Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zeman o metálu pro Zelenského: Projevil odvahu! Válka zuří nedaleko našich hranic

Aktualizováno -
7. března 2022
21:15
Autor: ČTK, amb, vr, simao - 
7. března 2022
05:00

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vyhovět návrhu na udělení nejvyššího státního vyznamenání ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému. Zeman to uvedl v projevu při dnešním ceremoniálu předávání státních vyznamenání, v němž vyzdvihl Zelenského odvahu a statečnost. Ukrajina čelí ruské invazi. Nejvyšším českým státním vyznamenáním je Řád bílého lva.

„Jedna z našich poslankyň vystoupila s návrhem, abych udělil nejvyšší české vyznamenání ukrajinskému prezidentovi Zelenskému, a já jsem se rozhodl tomuto návrhu vyhovět. Je tomu tak proto, protože ukrajinský prezident projevil odvahu a statečnost, a třebaže mu Spojené státy nabízely evakuaci, zůstal v hlavním městě své země, odkud řídí její obranu,“ oznámil český prezident Miloš Zeman.

Dění na Ukrajině přitom vzpomněl už během svého úvodního projevu. „V minulých dvou letech to bylo obtížné vzhledem k mé nemoci i vzhledem k pandemii covidu. O to důležitější je uvědomit si, v jaké době, v jakých dnech se setkáváme dnes. Nedaleko od našich hranic zuří válka. Válka, vyvolaná ruskou agresí vůči Ukrajině. A myslím si, že je důležité právě při této příležitosti vzpomenout lidu Ukrajiny,“ říkal Zeman.

Proto byla dnes na hradním nádvoří vyvěšena ukrajinská vlajka, poprvé zazněla ukrajinská hymna a pozvánka na večerní slavnost obsahovala prosbu o příspěvek na pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Zeman už dříve v televizním vystoupení ruskou vojenskou akci na Ukrajině odsoudil. Ruského prezidenta Vladimira Putina nepřímo nazval šílencem. V další části dnešního projevu se prezident Zeman věnoval podobně jako v minulosti samotným oceněným.

Státní vyznamenání 2022
22:00
7. 3. 2022

Děkujeme vám za sledování dnešního online přenosu z předávání státních vyznamenání.

21:45
7. 3. 2022

"Ceremoniál předavání se dvakrát až třikrát odložil. Konečně se to povedlo uskutečnit, byť doba není optimální, jsme v době válečného konfliktu blízko hranic, což limituje oslavy," řekl Blesk Zprávám vyznamenaný epidemiolog a exministr Roman Prymula.

"Není to úplně rozptýlení, ale je dobře, že se to koná, pokud bychom se nechali ovlivňovat všemi těmito záležitostmi tak by se řada událostí prostě nekonala," uvedl Prymula. Ohledně vyznamenání pro Zelenského poznamenal: "To je určitě dobře, protože je v tuto chvíli největší hrdina, který má schopnost bojovat s takovýmto nepřítelem, který je mnohem silnější a ta jeho osobní statečnost je obdivuhodná."

Prymula si přitom rýp do absence některých politiků na ceremoniálu. "To já považuji za určitou malost. Politik má byt velkorysý a přejít přes nějaké osobní pohnutky a toto je věc, která je celého státu a ústavní činitelé by se ji měli účastnit," dodal pro Blesk Zprávy.

21:37
7. 3. 2022

"Já tam všude hrál v těch městech, který jsou teď rozbombardovaný. Já jsem válečný dítě, ještě. A pro mně je válka něco strašnýho," uvedl vyznamenaný hudebník Karel Vágner.

Ceremoniálu se zúčastnil přitom i poradce prezidenta s vazbami na ruské těžařské společnosti Martin Nejedlý. Jednu z hlavních rolí si pak připsal šéf Zemanovy kanceláře Vratislav Mynář (54).

Oba se přitom v minulosti veřejně vyznávali ze sympatií k Putinovi, Zemana podporovali v jeho proruské politice a doprovázeli na cestách do Ruské federace. U jednoho z jednání v Kremlu Nejedlý dokonce zastoupil tehdejšího českého velvyslance Vladimíra Remka (73), který musel zůstat za dveřmi.

Český prezident proslul benevolentním přístupem k Putinovi. Během let zpochybňoval práci ruských agentů v Evropě, ať už šlo o výbuch ve Vrběticích, nebo útoky novičokem. Podobné výroky z úst Zemana i jiných přitom Kremlu pomáhaly vytvářet dojem Putina jako rozumného pragmatika, který nepředstavuje pro svět nebezpečí.

VIDEO: Metál po Zelenského: Projev Miloše Zemana při předávání státních vyznamenání

Video  Metál po Zelenského: Projev Miloše Zemana při předávání státních vyznamenání  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Odkládaná sláva

Jako náhradní datum předávání státních vyznamená vybral prezident den 172. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Pozváni byli příbuzní oceněných, ústavní činitelé a další představitelé veřejného života. Oproti minulosti bylo zvětšeno pódium, na kterém bude dvojnásobné množství oceněných, kteří vyznamenání v předchozích letech nemohli převzít. Uzpůsobeno bylo také tomu, aby se na něm mohl prezident pohybovat na vozíku. Naopak zrušená byla následná recepce ve Španělském sále, rozhodl Zeman.  

Státní vyznamenání pod ukrajinskou vlajkou. Paradox, říkají kritici

„Ukrajina v těchto dnech čelí ruské agresi. Prezident republiky proto rozhodl, že řádový den bude spojen s vyjádřením solidarity s Ukrajinou,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. V pondělí bude na Pražském hradě při slavnostním střídání stráží vyvěšena ukrajinská vlajka a zazní ukrajinská a česká hymna. Zeman takto v minulosti podpořil například Izrael v době střetů s Palestinci.

Na toto rozhodnutí kriticky nahlíží místopředseda Senátu Jan Horník (STAN), který kvůli tomu nedorazil. Nelíbí se mu převzetí vyznamenání po „jediném prohlášení, že se prezident zmýlil a pod ukrajinskou vlajkou,“ když podle něj Zeman i přes současnou situaci na Ukrajině nadále spolupracuje s lidmi přímo napojenými na Kreml, například s Martinem Nejedlým.

Ocenění pro Bohdalovou, Kellnera, Remka i Hesse

Posmrtně dostali Řád bílého lva také podnikatel a majitel skupiny PPF Petr Kellner a válečný československý pilot Alexander Hess.

Z žijících osobností dostanou toto vyznamenání herečka Jiřina Bohdalová nebo kosmonaut a bývalý velvyslanec v Rusku a kosmonaut Vladimír Remek. Na seznamu s 29 osobnostmi byl také psychiatr a spisovatel Jan Cimický, kvůli obviněním ze sexuálního napadení a obtěžování v případech několika žen se rozhodl vyznamenání nepřevzít.

Další téměř čtyři desítky lidí Zeman ocenil už v roce 2020. Šest z nich obdrželo Řád bílého lva, a to bojovník z východní fronty druhé světové války Miloslav Masopust a in memoriam váleční letci František Chábera a Josef Koukal.

Oceněn byl v roce 2020 i legionář, odbojář a oběť justiční vraždy komunistického režimu Heliodor Píka. Za zvládnutí první vlny epidemie jej dostal bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Mezi oceněnými byl také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Kvůli rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část volebního zákona, se ale Zeman rozhodl mu Řád Tomáše Garrigua Masaryka neudělit. Rychetský řekl, že „z principu“ na pondělní předávání nedorazí.

Bez Pekarové, Vystrčila, rektorů i Krpálka

Nejméně tři rektoři pražských vysokých škol se v pondělí nezúčastnili slavnostního ceremoniálu předání státních vyznamenání. Z pracovních důvodů na Pražský hrad nedorazili rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková a rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička, který je momentálně v zahraničí. Bez udání důvodu nepřišel rektor Vysoké školy chemicko-technologické Pavel Matějka.

Z ceremoniálu se omluvil rovněž dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek. Pro udělenou medaili, které si váží, si osobně nepřijde, protože to nepovažuje vzhledem k válce na Ukrajině za vhodné.

Pro neúčast se rozhodli i předsedové parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Ta Blesku napsala, že její přístup k vyznamenáním i Hradu pramení z toho, že Mynář a Nejedlý nešli od válu. „Podezřelé obchodní styky pana Nejedlého s ruskými podnikateli, kvůli nimž se už v minulosti dostával do hledáčku naší zpravodajské komunity, byly ještě v době předválečné dostatečně pádným důvodem k ukončení jeho činnosti na Pražském hradě. Ve světle nynější ruské agrese na Ukrajině jeho setrvání na postu hraničí s nehorázností,“ tvrdí. Kdyby si prý Zeman pročistil tým, byl by jeho „nedávný obrat mnohem uvěřitelnější.“

Z obdobného důvodu odmítl pozvání místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu Starostů. 

Rovněž místopředsedové Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Olga Richterová (Piráti) na Hrad nepřišli. „Teď je čas pomáhat Ukrajině. Neplánuji to,“ odpověděl Bartošek na dotaz, zda na Hrad půjde. Nedorazí ani předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob, předseda poslanců STAN Josef Cogan a Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS), který chce „počkat na lepšího prezidenta.“

e.lesanova ( 9. března 2022 16:21 )

No, nevím...v případě Zelenského by bylo lepší se zdržet ...zatím se moc neví, JAKOU úlohu vůbec hraje

Omasta ( 8. března 2022 10:25 )

Zeman má asi strach o život. Bojí se, že by ho odpojili od přístrojů, tak se poslušně ponižuje, jak náhubkama a skleněným akváriem, tak servilním schvalováním proamerické propagandy. Nemusíte mu nadávat. Je už starý a vydíratelný.

Omasta ( 8. března 2022 10:21 )

Jsem rád, že přibývá lidí, co to vidí objektivně. Rusko řeklo, že nepotřebuje podrobit si ukrajinu, že chce svrhnout fašistickou vládu Zelenského. Kdo brání svržení té vlády?. Určitě né ukrajinští občané. Představitelé vlády se schovávají neznámo kde, a tak není jednoduché je zajmout. Ono se zřejmě očekává od Ukrajinského obyvatelstva, že dotlačí Zelenského ke kapitulaci. Jenže ti občané jsou asi ovládaní, tak jak my covidovou mafií, a jsou bezmocní.

JardaHK ( 8. března 2022 10:17 )

Do mrtvoly se nekope, co ale s tím, když tou vskutku politickou mrtvolou je náš president? Proč on je stále ještě presidentem, když už dlouho je označován i senátem za bezpečnostní riziko? A od něho pokrytecké vyznamenání pro Zelenského? K tomu se snad ani nedá bez emocí vyjádřit. A jen poznmka. Velké "Z" na ruských tancích apod. vypadá z našeho pohledu spíše na ono neblahé označení Rusů - Zachvátčiki, tak jak je známe z roku 1968. Okupanti byli a zůstali. A náš president? Není už toho pokrytectví k tomu, co se děje již drahnou dobu na Hradě až příliž? Chceme, aby většina světa bojovala za nás a my se neumíme zbavit ani jednoho obyčejného dlouhodobého kolaboranta a nadále budem setrvávat v různých obludných V4 apod. ?!

deratizater ( 8. března 2022 04:46 )

Metál válečnému štváči? Má velký podíl na invazi vystresovaného obklíčeného Ruska na Ukrajinu neb neustále žadonil o zbraně a neřešil masakry na Dombasu. Zelenskyj skuhrá aby se do bojů na Ukrajině zapojilo NATO což by odstartovalo 3 poslední světovou válku .Rusko čelící mohutné přesile by bylo nuceno použít jaderné zbraně. Nejsem obdivovatelem Ruska ani neobhajují jeho invazi. Je třeba se na to dívat bez emocí chladně komplexně a pojmenovat příčiny a důsledky neb pouhá slepá fanatická nenávist k Rusku nic neřeší. Ukrajina se nesmí stát spouštěčem třetí světové války je třeba dát přednost diplomacií před bojechtivými generály.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa