Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Americký „šéf ambasády“ Dodman pro Blesk: Superstíhačky pro Česko jsou na stole!

Autor: Pavlína Horáková, Maxmilián Nový, Jakub Kopřiva - 
16. června 2022
05:00

České letectvo musí posílit. A mělo by mít vlastní stíhačky, ne si je pronajímat jako dosud. Podle amerického diplomata v Praze Michaela Dodmana (61) je jednou z variant pořízení supermoderních F-35. Prozradil to v pořadu Blesku Epicentrum.

Česká armáda, respektive ministerstvo obrany, začíná hledat náhradu za dosavadní stíhačky JAS-39 Gripen, jejichž nájem skončí nejpozději v roce 2029. „(Americké) F-35 jsou jednou z možností, které jsou na stole. Je to na rozhodnutí české armády, ministerstva obrany a vlády,“ řekl včera ve studiu Blesku Dodman, který nyní působí jako americký chargé d‘affaires – tedy šéf diplomatické mise v Praze. „Jsme přesvědčeni, že americká technologie je silná, a určitě doufáme, že bude vybrán americký dodavatel, což by jen pomohlo k užšímu sblížení ozbrojených sil obou zemí,“ doplnil.

Video  Putinova invaze podtrhuje naléhavost dohody Česka a USA, o radar nejde, řekl Blesku americký diplomat Dodman  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

O deset víc

Nyní si Česko pronajímá 14 gripenů, ale současná šéfka rezortu Jana Černochová (48, ODS) je přesvědčená, že by si příští stíhačky měla armáda koupit. „Měli bychom se snažit mít těch letounů 24, tak je to i ve strategických dokumentech,“ řekla v dubnu před odletem do USA, kde mimo jiné jednala se svým protějškem Lloydem Austinem. A to i o možném pořízení nadzvukových strojů.

„Vím, že to je finančně náročné, na druhou stranu bezpečnost země se neptá, jestli – a vidíme to v konfliktu na Ukrajině – bude dostatek finančních prostředků v tom nebo onom rozpočtu,“ zdůraznila v dubnu Černochová. Cena jedné stíhačky se pohybuje v přepočtu kolem 2 miliard korun.

A co Švédové?

Americké stroje ale nejsou jedinou cestou. Může se totiž stát, že se Česko obrátí na »starého známého« ze Švédska. Tamní výrobce Saab Gripen totiž vyvinul novou generaci stíhaček. Podle Černochové je nákup nových letounů výsostně politické rozhodnutí, které by ale mohlo padnout už brzy, a mělo by být i jasné, pro jaké konkrétní stíhačky se stát nakonec rozhodne.

Nové helikoptéry na cestě

Česko už se v minulosti rozhodlo koupit dvanáct vrtulníků společnosti Bell. Stroje Venom a Viper dostaly přednost před legendárními Černými jestřáby (Blackhawky), protože se český průmysl na jejich výrobě podílí zhruba z jedné třetiny. Ministryně Černochová na svoji dubnové cestě do USA řešila dokonce možnost nákupu dalších helikoptér.

Co umí stíhačky F-35?

  • Stíhačka je velice špatně pozorovatelná na radarech. Může letět až 1960 km/h (tedy o zhruba 700 km/h víc, než je rychlost zvuku) a nést základní zbrojní vybavení, aniž by bylo ohroženo její utajení.
  • V boji má nejlepší přehled na světě kvůli zakomponované elektronice.
  • Lze ho vybavit dalšími šesti zbraněmi namontovanými na externích pevných bodech, ovšem tím se zvyšuje zachytitelnost letounu.
  • Může nést i jaderné pumy.

Bezpečnostní analytik Lukáš Visinger pro Blesk: Tenhle nákup by se vyplatil

Proč máme nakupovat stíhačky F-35?

„Kdybychom si koupili modernizované gripeny, budeme řešit znovu problém nákupu kolem roku 2050. Gripen odvádí skvělou práci, pomohl naše letectvo transformovat na západní standardy, ale je to stroj, který se zrodil za studené války. I ta modernizovaná verze je už na limitech toho, co se s ním dá udělat. Naopak F-35 se budou modernizovat do roku 2070. Jejich životnost tak bude přes 40 let.“

Hodina ve vzduchu ale stojí u letounu F-35 přes 800 tisíc korun… To je oproti gripenům skoro pětinásobek.

„Provozní náklady jsou vyšší. To letadlo ale nabízí možnosti jako žádný jiný stroj na světě. Kdybychom tu debatu vedli před půl rokem, tak bych byl na vážkách taky. Situace v Evropě však není bezpečná, ať už válka na Ukrajině skončí jakkoliv.“

Jde tedy o nejlepší dostupný letoun na světě?

„F-35 je opravdu letoun, který překonává všechno na světě o generaci. Ten stroj se stane standardním evropským letounem. Budou je mít Němci, Poláci a další země. I Švýcaři nebo Norové, kteří neradi rozhazují, si vypočítali, že se jim jejich koupě vyplatí.“

Jak dlouho by trvalo naučit naše piloty na F-35?

„Dlouho. Budou to měsíce a možná rok přeškolení. To by se dělalo asi částečně v USA a v Evropě, kde těch letounů je už taky hodně.“

žanyn ( 23. listopadu 2022 04:47 )

Hmm, ale takovej Mahatma Gandhi nepotřeboval žádné zbraně a dokázal vyhnat anglány ze země bez jediného výstřelu.

žanyn ( 23. listopadu 2022 04:40 )

No nevím. Ale může mi někdo znalý vysvětlit, k čemu je dnes v době atomového nebezpečí všechna ta zbrojní technika? Už na Ukrajině vidíme jak ji obyčejnej pěšák úspěšně ničí. A i tu leteckou. A v případě atomu je k ničemu všechna. Může tak akorát přispívat k jakés takés ochraně před zářením, ale to dokáže i ta naše stará,m kterí se zbavujeme. To třeba jasnějc vidí i Švýcaři, co si zbudovali raděj protiatomový kryty pro obyvatelstvo.

slow- ( 16. června 2022 13:18 )

Ale to neznamená, že tolik za něj MV zaplatí. Nebo ty jsi snad viděl fakturu, vidláku z Opavy?

frantarehak ( 16. června 2022 12:48 )

Fialova vláda se bude muset podřídit tvrdé "kissingerizaci" ukrajinské otázky. Dej Bože, aby nějaký fotograf zachytil ty jejich protáhlé ksichty.

krapotkin ( 16. června 2022 12:30 )

Tak Amíci přece jenom shrábnou prachy za eroplány. Těď ještě urvat další drobné za tančíky a mají vystaráno aspoň na 10 let slastného života.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa