Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Klaus s rodinou vyrazil na Sněžku, dal si řízek. „Vichřice jako blázen,“ hodnotí junior

Aktualizováno -
10. srpna 2019
15:31
Autor: Mii - 
10. srpna 2019
14:14

Ani letos exprezident Václav Klaus (78) nevynechal tradiční Svatovavřineckou pouť na Sněžku, které se účastní dlouhá léta. A i letos jeho výpravu doprovodil syn Václav Klaus ml., jenž rovněž vzal své potomstvo. Na nejvyšší hoře Česka se tak ocitlo celé pokolení Klausů. Jen počasí jim nepřálo, letošní pouť doprovází zataženo, déšť a vichřice.

Počasí na svém facebookovém profilu komentoval i Václav Klaus junior, podle kterého byla „vichřice jako blázen“. A ocenil, že byť panovaly tak složité podmínky, rodina včetně nejmladší Elišky výšlap zvládla na jedničku.

Z příspěvku vynechal svého otce Klause seniora, ten se až nahoru nechal vyvézt autem horké služby. Ovšem i když nepochodoval s ostatními účastníky, přesto zvolil sportovní úbor. Oblékl si červenou větrovku a na vrcholu se se všemi ochotně fotil.

Výlet rodina zakončila vydatným obědem, exprezident si dal řízek s bramborovým salátem a pivo. Klaus mladší zůstal u nealkoholické malinovky. Pravděpodobně šlo o vepřový řízek, protože jak se bývalý politik nechal dříve slyšet, kuřecí je podle něj levicový. 

Až dva tisíce účastníků

Pouť vyrazila v ranních hodinách z Pece pod Sněžkou. V poledne se na vrcholu hory konala mše pod širým nebem u kaple sv. Vavřince. Výstup je každoročně pořádán k příležitosti právě svatého Vavřince, který je patronem kuchařů, cukrářů, pivovarníků a hostinských. Je navíc patronem celých Krkonoš.

Podle starosty Pece Alana Tomáška se letos výpravy účastnilo 1500 až 2000 lidí. Poutníci přicházeli z české i polské strany, kvůli silnému větru nejezdila lanovka z Růžové hory na vrchol. Polední bohoslužbu ale počasí nenarušilo.

„Od Luční boudy i z polské strany na vrchol mířil lidský had. Rychlost větru byla až ke 100 kilometrům za hodinu, mše se ale uskutečnila v pořádku,“ uvedl Tomášek.


tomlk007 ( 11. srpna 2019 20:26 )

kacer56 ( 11. srpna 2019 19:37 )

Nevím, koho může ještě dnes zajímat, že se stará zlodějská Kikina vyškrábala na Sněžku. Kdyby zdechla, tak mi to je úplně u zadele.

agfor ( 11. srpna 2019 12:40 )

V hospodě u silnice jsem nedávno platil 120 Kč za jednu nechutnou sekanou. Kolik asi stál ten jeho schnitzel s horskou přirážkou ? Nebo to taky platíme my z daní ?

Huron ( 11. srpna 2019 12:15 )

To má Klaus vyjímku,nebo tam může každý kterého něco bolí autem?

oldedek ( 11. srpna 2019 11:51 )

Jak jsou si ti dva Vencové opravdu ale opravdu podobní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa