Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Testování ve firmách je vysoce efektivní, míní experti. Chtějí ale častější odběry

Autor: ČTK, sova - 
22. března 2021
18:50

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), kterou vede epidemiolog Petr Smejkal, považuje testování na covid-19 ve firmách za vysoce efektivní. I jedno procento nakažených mezi testovanými může podle ní znamenat tisíce případů. Jako zlepšení v pondělí zveřejněné tiskové zprávě MeSES navrhuje zvýšit frekvenci testování antigenními testy na dvakrát za týden nebo dát jako alternativní možnost méně častý PCR test. Ani pro jedno z těchto řešení se nicméně vláda v pondělí nerozhodla.

Povinnost testovat zaměstnance vláda firmám a úřadům postupně podle velikosti ukládala od začátku března, na testy budou přispívat zdravotní pojišťovny.

Podle Smejkala je třeba v testování dál pokračovat. „Má jednoznačně pozitivní vliv na omezení šíření viru v populaci,“ uvedl. Firmy podle průzkumů hlásily nejčastěji mezi 0,75 a 1,5 procenta pozitivních. Jednoprocentní podíl pozitivních rozhodně členové MeSES nepovažují za nízký a nedá se podle nich interpretovat tak, že výskyt nákazy v daném prostředí je malý.

Až klesne počet případů covidu-19, bude ministerstvo zdravotnictví uvažovat o náhradě antigenních testů ve firmách PCR. Dostatečnou kapacitu má zajistit hromadné zpracování.

Méně než 10 000 pozitivních bylo jen v pátek

Pokud se takto šíří nákaza v celé zemi, odpovídalo by to v každou chvíli přes 100 000 nakažených a přírůstkům nákaz přes 10 000 případů za den,“ napsali v tiskové zprávě. Za minulý týden bylo podle dat ministerstva zdravotnictví méně než 10 000 pozitivně testovaných denně jen v pátek, v sobotu a neděli. Nejvyšší přírůstek bylo úterních 14 022 případů.

Jako jednoduché měřítko, co je efektivní a co méně, si můžete sami spočítat, kolik stojí odhalit a izolovat jednoho nakaženého pomocí testů a kolik stojí stejné omezení přenosu nákazy pomocí plošných opatření,“ vysvětlil člen skupiny Jan Kulveit, který se věnuje modelování globálních rizik na univerzitě v Oxfordu.

Dotace 60 korun na jeden test

Pokud by se ve firmách podařilo odhalit půl procenta nakažených a test stál 100 korun, náklady na jednoho nakaženého by byly 20 000 korun. Spolu s náklady na nemocenskou a izolaci tak jde řádově o desítky tisíc korun. „Oproti tomu když si spočítáte náklady plošných opatření, tak nás stejný výsledek stojí spíše vysoké stovky tisíc až miliony korun,“ dodal. Zatím je ale podle něj nutné mít jak plošná opatření, tak testování. Do budoucna ale bude možné díky testování zákazy zmírnit.

Kvůli omezené citlivosti antigenních testů doporučují členové skupiny zvýšit frekvenci minimálně na dvakrát týdně. Alternativou by mohl být PCR test jednou za týden nebo za deset dní. Podle ekonoma z CERGE-EI Štěpána Jurajdy by bylo třeba pro různé metody testování srovnat dotační podmínky. V současné době mohou podniky jednou za měsíc požádat zdravotní pojišťovny o úhradu 60 korun na jeden test.

MeSES také apeluje na posuzování kvality testů a kvality odběru. Doporučuje, aby pro plošné testování zaměstnanců byly použity pouze testy s nezávisle laboratorně ověřenou citlivostí. Odběry by měli provádět proškolení lidé, nemusí jít nutně o zdravotníky. „Proužek indikující pozitivitu na antigenním testu se někdy zabarví jen velmi slabě. I takový výsledek je ale třeba brát jako pozitivní. Testy často nejsou dost citlivé na to, aby se pozitivní výsledek projevil jako jasný tmavý proužek,“ doplnila viroložka Ruth Tachezy.

Video  Hamáček: Rozvolníme, až vyprázdníme špitály. Hřib vládě vytkl ztrátu důvěry  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa