Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus ml. končí: Zmínil „ďábelský plán“, zažil vyhazov i hádky. Jeho otec tasil pochybnost

  • Autor: Jakub Veinlich,ČTK - 
    Aktualizováno -
    24. 3. 2021
    14:17
    24. 3. 2021
    05:20

    Václav Klaus mladší vyčníval v politice především svým vystupováním a svými nápady. Navrhoval například tresty za mazání příspěvků na sociálních sítí, za název pro svou novou stranu nabízel litr rumu. A v říjnu 2019 mu lidé věřili nejvíc ze sněmovních lídrů. Teprve nedávno představil syn bývalého prezidenta volební spolupráci se Soukromníky a Svobodnými. Nyní ale oznámil, že v politice končí a už nebude kandidovat. Otec ho chce ale ještě „zlomit“.

  • 1.Nechtěné volební dítě

    Říká se, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Václavu Klausovi mladšímu se to stalo. Dvakrát vstoupil do ODS. Poprvé v roce 2002, aby ji po sedmi letech na protest proti tehdejšímu předsedovi Mirku Topolánkovi opustil. V roce 2016 se vrátil a byl v Praze v barvách strany, kterou zakládal před 30 lety jeho otec, zvolený poslancem. Dostal druhý nejvyšší počet hlasů.

    Své zvolení ale slavil jen s částí zvolených poslanců. Především Janem Skopečkem a Vojtěchem Munzarem.

    Václav Klaus mladší byl v ODS po volbách v roce 2017 trochu nechtěné dítě. Už když se objevil na kandidátce v Praze, nebyli ve straně všichni nadšení. Pro jeho ostré názory ho občanští demokraté nakonec také před dvěma lety, v polovině března 2019, vyloučili ze svých řad.  

  • 2.Vyhazov z ODS

    Nejdříve ho vyzval k odchodu poslanecký klub ODS. Výzvu vydal poté, co Klaus přirovnal schvalování zákonů ve Sněmovně kvůli předpisům Evropské unie k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Poslanci ODS označili výrok za nepřijatelný a distancovali se od něj. Klaus připustil, že jeho příměr byl možná „příliš drakonický“, ale řekl, že výzvě nevyhoví, a pokud bude vyloučen, obrátí se k voličům. Vedení ODS poté Klause vyloučilo ze strany, čímž skončil i v poslaneckém klubu ODS. Po straně pak požadoval Klaus junior 300 tisíc korun

    Video  ODS vyhodila Klause mladšího. „Nereagoval ani na žluté karty,“ řekl Fiala  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

    Syn bývalého prezidenta si nakonec založil vlastní politický projekt Trikolóra, do kterého za ním z ODS přešla také poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková. Aktivní byl přitom před tím především na svém facebookovém účtu. Tam lidi například vyzval, aby mu posílali nápady, jak by se nový politický subjekt mohl jmenovat. Vítězi slíbil láhev rumu. 

    Teď bývalý ředitel soukromého gymnázia oznámil, že ve vysoké politice končí, na podzim už nechce kandidovat do Sněmovny a vedení „svého“ hnutí předá někomu jinému. Původně přitom mluvil o tom, že v politice skončí tehdy, pokud Trikolóra neuspěje na podzim ve volbách

  • 3.Slova o ďábelském plánu

    Jestli je to definitivní bouchnutí politickými dveřmi, ale zatím není úplně jasné. „Prezident Klaus by odchod svého syna z politického života považoval za velkou ztrátu pro českou politiku. Pokusí se jej přesvědčit, aby vše ještě uvážil. Mnoho lidí mu důvěřuje, včetně jeho otce,“  řekl Blesk Zprávám Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

    Video  Klaus mladší: Do podzimu zhubnu pět kilo a založím stranu  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

    Nechuť kandidovat přitom Klaus mladší oznámil na svém facebookovém účtu jen pár dní poté, co jeho otec vyzval k volebnímu spojenectví Trikolóry s hnutím SPD Tomia Okamury.

    „To netuším. Rozhodně to ale není součást nějakého ďábelského plánu, nebo tahu. Je to skutečně mé osobní rozhodnutí,“ odmítl Klaus mladší v rozhovoru pro Blesk Zprávy, že by jeho rozhodnutí nějak souviselo s přáním otce.

    Ještě na začátku března přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by se Klaus chystal z politiky a ze svého hnutí, nejmladšího v současné Sněmovně, odejít. Oznámil totiž uzavření dlouhodobé spolupráce se Soukromníky a Stranou svobodných občanů. „Jsem rád, že se spojují tři nesocialistické strany, které vidí řešení ve staré dobré demokracii, v kapitalismu, v národním státu,“ komentoval tehdy spojenectví před budovou Sněmovny Klaus mladší.

    Trikolóra přitom patří k uskupením, která hlasitě protestují proti vládním covidovým opatřením. Klaus mladší se objevil například na protivládní demonstraci na pražském Staroměstském náměstí. Podobně smýšlí i jeho otec, který na veřejnosti záměrně nenosí roušku. Od hygieniků za to dostal pokutu, kterou rozporuje. Nedávno prodělal také covid. 

  • 4.Převrat v Trikolóře? 

    Že se v Klausově hnutí něco děje, začalo prosakovat na veřejnost letos v lednu. Část členů Trikolóry vyzývala svého předsedu k odstoupení kvůli údajnému porušování stanov a zásahům do programu a kandidátek bez projednání se straníky. Část členů například protestovala proti dosazení bývalé poslankyně Terezy Hyťhové , která přešla do Tikolóry z SPD, do čela krajské kandidátky. Klausovo hnutí tak opustila například jeho mluvčí i dva krajští lídři. 

  • 5.Překvapený otec

    Za rozhodnutím Václava Klause mladšího odejít z čela Trikolóry nebyly jen osobní důvody, obává se bývalý prezident a jeho otec Václav Klaus starší. Naznačuje to podle něj večerní vyjádření vedení hnutí. Dodal, že Trikolóra se svého zakladatele neměla tak snadno vzdát. Uvítal, že jeho syn bude pokračovat jako poslanec. Klaus to uvedl v prohlášení, které ČTK poskytl Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

    Bývalý prezident v úterý uvedl, že by odchod svého syna z politiky považoval za velkou ztrátu. Dodal, že se synovo rozhodnutí ještě pokusí zvrátit. V dnešním prohlášení poznamenal, že důvodem snahy změnit názor Klause mladšího je i to, že se Česko nachází v mimořádně nebezpečné politické situaci. „Naše země směřuje k podzimním parlamentním volbám, jejichž výsledky mohou znamenat, že se již nikdy nevrátíme k normálnímu životu. Hrozí, že naší zemi zbyde jediná volba: buď Babiš, anebo neomarxističtí Piráti,“ uvedl Klaus starší.

    Dodal, že ho večerní prohlášení vedení Trikolóry „velmi nepříjemně překvapilo“. „Naznačilo, že za rozhodnutím mého syna nebyly jen důvody osobní. Trikolóra se svého zakladatele - v kontextu vážnosti doby - nesměla tak snadno vzdát,“ poznamenal. Za nadějnou zprávu považuje, že jeho syn bude i nadále pokračovat ve své práci ve Sněmovně.

  • 6.Útok na političku

    Jak se blíží volby, atmosféra houstne i mezi politiky. Vulgární slova padají hlava nehlava. Poté, co předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila Trikolóru za extrémistické hnutí, nebral si k jediné sněmovní předsedkyni Klaus junior servítky. „Paní Pekarová je trochu hloupější a nepopulární, takže se na ni vždycky dobře útočí. Nereagujeme zase na každého,“ řekl Klaus loni v září v rozhovoru pro MF Dnes. 

    Pekarová ho popudila slovy, že by TOPka do koalice s Klausovým hnutím rozhodně nešla, označila ho za extrémistické. „TOP 09 jednoznačně nejde do koalic nikde, ani na komunální úrovni, s komunisty a extremisty, takže s SPD a Trikolórou. To jsou strany, které s námi nemají nic společného, které vidí svět úplně jinak,“  řekla Pekarová tehdy v rozhovoru pro Tn.cz. 

    Zastání přitom našla u čestného předsedy TOP 09 nejstaršího poslance Karla Schwarzenberga„Někteří házejí Václavy Klause st. a ml. do jednoho pytle. Omyl. Václav Klaus st., se kterým jsem měl mnoho rozporů, byl vždy zdvořilý. Václav Klaus ml. však zaútočil na Markétu Pekarovou Adamovou tak, jak v Evropě nebylo zvykem vyjadřovat se vůči ženám. Prostě sprostě nadával dámě. To je velký úpadek syna,“ podotkl kníže.

  • 7.Vtip s Romem

    Za jedinou noc nacisté v Osvětimi zplynovali víc než 3000 Romů. Zejména žen, dětí a starých lidí. Uctění obětí romského holokaustu pojali politici loni v srpnu různě. Poslanec Václav Klaus ml. to schytal za údajně rasistický vtip a pak se bránil. Spory jsou hlavně kolem vyvěšování romských vlajek.

    V den tragického výročí sdílel Klaus vtip, ve kterém hraje roli mladý Rom ve školní lavici. Klaus se nejprve „schoval“ za to, že 1. září je už za dveřmi a vtip přidává jen jako pozdrav učitelům. Jenže to mu lidé moc nevěřili.

    „Mně to přišlo jako učitelský vtip, kluka jsem bral jako žáka a vůbec mě nenapadlo rasisticky zkoumat, jestli má náběh na tmavší knírek nebo co,“ komentoval tehdy bývalý učitel a poslanec své vtipkování. Možný rasismus odmítl, stejně jako smazání příspěvku. 

    „Kdyby to říkala zrzavá holka – tak by to byl dobrý vtip a takhle ne, nebo co? Fakt to nebudu mazat, kde to žijeme?“ dodal.

  • 8.Táhni s fotrem do p*dele

    V roce 2019 zažíval horké chvíle Václav Klaus mladší na pražské Národní třídě. Při oslavách výročí Sametové revoluce na něj lidé pokřikovali: „táhni s fotrem do p*dele.“ Stal se tak patrně nejhlasitěji vypískaným politikem a před rozlíceným davem odnášel v náručí svou malou dceru.

    Jeho odpůrci přidali ale i další peprné výrazy. Tam, kde se před léty střetli studenti s pohotovostním plukem VB, tentokrát směrem ke Klausovi mladšímu směřovalo i „Putinova d*vka“ či „Zrádci“ a další nadávky.

    „To jste teda demokrati, veliký demokrati,“ bránil šéfa Trikolóry jeden z jeho příznivců. A zastání našel Klaus tehdy i od svého politického oponenta ze Sněmovny, Dominiky Feriho z TOP 09. 

  • 9.Pokuty za mazání příspěvků i pojídač plastů

    Výroky a nápady, kterými by zaujal, Václav Klaus během své kariéry poslance nikdy nešetřil. Upozornil na sebe například i nápadem trestat pokutami mazání příspěvků na sociálních sítích. Pro právnické osoby navrhoval pokuty až 50 milionů korun. Nápad se ale příliš neujal a před dvěma lety nenašel ani pochopení mezi jednotlivými ministerstvy. 

    Během svého poslaneckého mandátu ale Klaus hýřil také vtipnými výroky. Například v momentu, kdy poslanci rokovali o vyšších spotřebních daních na cigarety a alkohol. „Umíte taky něco jiného, než zvyšovat daně? To není pohádka Pyšná princezna, uhlíři zaplať, to je Česká republika (...) Kam až chcete ty spotřební daně zvyšovat?“ Rozčílil se nejdříve Klaus a hřímal, jestli skutečně vláda chce, aby krabička cigaret stála 200 korun. 

    Klaus ml. kritizoval „šponování daní“, upozorňoval, že nikdy nepodpoří žádný zákon, který zvyšuje daně, ale podpoří všechny ostatní. Poslanec Pirátů Radek Holomčík připomněl dřívější Klausova slova, že nepodpoří žádný zákon, který přijde z EU. „A co když přijde nějaký zákon z EU, který povede ke snižování daní?“ ptal se Holomčík. Klaus ml. kontroval: „Jestli přijde zákon z EU, který sníží daně, tak sežeru tu hlasovací kartičku (plastovou, pozn. red.) nejdříve, než budu hlasovat.“

  • 10.Šmejděníčko u Livie

    Čas od času dává Klaus mladší nahlédnout i do své politické rodiny. Zveřejňoval fotky ze Sněžky, kterou vždy v srpnu zdolává i jeho otec. Stejně tak i komentoval průběh nákazy koronavirem u bývalého prezidenta. 

    Hitem internetu se ale staly také fotografie z uklizeného bytu bývalé první dámy a Klausovy maminky Livie a bývalého prezidenta. 

    „Maminka má ráda naklizeno, ale teď to bylo opravdu tak, že vyklidila naskladněné věci, tak jsem jí říkal, že je to jako v klícce a z nějakého magazínu,“ komentoval v roce 2019 na podzim Klaus uklizenou „klícku“ u svých rodičů. 

marmat ( 24. března 2021 14:13 )

Táta už ho zlomil a "dorubal" .....svými narcisticko-egoistickými kousky !

MAMKA2316 ( 24. března 2021 13:19 )

KLAUS BY MĚLSÁM VZTOPIT DO ŠLACHTOVÉHO HNUTÍ NEBO DO SPD !!!ALE JEN STĚMI CO JÍM STOPROCENTNĚ VĚŘI !!! KDO UŽ PROŠEL PŘES DRUHOU STRANU TAK BY TAM NEMĚL CO DĚLAT

UFO1 ( 24. března 2021 08:42 )

Bylo by lepší,kdyby on zlomil otce k odchodu ze scény,tahle rodina ,včetně vyslankyně na Slovensku už pro tento stát udělala dost,dobře vyškolená rodina, výborné divadlo v 89.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa