Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Úbytek dělníků, změny plánů, větší konkurence: Šéf stavební firmy přiblížil dopady covidu

Autor: ula - 
13. dubna 2021
05:30

Ondřej Wachal letos převzal otěže rodinné stavební firmy, kterou jeho otec vybudoval před třiceti lety. Ondřej přebírá firmu v obtížné době, kdy je pro řadu odvětví budoucnost ve znamení nejistoty. I když nemá zatím o zakázky nouzi, kvůli pandemii přišla firma o zahraniční dělníky a podle Ondřeje už je nyní znát, že práce ubývá a o zakázky se uchází víc konkurentů, než bylo zvykem dříve. Blesk Zprávám Ondřej Wachal řekl, jak se musel v nové pozici vypořádat s testováním zaměstnanců, zákazem cestování mezi okresy a jak koronavirus mění stavební zakázky.

Jako každá firma musíte nyní preventivně testovat své zaměstnance. Připravovali jste se na testování už předtím, než ho vláda zavedla povinně?

Už dříve jsme o tom přemýšleli, ale bohužel tehdy nebyly žádné testy schválené pro samotestování, a tudíž bychom nebyli schopni testy správně provádět. Jakmile začaly být dostupné testy ze slin nebo z přední části nosu, už jsme je nakoupili, což bylo dříve, než to vláda zavedla povinně.  

Sehnali jste testy bez problémů, šlo to hladce?

Pro nás ještě relativně ano, protože jsme tu objednávku dělali ještě dříve, než povinnost nastala. Jakmile jsme pak ale řešili doručení, platby a tak podobně, tak už jsme se místy ani nemohli s dodavatelem spojit, jak byl totálně zahlcený. My jsme ale testy dostali včas.

Máte přes sto zaměstnanců po celém Česku, ale i Slovensku, jak jste testování řešili?

Trochu složitější byla distribuce, protože máme stavby po celé zemi, takže jsme to museli rozdat vedoucím pracovníkům, kteří to pak rozdávali na všech stavbách. Pak samozřejmě musíme mít vyčleněného člověka, který shromažďuje výsledky testů a drží o nich přehled. 

Co vám dělá při testování největší problémy?

Teď to u nás běží poměrně hladce, měli jsme jenom menší potíže s tím, že balení testů jich obsahovalo méně, než mělo, jiné zase více, ale procesně jsme to, myslím, zvládli nastavit poměrně rychle. To samotné testování je relativně v pohodě, tím, že děláme testy neinvazivní.

Spíš vidíme jako otázku to, jak jsou ty testy opravdu funkční, protože už se nám objevil i případ, kdy byl kolega podle testu negativní, nicméně nebylo mu dobře, tak raději podstoupil i PCR test a vyšel mu pozitivní. Proto zvažujeme, že by se to mělo dělat častěji, že bychom zavedli testy dvakrát týdně. Znamenalo by to sice větší finanční i administrativní zátěž, ale umožnilo by to odhalit více pozitivních případů.   

Ondřej Wachal převzal rodinnou stavební firmu po svém otci Ondřej Wachal převzal rodinnou stavební firmu po svém otci | VW Wachal

Lepší ve firmách testovat, než je zavřít

Myslíte, že testování ve firmách je správný krok? 

Je to rozhodně lepší, než ty firmy zavřít. Pro nás je to samozřejmě lepší varianta, jenom mám, jak už jsem říkal, obavy z kvality testů. To opravdu nedokážu posoudit, jak moc přesné jsou. 

Myslíte, že je u vás testování složitější než u jiných firem? 

V prvé řadě nemáme lidi na jednom místě, takže musíme testy nějakým způsobem distribuovat po stavbách, s tím se pojí i administrativa okolo sdílení a schraňování výsledků testů z pohledu GDPR. Nemáme to zkrátka jako ve velkých fabrikách, kde si mohou dovolit vytvoří speciální tým, který se bude starat jenom o testování a vše s ním spojené. 

Problém vidím spíš v tom, že na stavbách se mnohdy naši zaměstnanci potkávají s lidmi z jiných, menších firem nebo se živnostníky, kteří tu povinnost testovat se nemají (od 6. dubna už ano, pozn. red.) a tím pádem si říkám, jaký to má vlastně efekt. Nicméně teď by se už měly začít testovat i menší firmy a snad se to tím pádem srovná. 

Odmítnul nějaký zaměstnanec testování?

Zatím se nám to nestalo. Pokud ano, tak ho zkrátka nepustíme na pracoviště – buď by si vzal dovolenou, nebo by se podle našeho výkladu jednalo o překážku na straně zaměstnance. Pořád jsme ale rodinná firma a všichni se známe, tak věřím, že i kdyby měl někdo s testováním problém, tak bychom se byli schopní nějak domluvit. 

Úbytek zahraničních pracovníků

Jak to vypadá ve vaší firmě v době koronavirové? Pandemie je už s námi rok. co se u vás ve firmě všechno muselo změnit a přizpůsobit situaci? 

V první řadě nám ubylo zahraničních dělníků, což se nám ale podařilo vykrýt těmi českými. Možná tomu pomohlo i to, že ubyly soukromé zakázky, firmy například v automobilním průmyslu jich nezadávaly tolik, a tím pádem bylo na trhu více volné pracovní síly. 

Některé veřejné zakázky také stát zrušil, jiné se zpožďují - zvlášť v oboru zdravotnictví. Například jedna ze zakázek, kterou jsme vysoutěžili, se týkala výstavby nové části nemocnice, ale zatím tam nemůžeme nic dělat, protože v těch místech nyní stojí covidové centrum a výhledově tam možná bude i centrum očkovací. 

Také jsme se naučili více věcí dělat online. Různé firemní schůzky a porady, na které jsme se dříve sjížděli z celé republiky na jedno místo teď děláme elektronicky, což ušetří spoustu času. 

Mrzí mě ale, že se nemůžeme potkávat se zaměstnanci na nějakých společných akcích, v posledních letech jsme si na tom hodně zakládali. Už minulý rok nebylo nic, letos slavíme 30 let od založení a je otázka, jestli to vůbec nějak oslavit budeme moct. 

Jaké zakázky nejvíce ubyly?

Hlavně těch soukromých ubylo, to je hodně znát. Zostřuje se také konkurence, protože když ubývá práce v jedné části stavebnického oboru, tak se firmy přesouvají do jiných a tam je pak větší boj. 

Covid mění plány: Místo oční kliniky oddělení JIP

Jak vlastně probíhají stavební práce během pandemie?

Probíhají víceméně stejně jako dříve, jenom je s fungováním obrovská administrativa. Poslední dny mám pocit, že nedělám nic jiného, než podepisuju potvrzení celé firmě, aby lidi v pondělí mohli vůbec vycestovat za prací. Já sám jezdím po celé republice a na každou cestu potřebuji nějaké prohlášení, kontakty, za kterými jedu a podobně. Nestalo se nám však, že by se nám někdo nedostal na stavbu, v tomhle ohledu fungujeme normálně dál (rozhovor vznikl ještě v době tzv, okresního lockdownu, poz. aut.).

Změnila se během pandemie nějak podoba vašich zakázek? Chtějí lidé teď něco jiného než před pandemií a co konkrétně? 

Myslím, že zatím je na nějaké zásadní změny ještě příliš brzy. Ale je pravda, že jsme se setkali s nějakými dílčími změnami například u projektu jedné z nemocnic, kterou budeme stavět. Tam teď nově investor plánuje, že by oční oddělení téměř úplně ustoupilo oddělení intenzivní péče, aby bylo více prostoru pro lůžka. Takže je znát, že nemocnice už ta současná situace ovlivňuje. 

Práce ubyde, na zdražování nebude prostor

Jak to vidíte se stavebnictvím po době koronavirové - jaké jsou podle vás výhledy do budoucna? Budete zdražovat své služby?

Je to všechno otázka toho, kolik bude práce, já se trochu obávám, že práce ubyde a tím pádem pro zdražování nebude prostor. Tady strašně záleží, jak se zachová stát, protože ten je u těch větších staveb, na které se zaměřujeme, pořád dominantní investor ve stavebnictví. Takže se může stát, že firmám, které se teď soustředí na dopravní stavby, ubyde zakázek a vrhnou se více například do pozemního stavitelství.

Spíš čekám ostřejší konkurenci, a ta vždy tlačí ceny dolů. Velmi záleží, jak se po pandemii zachová stát, pokud stále bude platit, že se z krize proinvestujeme, tak by to nemuselo být tak bolestivé, i když chápu, že k nějakým škrtům nejspíše dojde. Hlavně se však nesmí stát, že se zastaví příprava a projektování staveb, protože to může mít za důsledek obrovská zdržení a zastavení celého odvětví. To se ostatně ukázalo po poslední ekonomické krizi, kdy se přesně tak vše zastavilo. 

Snažíme se na to ale připravit, hlavně tím, že se pouštíme do jiných typů staveb, než jsme dělali doteď (pozemní stavitelství), jako jsou opravy mostů, kanalizací a podobné projekty. Chceme trošku rozšířit náš záběr mimo to klasické pozemní stavitelství, ať ta firma stojí na více nohou. 

Video  Jak se změní pravidla pro sport? A další novinky u pandemie oznámil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) po jednání vlády  - abl
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa