Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rozvolňování v ČR: PES je mrtvý. Pokud budeme zlobit, budou respirátory i v létě, varuje Arenberger

Aktualizováno -
15. dubna 2021
00:01
Autor: Dagmar Machotová, simao - 
14. dubna 2021
05:30

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) upozorňuje, že o dalším rozvolnění budou rozhodovat data o šíření epidemie, odmítá proto sdělit jakékoliv přesné datumy, kdy se co rozvolní. Dřívější metodika PES podle něj vyvolávala v lidech frustraci z očekávání, která nebyla naplněna. Ve Sněmovně ministr varoval lidi, že pokud budou zlobit, budou respirátory povinné i v létě.

Petr Arenberger do funkce nastoupil ostatně s výzvou, aby na psa - protiepidemický systém PES - lidé zapomněli. Tedy nikoli na psa ve své boudě, ale na barevné tabulky svého předchůdce.

Jeho postoj překvapil epidemiologa a šéfa mezioborové skupiny MeSES Petra Smejkala, podle kterého by vláda měla mít nějaké vodítko.

Ministrův nový plán: Cesta balíčků

„Novému systému už nebudeme říkat PES, spíše to budou jednotlivé balíčky, které připravíme nejen s epidemiology a lékaři, ale i s představiteli jednotlivých resortů,“ upozorňoval ministr Arenberger a dodal, že o uplynulém víkendu už proběhla první jednání s resortem průmyslu a obchodu. „Nechtějte od nás vědět, co uděláme za dva týdny. Nevíme, jak bude vypadat epidemiologická situace,“ řekl Arenberger.

Vláda se při svých rozhodnutích bude nyní řídit komplexem parametrů, které určují vývoj epidemie. Ministr zmínil počty hospitalizovaných, týdenní incidenci nebo také počet lidí, kteří infekci covid-19 už prodělali, a průběh očkování. „Musíme posuzovat epidemiologickou situaci komplexně a podle toho postupovat,“ uzavřel Arenberger.

Video  Jak se změní pravidla pro sport? A další novinky u pandemie oznámil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) po jednání vlády  - abl
Video se připravuje ...

Smejkala ministr překvapil

„My jsme se podíleli na systému PES, který byl k mému překvapení zrušen. Nějaké vodítko bychom mít měli a je asi jedno, jestli mu budeme říkat PES nebo kočka,“ řekl Blesk Zprávám epidemiolog Smejkal.

Podle něj je stále tím nejdůležitějším parametrem sedmidenní incidence, tj. počet případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. „Při počtu 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel za sedm dní můžeme rozvolňovat, to opakujeme pořád dokola. O úplném rozvolnění lze uvažovat při hodnotě 50,“ uzavřel Smejkal.

O rozvolňování mluvil ministr Arenberger následně i ve středu ve Sněmovně. „PES, který byl tak glorifikován a pak tolik kritizován, ve čtvrtek poté, co unikl odněkud z koše z ministerstva a dostal se do médií v naprosto nezpracované formě, byl celkem hodně diskutován a myslím, že úplně zbytečně,“ podotkl Arenberger, který pro další postup v rozvolňování zmínil heslo „PES ne, ale balíčky ano“.

Arenberger: Když budete zlobit...

Ministr zdravotnictví přitom odmítl komentovat data, kdy by mohlo k jednotlivým rozvolněním v různých oblastech skutečně dojít. „Já vám nechci říkat žádné datum, a má to dvě logiky, nechci dělat nějaké přehnané naděje, že se nám něco podaří přesně za čtrnáct dní, protože my nemáme proti sobě nepřítele, který je mechanický stroj, ale je to celkem inteligentní virus, který je schopen mutovat a trošku si s námi hraje. Existuje tam celá řada dalších variabilních faktorů (...) Záleží na tom, jestli tomu viru umožníme, aby se mezi námi šířil nebo nešířil,“ upozorňoval poslance nový ministr.

„Pokud budeme chytří a řekneme mu, aby se mezi námi nešířil, tak si třeba užijeme krásné prázdniny. Když teď budeme zlobit, tak prostě o prázdninách budeme dál nosit respirátory, bude nám teplo, budeme nadávat, budeme mít vyrážky na obličeji a budeme nadávat na Ministerstvo zdravotnictví, že to vymyslelo špatně. Ale to je asi normální, my to tak bereme. Jenom na to upozorňuji, že záleží jenom na nás, jestli se nám to podaří,“ vzkázal Arenberger.

A odmítal dál prozradit jakákoliv data. „Další konkrétní dotazy od občanů. Kdy odhadem dojde k otevření fitness center? Jak říkám, data a nikoliv datumy. To platí i pro další otázky. Kdy dojde k otevření zahrádek restaurací, jejich vnitřních prostor? Kdy dojde k otevření obchodů s oblečením a dalších služeb? Které ročníky škol se nestihnou do konce školního roku vrátit zpět do režimu prezenční výuky? Kdy dojde k obnovení praktické výuky? Tam možná nějaká vlaštovka je, protože o tom už jsme mluvili. Ale zase vám řeknu, že je to jedno z nejbližších balíčkových opatření, ale určitě vám neřeknu, jestli to bude dnes, zítra, za čtrnáct dnů, nebo za měsíc,“ vzkázal Arenberger.

Prymula vidí naději na zahrádky

Vpořadu Epicentrum přitom epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že je Česko v situaci, kdy čísla sice ještě neumožní masivnější rozvolňování, ale na přelomu dubna a května by se při stávajícím trendu mohly otevřít zahrádky restaurací nebo kadeřnictví.

„Na přelomu dubna a května bychom mohli za předem jasně definovaných podmínek uvažovat o otevření zahrádek,“ řekl Prymula. Vyloučil, že by lidem jako „vstupenka“ do restaurace sloužil negativní výsledek testu na koronavirus, protože by na to nestačily testovací kapacity. 

Video  Prymula v Blesku kritizoval: Odvolání Blatného mělo přijít dřív. Co radil Zemanovi?  - Blesk
Video se připravuje ...

Bezpečná provozovna jako cesta do normálu

Pro návrat k podnikání chystá Hospodářská komora (HK) projekt s pracovním názvem „bezpečná provozovna“. Informaci Blesk Zprávám potvrdil viceprezident HK Zdeněk Zajíček: „Bezpečná provozovna bude platforma, která bude specifikovat bezpečnostní standardy v jednotlivých provozech. Jiné hygienické standardy platí v hotelích, jiné v restauracích, jiné v kadeřnictví.“ 

Podle Zajíčka bude záležet na podnikatelích, zda se do projektu zapojí a budou ochotní přijmout definované standardy. „Chceme tímto projektem obnovit důvěru lidí a bezpečnost podnikatelů,“ doplnil Zajíček. 

Zapojení státu bude spočívat ve vytvoření unikátního QR kódu, který v sobě bude obsahovat informaci, zda je občan očkován, prodělal infekci covid-19 nebo má platný antigenní, případně PCR test. 

„Na tomto projektu pracujeme se státem, konkrétně s NAKIT (Národní agentura pro komunikační a informační technologie) a ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky), s panem Duškem a s panem Dzurillou. Dohodli jsme se, že naše systémy spolu budou umět komunikovat v testovacím provozu na přelomu dubna a května,“ vysvětlil Zajíček. Celý systém bude mít podobu aplikace v mobilním telefonu a v plánu je napojení na zelené covid pasy, které chystá Evropská unie. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

apple ( 15. dubna 2021 15:09 )

Proč je smazán můj příspěvek ? To je tajný, že je nový ministr bukvice ?

Ksel ( 15. dubna 2021 12:54 )

Egomaniakální Arenberger zůstává ve svém jádru tvárný jako plastelína a hlavně bude vládou Babiše zúročena jeho nadstandardní konformita. Arenberger je mrzká přízemní duše a prodejná lokajská potvora. Arenberger se vždy vezl tam, kde mu kynul osobní prospěch. Za sebe slibuji, že v létě nebudu nosit respirátor, protože nejsem respirátorový fetišista a ani člověk zahlcený svým abnormálně zbytnělým egem jako Arenberger.

ho.no ( 15. dubna 2021 10:37 )

ste dobrej,že to ještě dáváte,...

ho.no ( 15. dubna 2021 10:35 )

Babiš tak dlouho hledal,až ho našel,...absolutně posluš­ného,­neroz­volňo­vací­ho a totálně mimo ministra.Zbytečně se těšíte na jaro,léto bez roušek.Budeme naopak chodit v respirátorech,10m od sebe a na nákup budeme muset mít test samozřejmě negativní. Na dovolenou pojede jenom Babiš s Mončou a pár jeho vyvo­lenýc­h,..­.bohu­žel jinak to nevidím.

krtek. ( 15. dubna 2021 05:48 )

respirátory v létě bude řešit jiný ministr zdravotnicví než Arenberger

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa