Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Svrčinová promluvila o kolapsu na vládě: Může za to růžová pilulka, tvrdí šéfka hygieniků

Autor: trm, ČTK - 
12. května 2021
21:02

Před pěti týdny při jednání vlády zkolabovala a záchranka ji odvezla do nemocnice, kde si ji nechali na pozorování. Teď hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, co přesně se jí stalo. Pro CNN Prima News řekla, že za kolapsem je jediná „růžová“ pilulka.

Bylo 6. dubna navečer a k budově ministerstva zdravotnictví spěchala sanitka. Důvodem byl kolaps šéfky hygieniků Pavly Svrčinové. Nevolno se jí udělalo během jednání vlády, tehdy ještě kvůli horší epidemiologické situaci jednali ministři prostřednictvím videokonference. Zásah na Palackého náměstí u ženy ve věku Svrčinové potvrdili pražští tehdy  záchranáři. „Žena byla celou dobu při vědomí a po ošetření jsme ji transportovali do nemocnice,“ řekla tehdy Seznam Zprávám mluvčí záchranné služby Jana Poštová.

V nemocnici Svrčinová zůstala do druhého dne. „Je pravda, že je v nemocnici a není pravda, že by její stav měl nějakou přímou souvislost s tím, jak probíhalo jednání vlády,“  potvrdil hospitalizaci Svrčinové druhý den dnes již bývalý ministr Jan Blatný. O zdravotním stavu jako takovém ale Blatný mluvit nechtěl, aby neporušil lékařské tajemství.

Po pěti týdnech prolomila hlavní hygienička mlčení. „Patřím bohužel k lidem, kteří na některá analgetika reagují tak, jak jsem zareagovala já. Příčinou byla jedna růžová tabletka,“ řekla CNN Prima News. Po kolapsu zůstala ještě asi týden v domácím léčení.

Sedmapadesátiletá Svrčinová nastoupila v půlce března zatím jako pověřená funkcí hlavní hygieničky za odvolanou Jarmilu Rážovou. Od loňského ledna byla ředitelkou moravskoslezské krajské hygienické stanice. Chce zlepšit komunikaci úřadu s krajskými hygienickými stanicemi a zlepšit trasování. Na místo musí být podle služebního zákona vypsáno výběrové řízení.

Video  TK ministra zdravotnictví Jana Blatného, ministra školství Roberta Plagy a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa