Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Drsný vzkaz šéfa lékařů vládě: Promoření nás stálo desítky tisíc životů a zdevastovanou ekonomiku

Autor: Dagmar Machotová - 
12. května 2021
05:00

Český zdravotní systém obstál podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka v covidové zkoušce fantasticky. Systém přetížení zvládl, ale životem zaplatilo 87 zdravotníků. V rozhovoru pro Blesk Zprávy Kubek říká, že kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) zvolil cestu nepřiznaného promoření, která stála život tisíce lidí a zdevastovala českou ekonomiku. Teď je podle něj nejvyšší čas na stabilizaci zdravotnictví.

Pane prezidente, co říkáte na současné tempo rozvolňování? Podle stanoviska skupiny MeSES vláda rozvolňuje rychlejším tempem, než jak by si situace zasloužila. S ohledem na nové mutace a velmi pozvolně klesající reprodukční číslo, nehrozí nám další vlna? 

To riziko tady určitě je. Na druhou stranu roste počet očkovaných a hodně lidí nemoc už prodělalo. Ale pořád je tady minimálně polovina lidí, která nemá vůbec žádnou imunitu, a ta epidemie by se pořád mohla slušně rozjet.  

Další vlna by byla hrůza. My podporujeme ministra zdravotnictví, aby odolal těm nejrůznějším tlakům, které na něj jsou vyvíjeny a ty tlaky jsou ze všech stran. Samozřejmě chápu, že ta epidemie trvala dlouho a dlouho trvala i ta protiepidemická opatření. Tady je potřeba zmínit, že hned na začátku vláda podlehla velké průmyslové lobby a na přelomu února a března nezavřela ani na dva týdny továrny. A tuto zátěž si neseme pořád.

S ohledem na počet očkovaných to vypadá, že se Češi spíše promořili. Neoficiální čísla hovoří o tom, že nemoc prodělalo dvakrát více lidí, než uvádějí statistiky. Souhlasíte s tím?

Bohužel, zatím je víc lidí promořených než očkovaných. Strategie toho promoření, ať už vědomého, nebo nevědomého, připravila o život více než 30 tisíc lidí, zdevastovala ekonomiku, zejména ve službách, zničila kulturu a dětem na měsíce zavřela školy. Takže se nám to vůbec nepovedlo. Chtěli jsme ten virus přechytračit, ale prohráli jsme jak lidské životy, tak tu ekonomiku.

Jak by nemocnice zvládly případnou další vlnu?

Je třeba si uvědomit, že je tady pořád dost velká skupina pacientů, která není formálně v těch covidových statistikách, protože leží v nemocnici déle než 20 dnů a ze statistik vypadla. Takže ta situace je trochu horší, než jak ukazují čísla. Samozřejmě zdravotnictví nemůže fungovat v nouzovém režimu donekonečna. My už takhle jedeme osmý měsíc. Před námi je teď velký úkol dohnat zanedbanou prevenci a odloženou operativu. To poslední, co bychom teď potřebovali, je, abychom zase začali řešit covid a měnit normální oddělení na covidové jednotky.

Video  Arenberger v Epicentru: O rozvolnění v Česku i očkování. Kdy odložíme respirátory?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zůstanou v nemocnicích v nějakém počtu zachována "covidaria" pro případné další epidemie?

Cílem je vrátit nemocnice do původního stavu. Když se nám podaří eliminovat covid, není potřeba udržovat covidaria. Zdravotnictví musí umět pružně reagovat a s tím souvisí to, že se nelze na zdravotnictví dívat jen tím ekonomickým pohledem. Je to stejně hloupé jako říkat, že budeme platit hasiče, jen když hoří. Zdravotnictví musí mít nějakou rezervní kapacitu právě pro takové mimořádné situace. A jeden z důvodů, proč naše zdravotnictví v covidu obstálo, je ten, že se v uplynulých deseti letech podařilo zabránit nejrůznějším plánům na rušení nemocnic. Teď se nám ta "nadbytečná" a neefektivní lůžka hodila.

Jaká slabá místa zdravotnického systému odhalila epidemie a ta extrémní zátěž, která na ně byla vyvinuta?

Ta krize zdůraznila dlouhodobý problém a to je nedostatek personálu a chronické podfinancování. Zdravotnictví se tady dlouhodobě podceňovalo, politici se o něm často vyjadřovali jako o černé díře na peníze. Zdravotnictví ukázalo obrovskou odolnost, ale často za hranou toho, co lidé vydrží. Je potřeba zmínit, že 87 zdravotníků zemřelo. Ale zdravotnictví to dokázalo ustát. Nebýt toho nasazení zdravotníků, mediků a dobrovolníků, tak by umřelo mnohem více lidí. Takhle se je podařilo zachránit. Přesto je smutné, že Česká republika, bohatá země se slušnou infrastrukturou a vzdělaným obyvatelstvem, dopadla úplně nejhůře z celé EU. To je ostuda.

Máte nějaký plán na restrukturalizaci zdravotnictví?

Já teď prosazuji vytvoření plánu obnovy a stabilizace českého zdravotnictví. Je potřeba více investovat a to nejen do přístrojů, ale především do lidí, aby ta práce byla atraktivnější a perspektivnější pro mladé lidi. Kromě peněz jde i o pracovní podmínky. Propracovat se u nás k atestaci je časově mnohem náročnější než třeba v sousedním Německu, nemluvě o nástupních platech. První a zásadní krok je zvýšení platby za státního pojištěnce. Už jsem oslovil pana premiéra s výzvou, aby se od ledna příštího roku zvedla o 500 korun, to by mělo přinést asi 35 miliard korun. Pak je nutné jasně definovat, co budeme dělat dál. 

Pokud byste měl zhodnotit jedním slovem výkon zdravotnického systému v koronavirové krizi, jaké slovo byste použil?

Fantastický výkon. Bez debaty.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 12. května 2021 13:03 )

Největší vinu má laboratoř, která chemický virus vypustila. A je nějak klid, ani WHO a EU se nezajímá který stát to byl. Zajímavé ??????

ingmarie ( 12. května 2021 12:20 )

Spolěhám, že vy osobo, mu to jistě vyřídíte

Milan Šmid ( 12. května 2021 11:42 )

JÁ SI MYSLÍM ŽE ASI COVID 19 UDĚLAL PŘI PODVODECH S OCHRANÝMI POMŮCKAMI,TESTY ATD ASI NEJVICE MULTIMILIONAŘU ZA JEDINY ROK ATO OD ROKU 1989 !!!VĚŘIM JEDINĚ A HALVNĚ ODBORNIKŮM A TÍM NEJVĚTŠIM JE PAN PROFESOR BERAN !!!Kubek a jemu podobní by měli asi nést trestní odpovědnost pokud se objeví vedlejší účinky po očkováni !!!Očkovací látky jsou vždycky testovány několik let na myších krysách atd: Proč teď nejsou testovány ani na krysách ale na lidech !!!To jsme snad ve 40 letech ???

ingmarie ( 12. května 2021 11:41 )

Babiš se dnes zase fotil s Ahrenbergerem u dostavby dalších pavilonů IKEM !? Na tom ale nemá žádnou zásluhu . Měl by se fotit před hřbitovy .

bauta ( 12. května 2021 11:30 )

Kubek už zase jede ve smém módu prachy, prachy a ještě víc prachů. Kdy se začne konečně zajímat také o dodržování lékařské etiky, o empatii a slušné jednání s pacienty? Paternalistický vztah , kdy doktor a sestra vládnou a pacient je pouhé nic , které musí odložit vstupem do zdr. zařízení nejen boty a kabát ale i lidskou důstojnost , je stále těžce zakořeněný .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa