální úrovni. „V neposlední řadě považuji za významné propojení a sdílení dobré praxe klíčových aktérů,“ dodala.

Premiér Petr Fiala (ODS) během jednání vlády (21.12.2022) Premiér Petr Fiala (ODS) během jednání vlády (21.12.2022) | Twitter/ Úřad vlády

Fuková mimo jiné pracovala jako romská poradkyně na pardubickém magistrátu. Absolvovala také stáž v Evropské komisi, po níž v roce 2007 koordinovala pod úřadem vlády Evropský rok rovných příležitostí pro všechny. V roce 2016 byla u zrodu organizace Klub Barvaľipen, která sdružuje romské studenty a absolventy středních a vysokých škol.

A vznikla ještě jedna funkce. „Poradce pro národní bezpečnost. To je důležité, dlouhodobě tady tato koordinační pozice chyběla a zavázali jsme se, že ji zřídíme. V zahraničí je to běžné a její význam v posledních měsících vzrůstá, kdy se v Evropě potýkáme se změnami bezpečnostní situace. Vláda přijala můj návrh, aby byl do funkce jmenován Tomáš Pojar,“ informoval Fiala. Premiér připomněl, že je nyní náměstkem ministra pro evropské záležitosti a jedná se o bývalého velvyslance v Izraeli a o jeho poradce.

Video  Fiala hodnotí rok v čele vlády: Mám pocit jako v akčním filmu  - Facebook - Petr Fiala
Video se připravuje ...

panda82 ( 1. ledna 2023 11:29 )

to oni neumí, vždyt i sůl má 21% DPH

panda82 ( 1. ledna 2023 11:27 )

a nakolik si zastropujete svoje platy, a Fiala svoje dotaca na ty svoje neziskovky, už je jich víc než dostal Babiš

LuCo ( 24. prosince 2022 21:07 )

Odborník na zfušované deštníky a úpravy stropů! Koukni na mizerného cvičence nacvičujícího na spartakiádu a přitom meloucujícího jednu prázdnější větu za druhou a máš jej dost...

Jaryn19 ( 22. prosince 2022 10:31 )

minulá vláda místo základních potravin dala do nejnižší sazby DPH točené pivo, populismus největší. Poláci mají v nejnižší sazbě základní potraviny stejně jako Němci

roxin ( 22. prosince 2022 08:04 )

Zastropování už trvá rok a pětispolek nemusí zase tolik spěchat, má na to ještě 3 roky a to by bylo aby to nestihli!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa