Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hnilička skončil v čele Národní sportovní agentury. Vláda schválila jeho nástupce

Aktualizováno -
17. května 2021
15:58
Autor: Jakub Kopřiva, Mii, red, vei - 
17. května 2021
10:52

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička skončil. Vláda už vybrala jeho nástupce. Novým předsedou ministři schválili v pondělí na zasedání Filipa Neussera. Trenéra ženské reprezentace pozemního hokeje také dosavadního kandidáta na předsedu Českého olympijského výboru. Blesk Zprávám změnu potvrdily dva vládní zdroje. Bývalý hokejový brankář Hnilička měl pro svou rezignaci prý více důvodů. První muž sportu o podrobnostech promluvil na tiskové konferenci. Dál se chce ale sportu věnovat.

„V duchu posledních měsíců, tak jak se ta situace vyvíjela kolem mě a ten mediální tlak ve spolupráci s pracovním vytížením. Těch důvodu bylo spousta, ať už byly rodinné,“ popsal Hnilička pro Blesk a pokračoval, že nejdříve před svým odchodem chtěl zajistit fungování agentury. „Cítil jsem potřebu vypořádat veřejnoprávní kontrolu, být u toho, abychom dokázali připomínky zapracovat, a to dohromady je dneska hotovo. Agentura funguje, vyplácí s předstihem, máme vyplaceny všechny svazy.“

S Babišem hovořil v neděli. „Já jsem to prostě vyhodnotil tak a pan premiér, s ním jsme to diskutovali v minulosti, že pokud bude mít vhodného kandidáta, kdo by to po mně převzal, tak se pak domluvíme, v jakém rozpoložení budu a včera jsme se sešli a probrali jsme to a já jsem mu nabídl rezignaci,“ řekl Hnilička.

„Přijal to velmi pozitivně a já jsem rád, že jsme si velmi profesionálně dokázali podat ruce,“ pokračoval první muž českého sportu, jak premiér na zprávu reagoval. Nyní si chce Hnilička chvíli odpočinout a pak se vrátit k tomu, co má rád. „Já bych chtěl přejít do sportu, asi není překvapením, že bych rád působil v hokeji dále a možná v nějakých dalších funkcích, které se týkají sportu obecně,“ řekl Blesku a pak dodal, že by se chtěl angažovat v hokejovém svazu. 

Z politika opět nejspíš sporťákem

„Nejdříve si potřebuji odpočinout.  Myslím, že by bylo fajn využít zkušenosti, které jsem nasbíral po cestě, ať už v politice, nebo agentuře,“ doplnil Hnilička, který zatím podle svých slov ani nijak nepřemýšlí, zda bude chtít dál pokračovat v politice a popřípadě kandidovat do Poslanecké sněmovny v podzimní volbách. 

Video Rezignace předsedy Národní sportovní agentury Milana Hniličky (ANO) - abl
Video se připravuje ...

„V tuto chvíli takto nepřemýšlím, nemyslím si, že budu dál pokračovat na politické scéně, rozhodně bych dál zůstal na sportovní scéně,“  doplnil bývalý hokejový brankář. 

Premiér Andrej Babiš Milanu Hniličkovi za jeho práci poděkoval. A ocenil jeho urputnost při zakládání agentury. „Dokázal to, čemu podle mě ani mezi sportovci nikdo nevěřil. Během dvou let díky své urputnosti vybojoval a vybudoval vlastně takové menší ministerstvo sportu,“ míní Babiš.

Podle premiéra se navíc díky agentuře dostávaly rychleji peníze ke sportovním klubům. „Agenturu, která je tu jen pro sportovce, jak ty profesionální, tak i ty amatérské, a hlavně děti a mládež. I díky podpoře vlády se povedlo navýšit rozpočet ve sportu na 10,3 miliardy. Národní sportovní agentura dokázala v rekordním čase dostávat peníze až k těm nejmenším klubům, a to v rámci transparentních a jasně čitelných kritérií,“ doplnil premiér, podle kterého musí Hniličkův nástupce v nastoleném trendu pokračovat.

Podle člena Národní rady pro sport a poslance Jana Birkeho (ČSSD) je odchod Milana Hniličky z čela agentury ztráta pro český sport. „Rezignaci Milana Hniličky samozřejmě respektujeme, nicméně se nyní musíme s kolegou předsedou Hamáčkem poradit, jak budeme dále postupovat, protože jsme byli u zrodu agentury a na jejím dalším fungování nám záleží. Milan je nejen kolega, ale i kamarád a hlavně velký srdcař a hokejista, který odvedl pořádný kus dobré práce a za to mu chci především poděkovat!“ dodal Birke pro Blesk Zprávy. 

Janda: Měl rezignovat dřív

Naopak poslance a bývalý skokan na Lyžích Jakub Janda (ODS) je přesvědčený, že Hnilička měl rezignovat už dávno. 

„Je škoda, že Milan Hnilička nerezignoval dříve, ačkoliv bylo jasné, že na řízení rezortu NEMÁ. Mohl si tak ušetřit pověst nejen svou, ale především zachovat kredibilitu úřadu, jakým je Národní sportovní agentura,“ napsal poslanec. 

Podobně se vyjádřila také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová„Těším se, až po volbách místo tváří nastoupí odborníci,“ reagovala také na twitteru. 

Kdo bude nástupcem? 

Podle informací Blesk Zpráv už má premiér vybraného nového kandidáta na Hniličkovo jméno. Jednat měl přitom hned s několika lidmi, které oslovil. „Nevím, kdo bude můj nástupce. Těžko něco doporučovat. Bude dobré, když se podaří navázat na ten trend, který jsme nastavili.“ Nejdůležitější je podle Hniličky ale především komunikace s kluby a svazy. 

„Některým organizacím jsme pomohli přežít,“ zhodnotil Hnilička své působení v agentuře během pandemie. Snažil se prý udělat vše proto, aby „neumřely malé kluby“.

Problematické dotace

Perno bylo kolem Národní sportovní agentury začátkem května. Kontrola ministerstva financí odhalila v jejích smlouvách a dotacích nejasnosti. Tu přitom poslal do NSA Babiš s tím, že pokud se najde zásadní pochybení, Hnilička bude muset svou funkci opustit. Závěry ale tehdy nebyly definitivní, a tak nikdo záležitost nechtěl komentovat.

„Udělali jsme spousta chyb po cestě,“ připouští dnes Hnilička s tím, že Agentura podala ke všem výtkám vysvětlující námitky. 

„Nemůžu předjímat závěry kontroly. Co můžu říct, co z auditu vyplynulo, žádné peníze se neztratily, jednali jsme hospodárně,“ dodal dnes na tiskové konferenci Hnilička. Jeho odchod prý s výsledky auditu nijak nesouvisí. 

Problematické například bylo, že dotační výzva Covid Sport 1 byla místo termínu od 12. března do 24. května 2020, který předepsala Evropská komise, vyhlášena na celý březen, duben a květen. Neseděl také algoritmus pro výpočet limitů za uznávané náklady. Ve výsledku organizace mohly dostat větší dotace, než na jaké měly nárok.

Mejdan v Teplicích

Hnilička málem skončil už v lednu, když se účastnil večírku v hotelu teplického kmotra Petra Bendy. Tehdy se Česko nacházelo v pátém stupni epidemického systému PES a takovéto oslavy byli pro všechny „obyčejné lidi“ tabu. Pozvánku přesto přijalo několik desítek hostů. Mezi nimi se pohybovali i expremiér Jiří Paroubek (68) nebo Jiří Šlégr, naganský šampion a v současnosti místopředseda Rady ČT.

Hnilička musel následně na žádost premiéra Andreje Babiše na mandát poslance rezignovat. „Uvědomuju si, že jsem udělal velkou a hloupou chybu. Jsem připraven nést následky. Posílám 50 000 Kč na charitu,“ napsal Hnilička. Zaplatil také pokutu 10 tisíc korun.

Zda v jeho rezignaci hrála teplická kauza roli, Blesku nepotvrdil ani nevyvrátil. Jen sdělil, že mediální tlak cítil a dotkl se i jeho rodiny. „Možná z toho mediálního hlediska, je to samozřejmě nepříjemné,“ řekl.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Bývalý hokejový brankář Milan Hnilička patřil k oporám reprezentace, za kterou odehrál 107 utkání (z toho dvě ještě za ČSFR). Členem reprezentace byl na devíti MS a třech OH. Byl i na soupisce týmu, který vyhrál olympijský turnaj v Naganu 1998 (do žádného zápasu však nenastoupil). Kromě olympijského zlata má tři tituly mistra světa (1999, 2001 a 2005), stříbro z MS 2006 a třikrát bronz z MS (1992, 1997 a 1998) a bronz z OH 2006. V roce 2000 slavil vítězství v American Hockey League (AHL) a má titul mistra ruské superligy (2008).

Po ukončení aktivní hráčské kariéry pracoval jako manažer hokejové Mladé Boleslavi, kde krátce působil i jako asistent trenéra. Poté byl manažerem reprezentační sedmnáctky, v sezoně 2016/17 byl asistentem generálního manažera české reprezentace a od srpna 2017 do března 2018 byl generálním manažerem národního týmu.

Jiřina Ratimcová ( 18. května 2021 09:57 )

Nikdy tam nemel lezt. Nerozumi tomu. Vypada to jako útěk od maleru. Buhvi, co zase vyplave.

jajas ( 17. května 2021 19:13 )

Skončil v NSA protože si chtěl "odpočinout". A když byl ještě i poslancem, tak to mu nevadilo? Poslaneckého mandátu se vzdal....a teď "najednou" je unavený a pouští i NSA? To ať vykládá svým děckám místo pohádky na dobrou noc....Prostě na to neměl, šel "na ruku" bossům a sám si taky přišel na pěkné prašule....blb

arid ( 17. května 2021 18:09 )

Tuší že to má Andrej za pár.

arid ( 17. května 2021 18:08 )

To mě napadlo, vidí že se to sejří, tak mizí.

arid ( 17. května 2021 18:06 )

Špičkoví sportovci dokázali!! poté si pošramotit hrabivou politikou pověst,,to je špatně!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa