Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Černochová: Česko žádá EU o proplacení materiálu poslaného Ukrajině. A její resort má nového náměstka

Autor: ČTK - 
21. června 2022
17:33

Česká republika dosud požádala Evropskou unii o proplacení materiálu poskytnutého Ukrajině za téměř 3,2 miliardy korun. Na dnešním zasedání sněmovního branného výboru to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Do země napadené Ruskem dosud Česko poslalo vojenskou a humanitární pomoc v hodnotě přes 3,7 miliardy korun. Novým náměstkem ministryně obrany pro řízení sekce obranné politiky a strategie se od poloviny července stane bezpečnostní expert Jan Jireš. 

„Abychom mohli pomoct Ukrajině, děláme vše pro to, abychom si zajistili čerpání finančních prostředků z Evropského mírového nástroje, který na náhrady za pomoc poskytovanou Ukrajině doposud vyčlenil dvě miliardy eur (přes 49 miliard korun). Lze přitom očekávat, že se částka bude dále navyšovat,“ uvedla ministryně.

Česko dosud požádalo o proplacení materiálu za zhruba 3,2 miliardy. Orgány EU zatím neposoudily celé dodávky, doposud byly jako vhodné k refundaci doporučeny dary materiálu za téměř 2,2 miliardy korun, doplnila ministryně. „Získané prostředky budou použity na pořízení nové moderní výzbroje a materiálu pro armádu,“ dodala.

Prostředky na vojenskou pomoc Kyjevu jdou z takzvaného Evropského mírového nástroje, jehož cílem je podporovat armády partnerských států. Tento fond o objemu zhruba pěti miliard eur zřídily a doplňují členské země mimo rozpočet EU. Peníze z něj se používají na úhradu dodávek zbraní, které členské státy poskytnou Ukrajině ze svých zásob.

Ministerstvo nyní podrobnosti k darovanému materiálu nezveřejňuje, protože jde o citlivé vojenské informace podléhající vysokému stupni utajení. Zástupci ANO stejně jako minulý týden zmiňovali, že jako členové výboru mají na konkrétní informace nárok a v uzavřeném režimu se mohou dozvídat i utajované skutečnosti. Černochová ale opáčila, že nemá od vlády, která dary schvaluje v utajovaném režimu, mandát informace sdělit komukoli dalšímu.

Nový náměstek na ministerstvu obrany

Novým náměstkem ministryně obrany pro řízení sekce obranné politiky a strategie se od poloviny července stane bezpečnostní expert Jan Jireš. ČTK o tom dnes informoval ředitel tiskového odboru ministerstva David Jareš. Jireš nahradí Jana Havránka, který bude od léta působit na české ambasádě ve Washingtonu. Na změnu upozornil server Seznam Zprávy.

Jireš, který vystudoval historii a politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, nyní vede obranný úsek české Stálé delegace při NATO v Bruselu. V letech 2009 až 2014 působil jako vyučující mezinárodních vztahů a bezpečnostních studií na katedře politologie a mezinárodních vztahů CEVRO Institutu Praha a Ústavu politologie Filozofické fakulty UK v Praze. Od roku 2013 pracoval v sekci obranné politiky a strategie ministerstva obrany a v roce 2014 se stal jejím ředitelem.

Pod náměstka pro obranné plánování spadá nejpočetnější sekce, kde se mimo jiné formuje obranná politika státu a určuje úroveň závazků vůči NATO. Sekce kontroluje, jestli tomu odpovídají peníze v rozpočtové kapitole ministerstva, sbíhají se v ní informace a požadavky k rozpočtu. Náměstek zastupuje ministra v krizovém řízení a také připravuje a vyjednává českou účast v zahraničních misích.

Video  Ministryně obrany Černochová: O německých tancích Leopard i vojenské pomoci pro Ukrajinu  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

 

pindal ( 26. června 2022 21:16 )

To je fakt,kdo by tam šel,všechno se ovíjí od hlavy.

pindal ( 26. června 2022 21:05 )

Byl bych rád,aby se lidi radovali a pochopili,že pokud je takováto ženská je ministrně obrany,že je to všechno jenom komedie.Chtějí nás jenom pobavit

pindal ( 26. června 2022 20:58 )

Já to chápu,protože naše vláda dělá všechno na příkaz někoho,jinak by nemohli žádat nějaké poplacení.

pindal ( 26. června 2022 20:54 )

Pokud jsme to posílali dobrovolně,proč žádá proplacení?

Vinci Facilities ( 22. června 2022 12:48 )

A kdo proplatí ty vyhozené desítky miliard na podporu mafiánům z UA ? Sláma u kravína.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa