Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Na koupák ještě v květnu, wellness v červnu: Svrčinová nastínila další rozvolnění v Česku

Aktualizováno -
13. května 2021
18:56
Autor: ČTK - 
13. května 2021
18:43

Venkovní bazény a přírodní koupaliště by se podle pověřené hlavní hygieničky Pavly Svrčinové mohly otevřít v pondělí 31. května. Vnitřní bazény a wellness 14. června, pokud se epidemická situace nezhorší. Řekla to na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Kolektivní sporty mají naději, že se už 24. května vrátí do hal. Vláda bude v pondělí projednávat návrh, aby se limit pro sportování uvnitř zvýšil na třicet lidí. Dohodli se na tom předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička a premiér Andrej Babiš na schůzce, které se účastnila i Svrčinová. 

Vláda v pondělí schválila, že 17. května se otevřou ostatní vnitřní sportoviště. Platit v nich bude limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy sportoviště. Ve skupině budou smět být maximálně dva lidé a nejvýše deset lidí celkem na sportovišti. Nutné bude dodržovat rozestupy alespoň dva metry, pokud nepůjde o členy jedné domácnosti.

Ztráty vnitřních sportovišť, bazénů a saun Česká komory fitness odhaduje na více než pět miliard korun. Z původních 3000 až 4000 firem a několika desítek tisíc živnostníků a pracovníků „na dohodu“ činnost kvůli zákazům ukončí až 25 procent z nich.

Vnitřní sportoviště patří k provozům, které jsou kvůli epidemii uzavřené nejdéle. Kvůli druhé vlně jim vláda fungování zakázala od 9. října. Krátce a s mnoha omezeními mohly otevřít v prosinci.

Naděje pro kolektivní sport

Blízko návratu je také kolektivní sport, ve hře je termín 24. května pro otevření hal, sportovat by mohlo až 30 lidí.

S povolením třiceti lidí uvnitř by se velikost skupin venku měla zvýšit na 50 lidí. Další uvolnění by mělo následovat znovu po týdnu. Návrh počítá s tím, že by od 31. května mohlo sportovat až sto lidí uvnitř a 200 lidí venku. Zároveň by měly být povoleny amatérské soutěže.

Všechno je podmíněno tím, že se nezhorší epidemiologická situace v Česku. „Když se čísla nakažených nezhorší, v pondělí by takový návrh mohla schválit vláda,“ napsal na twitter premiér. „Jde hlavně o děti, takže jsem rád, že se dohodli a my se budeme pomalu vracet k normálnímu životu,“ doplnil.

V amatérském sportu se vládní opatření proti šíření koronaviru zatím uvolňovala pomalu. Vnitřní sportoviště zůstávají pro veřejnost prakticky uzavřena. Aktuálně na nich mohou být maximálně dva sportovci do 18 let plus trenér. Od pondělka 17. května se limit zvýší na deset, ale budou muset být rozděleni do dvojic. Zároveň budou třicetičlenné skupiny venku platit pro organizované tréninky bez ohledu na věk.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 13. května 2021 21:48 )

vláda je tady od toho, aby organizovala boj s epidemií, když jsme na tom hůř než třeba státy Balkánu i západu, tak to špatně řídí, házet vinu na občany je jednoduché

Michal Snobl ( 13. května 2021 19:26 )

Svrčinová já se koupu na koupáku dvakrát v týdnu celoročně. Myslíte že budu čekat až mi dovolíte se vykoupat v chlorem nacpaných brčálníku.
Jděte už se zákazama a příkazama do ( ! )
ale velký ( ! )

Covid_19 ( 13. května 2021 18:51 )

Maďaři varují před indickou mutací, kterou mají na hranicích ( u nás již je), chystají se na opatření, Britové nyní řeší, co budou dělat, když se jim to tam tak šíří. Naše vláda zase slibuje ráj na zemi, nepoučitelní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa