Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jen zlomek pozitivních žáků ve školách: Záchyt je nízký, PCR testy jsou lepší, přiznává Plaga

Autor: ČTK, simao - 
14. dubna 2021
22:14

Za první dva dny bylo podle ministerstva zdravotnictví testováno ve školách přes 372 000 žáků a téměř 149 000 zaměstnanců škol. Pozitivních případů byly nižší stovky, uvedl úřad v tiskové zprávě. Testování dětí ve školách antigenními testy a střídání prezenční výuky s učením na dálku po týdnech byly podmínkou pro to, aby se děti z prvního stupně základních škol mohly od pondělí vrátit do tříd. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) připouští, že PCR testování by bylo lepší. A pozastavil se nad nedávnými spekulacemi o svém konci v čele resortu.

Podle ministerstva zdravotnictví bylo v pondělí testováno 354 648 žáků a 138 766 zaměstnanců. V úterý se připojilo dalších 17 519 žáků a 10 727 zaměstnanců, kteří nebyli testováni v pondělí. Podruhé budou školáci i pracovníci škol testováni ve čtvrtek.

„Díky testování jsme schopni zachytit potenciální zdroje nákazy a zamezit tomu, aby se onemocnění nekontrolovaně šířilo v žákovské komunitě,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Sám ale už v pátek připustil, že přesnější než antigenní sady jsou testy metodou PCR, které se zpracovávají v laboratoři. Postupně by je tak měla laboratorní metoda nahradit. Také odborníci upozorňují, že antigenní testy jsou vhodné spíš pro lidi s příznaky na rychlé prokázání, jestli jsou nakaženi koronavirem.

„Záchyt pozitivních případů je v řádu nízkých stovek. Ministerstvo školství dlouhodobě říká, že PCR testování by bylo samozřejmě lepší. Přesto je dobře, že při postupném návratu alespoň tento způsob antigenního testování máme. I když neodhalí úplně vše, zvláště u těch asymptomatických žáků a učitelů, tak tyto testy určitě přispívají k bezpečnému prostředí,“ řekl pro iDNES.cz ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Svrčinová: Opatření měla smysl

„Nízké číslo zachycených pozitivních případů naznačuje, že dosavadní opatření měla smysl. Žáci přišli do škol z domácností, kde bylo riziko nákazy minimální,“ uvedla k tomu pověřená hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Podle kritiků mohou být ale malé počty zachycených nakažených důsledkem nepřesných testů.

Na hodnocení výsledků je podle statistiků příliš brzy. „Pro celkové vyhodnocení záchytů bude nutné vyčkat na uzavření dat minimálně za celý týden. Samotný efekt škol se může projevit nejdříve za deset dní, sdělil k tomu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Plaga o spekulacích o svém konci

Ministr Plaga nyní doufá, že se další žáci a studenti budou moci vrátit do škol do konce školního roku. Opět však přidává poznámku, že záleží na vývoji epidemické situace.

Plaga okomentoval v pořadu Rozstřel i spekulace o jeho odvolání, kdy se mluvilo o tom, že měl skončit společně s nyní již bývalým ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). „Tak člověka to samozřejmě nenechává klidným, to nebudu lhát,“ podotkl.

„Odborně mám velmi silný mandát. S panem premiérem jsme si informační věci vysvětlili. Měli jsme samozřejmě debaty ohledně návratových scénářů. A samozřejmě se lišíme v názoru na maturity, kde pan premiér drží pozici maturantů. A já to chápu, protože ta jejich psychická situace není vůbec jednoduchá. Ale znovu opakuji: Je to těžká situace pro všechny z nás. Takže mám pocit, že jak odborně, tak politicky důvěru mám,“ dodal Plaga.

Video  Prymula v Blesku kritizoval: Odvolání Blatného mělo přijít dřív. Co radil Zemanovi?  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

UFO1 ( 15. dubna 2021 05:32 )

PLaGa důvěru nepochybně má,spolu s Bartošem hrají roli hodného,prosadili nepřipravený návrat do škol a byli narozdíl od kůže tak hodní, že nevytirali p....., kůže hraje roli zlého, KOMEDIE

Piráti jsou proti antig.testum

frantacizek ( 15. dubna 2021 05:14 )

než antigeny, tak raději vůbec nic, pač Vás to mate i opačným směrem, může se tam objevit i falešná pozitivita a takový žák je vyloučen pak z face to face výuky. Jakmile se oteplí, dá se učit i v přírodě, ve světě se to běžně praktikuje nejen na vysokých školách. Pokud je areál školy dostatečně veliký, s kusem přírody, tak není důvod váhat. Já to tak dělávám se studenty běžně i v náročnějších předmětech jako mat/fyz, je-li už 15 stupňů a více..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa